Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kacper Rogacin: „a Jog és Igazságosság egyszerűen csak betartotta az ígéreteit”

Sümeghi Lóránt

2019.10.11. 09:58

Lengyelországban valamelyest nóvumnak számít, ha egy párt betartja az ígéreteit, márpedig ezt munkát a Jog és Igazságosság elvégezte – nyilatkozta Kacper Rogacin, a lengyel Polska Times újságírója a 888.hu-nak adott villáminterjújában.

888.hu: A felmérések szerint a jelenleg is kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) igencsak magabiztos győzelemre számíthat a vasárnap esedékes lengyel parlamenti választásokon. Négyévnyi kormányzás után miben látja a párt stabil támogatottságának sikerét?

Rogacin: Kétségkívül a Jog és Igazságosság sikere mögött többek között a párt szociális politikája áll: az 500+ program – melynek keretében minden szülő a második és az azt követő gyermeke után mintegy 120 eurót érő havi támogatást kap zlotyban – és persze a 13. havi nyugdíj bevezetése. Négy évvel ezelőtt többnyire ezek az ígéretek segítették hatalomra a pártot. A támogatottságuk stabilitása pedig annak köszönhető, hogy akármennyire is furcsán hangzik, de Lengyelországban valamelyest nóvumnak számít, ha egy párt betartja az ígéreteit, márpedig ezt a munkát a Jog és Igazságosság elvégezte. Persze van, aki azért kritizálja a kormányt, mert juttatásokat ad ahelyett, hogy csökkentene bizonyos adókulcsokat, ám mindezek ellenére a párt sikere valóban annak köszönhető, hogy a szociális politikáját át tudta ültetni a gyakorlatba.

Kacper Rogacin // Fotó: siodma9.pl

888.hu: A tavalyi lengyel önkormányzati választások idején az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) képes volt a nagyobb városokban megtartani a pozícióját – Varsót is beleértve –, és ha nagyon nem is, de meg tudta szorongatni a kormányzó pártot. Most azonban úgy tűnik, egy évvel ezelőtthöz képest a koalíció veszített a támogatottságából. Milyen indokok húzódnak emögött?

Rogacin: Tény, hogy a helyi és a parlamenti politika között Lengyelországban is nagy az eltérés, nincsenek szabályszerűségek. Ahogy mindenütt máshol, úgy Lengyelországban is akadnak választók, akik az önkormányzati és a parlamenti választásokkor eltérő pártokat támogatnak. Úgy vélem, a koalíció erejének mérséklődése elsősorban a májusi európai parlamenti választások elveszítésének köszönhető, hiszen itt kiderült, hogy együttesen sem tudják legyőzni a Jog és Igazságosságot. Ezt követően sok szavazó úgy érezte, már nem hisz a Polgári Koalíció potenciáljában. Másodsorban a pártprogramjuk ismertetésének idején nem voltak túlságosan összeszedettek, ebből kifolyólag a Jog és Igazságosság manifesztója vonzóbbnak tűnhetett sok választó számára. Magyarán, az ellenzék alkalmatlansága nagymértékben a kormánypárt malmára hajtja a vizet, ugyanakkor véleményem szerint egy gyenge ellenzék nem szolgálja Lengyelország érdekét.

888.hu: Amennyiben beigazolódnak a várakozások, a Jog és Igazságosság többséget fog szerezni Szejmben, így nem szorul majd koalíciós partnerre. Ez miként erősítheti Lengyelország stabilitását az olyan kormányzati törekvések kapcsán, mint a keresztény értékek, a családtámogatás és a határaik megvédése?

Rogacin: Le kell szögezni, hogy a kormánypárt a keresztény értékekkel kapcsolatos törekvéseiből volt, amit megtartott, és volt, amit elengedett, mint például az abortusztilalmat. Ugyanakkor a Jog és Igazságosság győzelmét követően várhatóan további reformok kerülnek bevezetésre mind az igazságügy, mind pedig a szociális programok tekintetében. Ennek fényében hétfőn Mateusz Morawiecki és Jarosław Kaczyński be is jelentette, hogy a jövőben 4000 zlotyra emelik a minimálbért, amely átszámítva kis híján 1000 eurót jelent.

888.hu: A Jog és Igazságosság erős választói felhatalmazásának esetében mire számíthat majd Európa és a visegrádi együttműködés?

Rogacin: Nagy valószínűséggel minden eddig megkezdett nemzetközi törekvés, ami Európát és a V4-eket illeti, a saját medrében fog továbbhaladni. Ez pedig azt jelenti, hogy a V4-ekkel ápolt kapcsolat tovább fog erősödni. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az erős társadalmi felhatalmazás ellenére is, szinte bizonyosan ki fog újulni a Brüsszel és Varsó között húzódó, igazságügyi reformok kapcsán kialakult vita.

888.hu: Végezetül mi, magyarok nagyra becsüljük a lengyel testvéreinkkel ápolt különleges kapcsolatunkat. Mit üzenne a magyar olvasóinknak?

Rogacin: A barátnőm és én szeptemberben Budapestre látogattunk, és el kell ismernem, hogy a város gyönyörű. Továbbá, ha az olvasóikat érdekli a nemzetközi politika, akkor arra biztatom őket, hogy kövessék figyelemmel a lengyel választást, bizonyára izgalmasnak fog ígérkezni!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére