Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Máthé Zsuzsa a 888-nak: Az élet kultúrája hanyatlóban van

Prokaj Dávid

2022.09.14. 15:10

Ahhoz, hogy az abortuszt fontolgató nő meg tudjon hozni egy fontos döntést, a magzat és közte legalább egyszeri találkozásnak létre kell jönnie – mondta a 888.hu érdeklődésére Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója a magzati élet védelméről szóló törvény módosításáról.

 

Amint arról a 888.hu is beszámolt, módosul a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendelete.

A Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt módosítás értelmében nemcsak a terhesség megszakításához szükséges kérelmező lap adattartalma változik, hanem ezzel együtt maga a folyamat is.

 

Az abortusz elvégzéséhez szeptember 15-től ugyanis szükséges lesz, hogy a várandós nő bemutasson egy szülész-nőgyógyász szakorvos által kiállított leletet is.

Ez bizonyítja, hogy az édesanya számára az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt” egyértelműen azonosítható módon bemutatta. Ez többek között a baba szívverésének hangja is lehet.

 

Máthé Zsuzsa portálunk érdeklődésére elmondta:

A változtatás olyan értelemben fontos lépés, hogy a magzat szempontjait is figyelembe vették legalább addig, amíg egyfajta üzenetet tud küldeni az édesanyának, mielőtt ő döntést hoz a sorsa felől. A diagnosztikai módszerek lehetővé teszik azt, hogy egy nagyon egyszerű, néhány másodpercig tartó, fájdalommentes vizsgálattal a kismama legalább néhány másodperc erejéig meghallgathatja a magzat szívhangját. Ez nemcsak a baba szempontjából fontos, hanem a krízisben lévő, az abortuszt fontolgató nő számára is. Hiszen ahhoz, hogy meg tudjon hozni egy fontos döntést, kettejük között legalább egyszeri találkozásnak létre kell jönnie.”

 

MTI/Máthé Zoltán

 

A Szent István Intézet igazgatója aláhúzta:

Mi nagyon örülünk annak, hogy ez a fajta változtatás megtörtént, ameddig még el lehet menni ebben a társadalmi klímában. Ezt sokan felhasználják politikai feszültség keltésére, miközben jogsérelem nem történik. Sőt, a krízisben lévő anyák döntés előtti tájékozottságának szabadsága is nőtt, illetve a magzatok jogai is bővültek. Csak hozzáadott értéke van a változtatásnak.”

 

Hozzátette: a döntési jog nem csorbul, az eljárásrend továbbra is változatlan. Ha egy nő mégis úgy dönt, hogy nem képes megtartani a gyermekét, akkor ugyanazon a folyamaton kell átesnie, mint eddig.

 

Rámutatott arra is, hogy az abortuszon átesett nők több mint 10 százaléka két hónapon belül megbántja döntését.

 

Az elmúlt években a művi terhesség-megszakítás kérdése a politika frontvonalába került. Máthé Zsuzsa szerint ez egy kulturális-civilizációs kérdés, a nyugati civilizációnak a válságtünete az, hogy miként tekint a megfogant emberi életre. Rámutatott, hogy miközben minden kisebbségnek a jogát a végletekig szeretnék biztosítani, azokról nem vesznek tudomást, akik még a magzati korukban vannak.

 

Az élet kultúrája hanyatlóban van ebben a civilizációban.”

 

Ugyanakkor vannak ellenirányú trendeket, az Egyesült Államokban is nemrégiben voltak hasonló törekvések.

 

 

Óva intenék mindenkit attól, hogy ezt a változtatást politikai szemüvegen át nézze, mert abban egyet kell értsünk, hogy mi a jó egy válságban lévő anyának és egy megfogant babának. Józan és épeszű ember nem mondatja azt, hogy az abortusz egy jó eszköz lenne, hogy egy esetlegesen nem várt várandóságot megoldjunk.”

– jelentette ki Máthé Zsuzsa.

 

A Szent István Intézet által végzett kutatásból kiderült, hogy a magyarok 56%-a a fogantatás pillanatára teszik az emberi élet kezdetét. A nők között ez az arány 64 százalékos.

Ez egy biológiai tény, hogy a fogantatás pillanatában létrejön az a DNS, amely az apáétól és az anyáétól teljesen különbözik, tehát egy önálló emberi személy kezdi meg az életét.”

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére