Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kubatov Gábor: „Fantasztikus érzés most fradistának lenni”

Bertha László

2019.09.13. 14:30

Rendhagyó interjú a 888-on Kubatov Gáborral, a Ferencvárosi Torna Club elnökével az évek óta várt európai kupaszereplésről, a célokról és a szerencséről, valamint arról, hogy mi is a valódi értelme annak, ha az ember sportvezetőnek áll.

Bertha László / 888.hu: Tizenöt év után ismét európai kupasorozat csoportkörében szerepelhet a Ferencváros, amely a CSZKA Moszkvával, az Espanyollal és a Ludogoreccel került egy csoportba az Európa-ligában. Mi volt az első benyomása a sorsolást követően?

Kubatov Gábor: Ott voltam én is a sorsoláson – ültem és csak néztem, hogy micsoda csapatok között vagyunk. Kifejezetten jó érzés volt! Ezért küzdöttünk évek óta. Fontos ugyanakkor leszögezni, hogy az elsődleges célunkat teljesítettük, hiszen bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe. Innentől kezdve csak jó dolgok történhetnek velünk. Minden megszerzett gól, vagy minden megszerzett pont az eredeti tervekhez képest csak pluszt jelent. Ez az esztendő mindenekelőtt a tapasztalatszerzésé lesz számunkra a nemzetközi porondon, mivel 15 év után ismét megmérettethetjük magunkat ezen a szinten, és láthatjuk azt, hogy hányadán is állunk. Ez igaz a játékoskeretre, valamint a szakmai stábra is, de bizonyos értelemben tanulási folyamatot jelenthet majd a szurkolóknak is.

Kubatov Gábor | Fotó: Kozma Zsuzsi

Az igazán nagy bravúr valójában az lenne, ha jövőre is csoportkörösök lehetnénk valamelyik európai kupasorozatban. Ahhoz, hogy érthető legyen, miért is rendkívül nagy dolog mindezt elérni, elég csak a játékoskeretek értékét összevetni. A többiekhez képest mi látszólag „kisfiúk” vagyunk. Az Espanyol labdarúgóinak összértékét nagyjából 150 millió euróra, a CSZKA Moszkváét 136 millió euróra, a Ludogorecét pedig 47 millió euróra taksálják. Ezzel szemben a Ferencváros játékoskeretének értéke jelen pillanatban még csak 20 millió euró. Ebből is jól látszik , hogy ez bizony már a „nagyfiúk” játéka. Rajtunk semmifajta nyomás nincs, hiszen amit ígértünk és akartunk, az az idén végre teljesült a csoportkörbe jutással.

888.hu: Potenciálisan mekkora bevételt jelenthet a csoportkör elérése a klub számára?

Kubatov Gábor: Nagyjából egymilliárd forintot kapunk az UEFA-tól, amiért bejutottunk az Európa-liga csoportkörébe. Ebből kifizetjük a prémiumokat, hiszen mind a játékosokkal, mind a vezetőedzőnkkel úgy egyeztünk meg, hogy az európai kupaporondra való kijutás esetén kaphatnak magasabb jutalmat. És ne felejtsük el, hogy a háttérben a sikerért évek óta keményen dolgozó kollégák is megérdemlik az elismerést. A teljes UEFA-bevételünk idáig egyébként a Fradi éves költségvetésének körülbelül a 20 százaléka.

Fotó: Kozma Zsuzsi

A pénznél úgy gondolom sokkal fontosabb a klub számára az európai presztízs. A nemzetközi színtéren azonban – pláne egy-egy jó szerepléssel – a játékosok értéke is megnő, és ebből a Fradi is profitálhat. A mostani terveink azok, hogy évente 2-3 labdarúgót szeretnénk értékesíteni a keretből, több ponton azonban nem szeretnénk változtatni, mert az a csapat stabilitását veszélyeztetné. Ha ránézek a jelenlegi keretre, bátran mondhatom: ha bármelyik játékosért is eljönnének, és azt mondanák, hogy 1 millió eurót adnak érte, mosolyognék egyet. Most már egy másik kategóriába tartozunk.

888.hu: Az elmúlt években is rendre a legfőbb célkitűzések között szerepelt a Ferencvárosnál, hogy a labdarúgócsapat bejusson valamelyik európai kupasorozatba. Mi kellett ehhez a mostani sikerhez, illetve mi az, ami Ön szerint hiányzott ezt megelőzően?

Kubatov Gábor: Van egy zseniális könyv, amit most kaptam az egyik barátomtól, Számháború a címe. Ebben a könyvben 20 ezer mérkőzést elemeztek ki, és rávilágít arra, miért is van minden másképp a fociban, mint ahogyan azt gondolnánk. Az adatokból az derül ki, hogy a futball szerencsetartalma 30 és 40 százalék között van. A Fradi idei sikerében számos dolog közrejátszott: a felkészültség, a játékrendszer, az edző személye, és valljuk be, persze kellett hozzá a szerencse is; ahogy korábban a balszerencse, amikor az elmúlt években sok minden nem sikerült.

Fotó: Kozma Zsuzsi

Fájdalmas felidézni, hogyan estünk ki a Partizani ellen egy hálószaggató öngóllal, vagy a Maccabi Tel-Aviv ellen itthon egy 93. percben kapott góllal kerültünk rosszabb helyzetbe; de említhetnénk akár a Midtjylland elleni párharcot is, amikor ugyancsak pechesek voltunk, ráadásul a visszavágóra elfogyott sérülések miatt a csapat. Számos dolog kell tehát a labdarúgásban ahhoz, hogy sikeres legyél. Nem elég az, hogy jó játékosaid vannak, nem elég, hogy sok munkát teszel bele, bizony kell a szerencse is.

888.hu: Van-e realitása annak, hogy a Fradi hosszabb távon is megragadjon ebben a nemzetközi mezőnyben?

Kubatov Gábor: Ez a célunk! Európai szinten is vannak bizonyos kiemelt klubok a régiónkban, mint amilyen például a Dinamo Zagreb, a Slavia Praha vagy éppen a Ludogorec. Ide érdemes pozicionálnunk magunkat, hiszen ezek azok a csapatok, amelyek folyamatosan ott vannak a nemzetközi kupaszíntéren. Szerintem ebben érdemes gondolkodnunk, ez egy reális célkitűzés, amibe lehet, hogy bele kell még tennünk jó pár év munkát.

888.hu: Említette a Dinamo Zagreb csapatát. A BL-búcsút követően számos negatív kommentár jelent meg a sajtóban és a közösségi médiában. Az egyik legfőbb kritika az volt a Ferencvárossal szemben, hogy kevés magyar játszik a csapatban. Mi a véleménye ebben a kérdésben?

Kubatov Gábor: A Puskás Akadémia ellen 7 magyar játszott a kezdőcsapatban, majd kaptunk egy négyest. Azt sem lehet mondani, hogy az ifisták játszottak nálunk, hiszen számos olyan labdarúgó lépett pályára, aki komoly NB I-es tapasztalattal bír, vagy éppen válogatott, vagy volt válogatott. Érdemes megnézni a Dinamo Zagreb kezdőcsapatát is, ahol 5-6 horvát játékos játszott ellenünk, a többiek pedig külföldi labdarúgók voltak, annak ellenére, hogy erős utánpótlásbázissal rendelkeznek. A litván Suduva csapatát is megemlíthetjük még, ahol a keretnek nagyjából a fele külföldi, a kezdőcsapatban pedig mindössze két hazai szerepelt a playoffban.

Fotó: Kozma Zsuzsi

888.hu: Köztudott, hogy az MLSZ számos döntést hozott annak érdekében, hogy több magyar fiatal kerüljön az NB I-es klubok keretébe, ám igazi áttörést egyelőre nem tudtak elérni. A legnagyobb gond talán mindenütt az utánpótlásképzésben keresendő. Mi a helyzet ez ügyben a Ferencvárosnál?

Kubatov Gábor: Itt van a legnagyobb lemaradásunk nekünk, ferencvárosiaknak. Kereshetjük természetesen a képzésben a hibát, de vannak más problémák is. A magyar utánpótlás legjobbjai közül 8 vagy 9 fiatal már külföldön játszik. Az elmúlt évtizedek terhét is cipeljük magunkkal, amikor a szülők és a játékosok úgy érzik, hogy itt nem kapnak megfelelő képzést a gyerekek. Nekünk is volt két-három tehetségünk, az egyik Hamburgban, a másik a Benficában játszik jelenleg. A fiatalok ma már könnyen mozdíthatók. Ha egy klub megpróbálja itthon tartani a tehetségeit, ahhoz 16 éves gyerekeknek sok esetben egy magyar átlagkeresetnél magasabb fizetést kell adni. De ez egy nagyon összetett kérdés, amit egy újságcikk keretei között nehéz lenne kifejteni.

888.hu: A labdarúgás mellett érdemes megemlíteni a többi csapatsportot is, melyekben ugyancsak szép sikerek kötődnek a 2019-es évhez.

Kubatov Gábor: Így van, nem véletlenül nevezzük az ideit aranyévnek. A férfi labdarúgócsapat 30. bajnoki címe mellett a női futballisták is aranyérmet ünnepelhettek, és mindössze egyetlen gólon múlott a Bajnokok Ligája-csoportkör. A Ferencváros vízilabdacsapata a bajnokság megnyerése mellett BL-győztes lett, sőt, minden sorozatban győzött, ahol elindult, míg a jégkorongosok ugyancsak a magyar bajnokság legjobbjainak bizonyultak. Ez egy ritka sikeres év, amelyre a rendszerváltás óta eltelt 30 évben nem volt példa. Fantasztikus érzés most fradistának lenni!

Fotó: Kozma Zsuzsi

Az FTC viszont egy olyan klub, ahol mindenki úgy van vele, hogy „jó-jó, de azért volt még néhány sportág, ahol jó lett volna nyerni”. Amikor a klub múltjában egyébként tájékozottabb fradisták beszélgetnek egymással, általában még ők sem tudják megmondani, hogy hányszor voltunk fociban ezüst- vagy bronzérmesek. Mindenki csak a bajnoki címekre emlékszik. Ez a Ferencváros, nekünk bajnokoknak kell lennünk. Csak ez számít.

888.hu: Ön személy szerint melyik sikerre a legbüszkébb?

Kubatov Gábor: Mindegyikre! Amikor az ember sportvezető, ezek csak célok, hogy elérje az ember a sikert. Ha valami értelme van sportvezetőként annak, hogy egy klubot igazgatsz, akkor az az, hogy megtanítod a gyerekeket csapatban játszani, hogy csapatban megtanítod kisegíteni a gyengébbet, megtanítod az elvégzett munka szépségére, értékére, valamint arra, hogy mindenbe érdemes sok munkát befektetni. Tanulásra, kitartásra és odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy többre vihesd a sportban, úgy, ahogy egyébként az életben. Számos olyan feladatot is elvégezhet egy klub, amire esetleg a szülők nem fordítottak elegendő figyelmet. Ha mindezek teljesülnek, már értelmet nyert a munkánk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére