Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely a 888-nak: Budapesten is utolérhető a baloldal

Horváth K. József

2022.04.20. 13:30

A fővárosban is lényegesen jobban állunk, itt is lényegesen nagyobb bizalmat kaptunk 2018-hoz képest – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 888.hu-nak adott interjújában. Hozzátette: Ez egyelőre itt, Rákosmentén volt elegendő arra, hogy többséget is szerezzünk. Az a cél, hogy itt Budapesten is kiérdemeljük a választópolgárok többségének bizalmát – emelte ki a miniszter.

 

888.hu: Az elsöprő választási győzelem után először a XVII. kerületbe, Dunai Mónika sikereinek helyszínére látogatott. Miért?

Gulyás Gergely: Először azoknak kell köszönetet mondanunk, akik a kiemelkedő munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy képviselőasszony itt, Budapest XVII. kerületében ismét győzelmet arasson. A 2018-as győzelem sem volt könnyű, de most egyedül itt sikerült Budapesten nyerni, annak ellenére, hogy – hála a választópolgároknak – a politikai távolság, a baloldal és a jobboldal közötti támogatottságbeli különbség a fővárosban jelentős mértékben, 13 százalékkal csökkent. Tehát Budapesten is lényegesen jobban állunk, itt is lényegesen nagyobb, 3 és fél százalékkal több bizalmat kaptunk 2018-hoz képest, míg a baloldalt alkotó pártok együtt mintegy 9 százalékkal kisebb támogatottságot élveznek, mint 4 évvel korábban. Ez egyelőre ebben a választókerületben, itt, Rákosmentén volt elegendő arra, hogy többséget is szerezzünk. Ezért köszönetet kell mondjunk Dunai Mónika képviselőtársamnak, gratulálnunk kell neki, és mindazoknak, akik részt vettek ebben a kampányban, akik ezt a nagyszerű eredményt elérték.

 

888.hu: Az a társadalomnak külön öröm, hogy Dunai Mónikának egy olyan képviselőjelöltet sikerült kiszorítani a parlamentből, aki az utóbbi időben náci megnyilatkozásáról híresült el az amerikai The Jewish Voice című portál révén nyilvánosságra került Árja Testvériség nevű, horogkeresztes jelképet viselő szervezet mentegetésével. Szilágyi György volt jobbikos képviselőjelöltről van szó, aki dicstelen tevékenységével negatív módon befolyásolta volna a helyi és az országos közvéleményt.

 

Gulyás Gergely: A jobbikosok sajátos tulajdonsága, hogy valamiért különös vonzalmat éreznek azok iránt, akik korábban nácizták őket. Tehát azok fogtak össze, akik náciztak – a gyurcsányista baloldal – és akiket náciztak, a szélsőjobboldali Jobbik. Ennek volt egy sajátos következménye az is, hogy Rákosmentén a baloldal egy olyan jelöltet indított, akit korábban ők neveztek szélsőjobboldalinak. A baloldal morális mélységét mutatja, hogy semmilyen kétsége nem volt egy olyan szövetséggel kapcsolatosan, ahol az egyik szövetségben részt vevő pártról a leglesújtóbb véleménnyel korábban éppen ők voltak. A Jobbik jelöltje pedig hiába élvezte a Gyurcsány-házaspár támogatását, ez is kevés volt.

 

 

888.hu: Mit jelent az Ön számára, hogy a Fidesz sokkal jobban szerepelt Budapesten, mint 2018-ban?

 

Gulyás Gergely: A matematika a számok rideg világa. Mintegy 13 százalékkal kisebb a különbség a baloldalt alkotó pártszövetség és a Fidesz-KDNP eredménye között. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy 47-41 a baloldal javára. Ez már olyan távolság, ahonnan belátható távolságra van az ellenfél, ahonnan előzni lehet. És van egy olyan választókerület, és több kerület, ahol pedig mi kaptunk több szavazatot. Ez összességében a fővárosban vereség, de vitán felül álló előrelépés.

 

888.hu: Van esély arra, hogy 2024-ben, az önkormányzati választáson a Fidesz legyőzze vagy jobban megszorítsa a baloldalt?

 

Gulyás Gergely: Az a cél, hogy itt Budapesten is kiérdemeljük a választópolgárok többségének bizalmát. Ami a XVII. kerületben sikerült, az sikerülhet egész Budapesten is.

 

888.hu: Végezetül: mit szól ahhoz, hogy baloldalon nincs felelőse a kudarcnak? Pártvezetőként senki nem mondott le. Azt a taktikát követik, amit Karácsony Gergely úgy fogalmazott meg, hogy most a tanácstalanság ideje jön el, ő ezt javasolja a baloldalnak.

 

Gulyás Gergely: Ha valakiben akár csak kérdésként felmerült volna a baloldal kormányzásra való alkalmassága a választási kampányban, akkor a választás óta eltelt időben ezekkel az illúziókkal leszámolhatott és még a racionálisan gondolkodó baloldaliak is hálát adhatnak a Jóistennek, hogy a magyar Molotov-Ribbentrop paktum koalíciója nem került hatalomra. Képzeljük el, hogy azok, akik vereség esetén egymással, szövetségeseikkel és jelöltjeikkel így viselkednek, azok hogyan tudnának közösen kormányozni egy országot.

 

888.hu: Ez biztató lehet 2026-ra is?

 

Gulyás Gergely: A fővárosi eredmény egyszerre ad reményt és feladatot. Bízzunk a legjobbakban.

 

Fotó: Emőkey Balázs

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére