Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nógrádi György a 888-nak: A világháború szót épeszű ember nem hangsúlyozza

Hökkön Melinda

2022.05.04. 11:00

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő a 888.hu-nak nyilatkozva többek között elmondta, hogy ma Európa nagyon jelentős része nem érdekelt a harmadik világháború kitörésében.

 

888.hu: A britek szerint Putyin teljes mozgósítást és a „világ nácizmus” elleni totális háborút készül bejelenteni május 9-én. Mit gondol erről, van ennek relevanciája?

Nógrádi György: A brit hírszerzés az elmúlt hónapokban az USA mellett a legkeményebben ment neki Oroszországnak. A britek voltak azok, akik a lengyelek, a baltiak és a skandinávok mellett első pillanattól kezdve Oroszország ellen voltak. Sőt, a britek tettek egy olyan kijelentést is, hogy amennyiben Oroszország taktikai atomfegyvert vetne be Ukrajnában (nem fog bevetni, mert értelmetlen), akkor a britek atomcsapással válaszolnak. Figyelembe véve, hogy a világ atomfegyvereinek 96–97%-a van orosz és amerikai kézben, ez a brit megnyilatkozás nem a bölcsességről tanúskodik. Látszik az, hogy Nagy-Britannia abban érdekelt, hogy az oroszok gyengüljenek. Van egy alap probléma, amire senki nem válaszol: jelenleg három globális játékos vívja az élet-halál harcát. Egyesült Államok, Kína, Oroszország. A nagy kérdés az, hogy mi lesz a stratégiai célja ezeknek hatalmaknak hetek, vagy hónapok múlva. Az amerikaiak azt akarták, hogy Kínát és Oroszországot leválasszák, és ezt a két hatalmat egymásra utalják. Az amerikai politikának el kell döntenie, hogy milyen stratégiai célt követ. Tíz nappal ezelőtt bejelentették Washingtonban, hogy nem utasítanak ki több orosz diplomatát, mert akkor az oroszok is kiutasítják az kanadai, brit és amerikai diplomatákat, és ők Moszkvában akarnak maradni. Stratégiai céljuk, hogy pontos értesülései legyenek az orosz helyzetről, illetve Putyin állapotáról. Nem hiszek a totális háborúban. A totális háború azt jelenti, hogy bevetnek atomfegyvert. Lavrov bejelentette, hogy Ukrajna esetében értelmetlen atomfegyvert bevetni. A britek nem definiálták, hogy mit értenek totális háború alatt. A totális háború azt jelenti, hogy bevetésre kerül az orosz hadsereg. Jelenleg az orosz hadseregnek a 10%-a van ott. Tehát a totális háború jelenleg utópia. Lehetetlenség.

 

888.hu: Mi várható, ha Svédország vagy Finnország csatlakozik a NATO-hoz?

Nógrádi György: Svédország 1815 óta semleges. Ezen felül a világháborúkon rendkívül sokat keresett. A svédek hagyományos ellenfelei az oroszok voltak. Jelenleg a világon a 13. legmagasabb GDP-jük van, nekik túl sokat nem kell tenniük a NATO-csatlakozásért. A finn kérdés más. A második világháború folyamán kétszer beléptek a háborúba az akkori Szovjetunió ellen, és bár megverték őket, mind a két háború azt bizonyította, hogy a finnek nagyon komolyan védik a hazájukat. Az első háború után levonták azt a következtetést, hogy könnyű megtámadni Oroszországot. A jelenlegi helyzetet megelőzi, hogy a második világháború végétől mostanáig a finnek nagyon ügyesen kihasználták a semlegességüket. Jelenleg mind a svéd, mind a finn közhangulat az, hogy be kell lépni a NATO-ba, de a svédek kevésbé érdekesek az oroszoknak, a finnek jobban., mivel valamivel több mint 1300 km közös orosz-finn határ van. Ha a finnek belépnek, az azt jelenti, hogy 1300 km-el nő az orosz-NATO határ. Az oroszok már bejelentették, hogy orosz csapatokat küldenek oda, meghatározott fegyvertípusokkal. Ennek azért nincs jelentősége, mert az európai katonai fő irány maga Ukrajna, ezért nem a svédek és a finnek a kulcskérdés. Nyilvánvalóan lesz orosz tiltakozás Finnország és Svédország a NATO-ba lépése ellen, de ennek valós, igazi jelentősége nincs.

 

888.hu: A NATO már titkolni sem akarja, hogy rendkívül komoly katonai támogatást nyújt Ukrajnának. Hova vezethet ez?

Nógrádi György: Jelenleg ott tartunk, hogy nagyon sok ember harcol Ukrajnában a NATO-országokból, de hivatalosan ezek nem NATO-katonák. Minden nyugati nagyhatalom létrehozta a saját olyan szervezeteit, amelyek katonai szervezetek, de papíron nem tartoznak az illető országhoz. A másik, hogy az ukrán katonai hírszerzés volt olyan csacsi, hogy bejelentette, hogy az USA-ban felmérést végeztek, hogy ki lenne hajlandó harcolni Ukrajnában. Tízezren jelentkeztek, az első vizsgálat után maradtak ötezren, majd a második vizsgálat után százan, mert az összes többiről kiderült, hogy vagy öreg, vagy bűnöző. És ennek a felmérésnek az eredményét hivatalosan is közzétették.

 

888.hu: Ön szerint valós veszély lehet a harmadik világháború?

Nógrádi György: A német kormánynak volt most egy ötpontos terve. Az ötpontos terv ötödik pontja, hogy kiutat kell adni Oroszországnak. Tehát ma Európa nagyon jelentős része nem érdekelt abban, hogy az oroszokat szétverjék, mert tudják, hogy ez konfrontációt jelent. A világháború szót épeszű ember nem hangsúlyozza.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére