Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nézőpont Intézet a 888-nak: „A konzervatív vezető amiatt is bátor, mert ami a szívén, az a száján”

888.hu

2020.02.05. 16:30

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a konzervatív vezetés ismérve a liberális „szirénhangoknak” való ellenállás képessége. Orbán Viktornak a nemzeti konzervativizmusról szóló római konferencián elhangzott gondolatairól kérdeztük az elemzőt.

888. hu: Mi a jelentősége Orbán Viktor tegnapi fellépésének?

Tóth Erik elemző, Nézőpont Intézet: A miniszterelnök minden határon túli szerepvállalásával a magyar kormány külpolitikájának legfontosabb alappilléreit igyekszik megerősíteni. Az elsődleges ilyen pillér a nemzeti érdek helyes képviselete. A római felszólalás ilyen szempontból jelentőségteljes volt, hiszen a kormányfői gondolatok a magyar kormányzati modell sikerének titkát igyekeztek felfedni és azokat terjeszteni: szigorú költségvetési politika, munkaalapú társadalom, keresztény-konzervatív értékek mellett történő vitathatatlan kiállás, liberalizmus helyett kereszténydemokrácia, illegális bevándorlás helyett családalapítás-ösztönzés.

Ezen túl a kormányfő megerősítette azt a nemzeti konzervatív álláspontot is, amelyet évről évre a tusnádfürdői beszédében fejteget. Mindezzel csattanós választ ad egyben az őt populistának bélyegző kritikusoknak is, és ezzel párhuzamosan szövetségesei számára is világos üzeneteket fogalmaz meg. A pódiumbeszélgetésen elhangzottak világossá tették azt is, hogy a kormányfő politikai hátországa jelentős: nemcsak Matteo Salvini vagy az Olasz Testvérek, de általában véve az ECR frakció is láthatóan keresi a lehetőséget a Fidesszel való együttműködésre abban az esetben, ha a nagyobbik magyar kormánypárt elhagyja az EPP-t.

888.hu: Mit jelent ma a konzervatív pozíció Európában?

T.E.: Konzervatívnak lenni a kormányfő eszmefuttatása szerint annyit jelent, mint bátornak lenni. A konzervatív politika és annak sikere ugyanis akkor garantálható, ha a gazdasági fejlődés és gazdasági prosperitás adott, másképp a következő reggelen „megölik” a konzervatív politikai vezetőt. Mindez azt is jelenti, hogy ma Európában kevés ilyen kormány – és államfőt lehet találni.

A konzervatív vezető amiatt is bátor, mert „ami a szívén, az a száján”, vagyis amit egyesek a politikai korrektség miatt nem mernek kimondani, azt az ilyen vezetőknek kell megtenniük. Fontos megállapítás volt az is, hogy erre akkor van a legnagyobb esély, ha a kormánykoalíció összetétele nem technikai szükségletből fakad, hanem politikai egyetértésből. Előbbi esetében ugyanis a hatalom megtartására irányul minden figyelem, ami azt is igényli, hogy a koalíción belüli konfliktusos témák ne kerüljenek napirendre. Magyarországon a politikai egyetértés miatt kormányoz együtt a Fidesz és a KDNP, amely pártok ideológiai kohéziója nagyobb, mint bármely más európai koalícióé jelenleg.

A konzervatív vezetés másik ismérve a liberális „szirénhangoknak” való ellenállás képessége. A konzervatív politikai vezető ugyanis a keresztény európai társadalmat védő és az illegális bevándorlást elutasító politikus is egyben. Ellenállni azonban csak akkor lehet, ha ennek minden politikai feltétele adott. Itt érdemes megemlíteni azt a miniszterelnöki gondolatot, mely szerint Magyarországon a médiavilág nem olyan, mint Nyugat-Európában, ahol a média 90 százaléka a liberálisoké és csak 10 százaléka a konzervatívoké.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére