Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Schuster Lóránt: A hazaárulónak mindegy, orosznak vagy amerikainak kínálja a portékáját

Jánosy Károly

2021.12.02. 14:00

Schuster Lóránt megszokta a mellőzést. Például azt, hogy az általa vezetett ikonikus banda, a P. Mobil létezését is jóformán évtizedekig titokban tartották. Szerencsére immunis lett – árulta el a 888.hu-nak –, hiszen túl van a harmadik „oltáson”, mert ez már a harmadik liberálbolsevik garnitúra, amellyel kénytelen együtt élni. A látványos mellőzés azonban nem szegi a kedvét, máig rendszeresen koncertezik – már amennyire a Covid-helyzet engedi –, szövegeket, könyveket ír. Pedig okkal, joggal fél attól, hogy közel az a szép új világ, amelyben nemcsak hadvezérek szobrait döntik le, de tiltólistára kerülnek egyes dalok, könyvek, szavak, mondatok.

 

888.hu: Ahhoz képest, hogy már túl vagy a hetvenen, és egy olyan ikonikus banda élén állsz, mint a P. Mobil, filmszerepeken vagy túl, könyveket írtál, ráadásul a főváros képviselő-testületében is ültél egy darabig, elég kevés szó esik rólad a Wikipédiában. Főleg annak tükrében, hogy a Momentum 26 éves üdvöskéjéről, Hajnal Miklósról háromszor, négyszer annyit írnak. Bánt az ilyesféle „mellőzés”?

Schuster Lóránt: Már megszoktam. Eltitkolják, hogy létezem, létezünk. Nem tartozom a magát elitnek nevező körhöz, amely meg van róla győződve, hogy nála van a bölcsek köve, birtokában van a megfejtésnek. Természetesen a „magasabb körökben” vannak a nagybetűs értelmiségiek, például az a Kornis Mihály, aki csípőből odavágta: „mi, liberálisok sokkal jobban gyűlölünk titeket, mint ti minket”, de sorolhatnék más neveket is. Ezek mind ugyanahhoz a garnitúrához tartoznak. Még jó, hogy én már immunis lettem, túl vagyok a harmadik „oltáson”, mert ez már a harmadik liberálbolsevik garnitúra, amellyel együtt élek.

888.hu: Egy ideig benne voltál a politika sűrűjében, nem érzed úgy, hogy ha távolabbról szemlélted volna a közügyeket, több lehetőséghez jutsz?

Schuster Lóránt: Sajnos egy cseppet sem számított, hogy ott ültem a fővárosi közgyűlésben. Előtte sem játszották a számainkat, utána sem változott a helyzet, szóval sok veszítenivalóm nem volt. Annyiban nyilván kellemetlen a személyem, hogy a mai közszereplők jó részének ismerem a viselt dolgait. Már a koromból adódóan is. Nyilván kellemetlen számukra, hogy itt van ez a pali, aki még jól emlékszik, hajdanában mit csináltak, mondtak, hogyan halásztak a zavarosban. Van egy elméletem, miszerint az új rendszerek mindig átveszik rendőrt, a hóhért, a besúgót, a hazaárulónak pedig édesmindegy, hogy orosznak, amerikainak vagy grönlandinak kínálja a „portékáját”. Tegyük fel, hogy a kínaiak megszállják az országot, nos, ez a garnitúra azonnal besárgulna, kenyér helyett rizst enne, és rohanna a plasztikai sebészhez egy csinos vágott szemért. Persze másutt, más országban is van ilyen, ahol a haszonlesők olyan pozíciókat foglalnak el, ahol keveset kell dolgozni, mégis sokat lehet keresni.

888.hu: Czutor Zoltánnal, a Belmondo együttes vezetőjével álltál szemben egy tévéműsorban. A vitapartnered mondott valami számodra meglepő újdonságot, vagy már az általad jól ismert narratívát ismételte kissé átfogalmazva?

Schuster Lóránt: Nagy meglepetést nem okozott, feltette a rojtosra játszott lemezt, és nyomta mindkét oldalát. Nem volt egy nagy rejtvény, bár némileg finomított rajta, például azon, amikor arról értekezett a közösségi oldalán, hogy majd úgy kezelik a Fidesz-szavazókat, mint hajdanán a nyilas suhancokat vagy az ÁVH-sokat. Ezzel számoljon el ő, addig érdekelt, ameddig a műsor tartott. A szakmában közismert, tudom, mit és hogyan csinált, amiből könnyen kideríthető, mit fog a jövőben csinálni. Nem nekem, a saját lelkiismeretének tartozik számadással.

888.hu: Azt mondtad, a Fidesz a lovak közé dobta a gyeplőt, és átadta az oktatás és a kultúra irányítását az ellenzéknek. Mit kellett volna másképpen csinálnia?

Schuster Lóránt: David C. Korten amerikai közgazdász a Tőkés társaságok világuralma című könyvében azt írja, ha egy ország meg akarja tartani (vagy vissza akarja szerezni) a függetlenségét, akkor az első és legfontosabb dolog elfoglalni a tudomány és a kultúra harcállásait. Szerintem kész röhej, hogy a Fidesz kis híján 12 éve van hatalmon, és ezek után azzal kell foglalkozni, időt és energiát pazarolni arra, hogy vajon ki és mennyivel támogatta a Bábszínház vagy egy másik teátrum gendershow-ját. Gondoljunk bele, micsoda hisztéria övezte Dörner György kinevezését az Újszínház élére! Némi túlzással élve még az amerikai elnök is hallatta a hangját Dörnerrel kapcsolatban. Négy nemzeti karakterű színházunk van, a többi pedig..., hagyjuk! Miért van az, hogy mindig ugyanazok tobzódnak, és másoknak egy fikarcnyi esélyt sem adnak. A saját műfajomban is ott vannak a kivételezettek, akiknek a koncertjeire soha senki nem vált jegyet, csak a biztos pénzt hozó fesztiválokon mutogatják magukat.

888.hu: A már említett tévévitán idéztél egy sokatmondó adatot: hét év alatt hat P. Mobil-számot játszottak le a Petőfi rádióban.

Schuster Lóránt: Nem csak minket, komplett műfajokat, előadókat száműztek az adóról. Miközben a statisztikából kiderül, hogy a másfél millió Facebook-kedvelést (lájkot) kapott húsz magyar rockbanda – példul a P. Mobil, a Kárpátia, a Beatrice, a Bikini, a Lord stb. – számait összevissza 550 alkalommal lehetett hallani a Petőfin, addig az 1,2 millió lájkot begyűjtő együttesek – Vad Fruttik, Byalex, Brains, Hiperkarma, Compact Disco és társai – több mint 53 ezerszer szerepeltek az adón. Nos, ezek azok, akik tutira mennek, és szinte csak fesztiválokon lépnek fel. Ez a közszolgálati, az elvileg a mi adónkként jellemzett Petőfi műsorpolitikája. A kereskedelmi rádiók azt csinálnak a pénzükkel, amit akarnak, kedvükre való zenét játszhatnak, de a közszolgálati Petőfi? S ez van a filmgyártásban, a színházban, majd’ mindenütt. Ezért kellene, ahogy már mondtam, visszavenni a gyeplőt. A régi káderek nem tűntek el, csak éppen másféle zsíros pozícióban osztják az észt. Annak idején azt javasoltam, hogy „Ki, kicsoda – volt” címmel jelenjen meg egy afféle segédanyag, hogy mindenki tudja, hányadán állunk X-szel, Y-nal vagy Z-vel. Fellapozzuk a könyvet, és egy perc alatt kiderül a sötét múlt.

888.hu: Korábbi beszélgetésünkből kiderült, hogy a járvány sem tántorított el a koncertezéstől. Ilyen helyzetben mennyire lehet biztosra menni?

Schuster Lóránt: Semennyire, afféle Covid-szünet van, bár – szerintem – vajmi keveset tudunk a járványról. Le volt kötve vagy hetven koncertünk, huszonegynéhányat tudtunk megcsinálni. Mindenesetre vannak oltottak, aki eljönnek, oltatlanok, akik nem jönnek, s vannak azok, akik otthon ülnek, és nem jönnek. Szóval kifizetem a technikusokat, az utazást és szállítást, és alig marad valami. A tartalékainkat már feléltük, nem tudom, mi lesz. Talán majd jövő nyáron lehet újra játszani.

888.hu: Akkor miből élsz, van valamilyen fix jövedelmed?

Schuster Lóránt: Ó, hogyne, 71 ezer forint nyugdíjat kapok, alig tudom elkölteni. Az alig egy éve elment Bergendy Pista 35 ezret kapott, Komár Laci mindössze 28-at. Annak idején az Interkoncert és az ORI akkurátusan levonta tőlünk a nyugdíjjárulékot, csak éppen elfelejtette befizetni. Nincs nyugdíja a technikusomnak, mert az elvtársak ellopták, és nem lehet tenni semmit. Politikai döntésre lenne szükség a rendezéshez. Persze ha félmilliós nyugdíjam lenne, akkor is nyomnám az ipart, mert ezt nem lehet abbahagyni. Az egész szakma szarul van, természetesen a kedvezményezetteket kivéve, ők valahogy sohasem esnek pofára. Folyamatosan pályáznak, és dől a lé. Van olyan banda, amelyik csak egy-két koncertre jön létre, felmarkolja a pénzt, aztán el is tűnik, és vár a következő nagy dobásra.

888.hu: Hogyan nyomja mostanában az ipart a rockszakma egyik hetvenen túli hazai nagymestere?

Schuster Lóránt: Mondjuk úgy, hogy már nem olyan frissen, mint korábban, egy-egy hétvégi buli után kell két nap, amire összeragasztom magam. Azért nem panaszkodom, korán kelek, későn fekszek, nem tudok tétlenül ülni. Most készül korábbi két könyvem, a Kaptafa és a Csiriz után a harmadik, a Faszög, és már nyomdakész a tervezett Antikrisztus-trilógia első része. Amennyire lehet, koncertezünk, a Nyugodjál meg című lemezünk két nótája, a „Kell a pénz lóvéra” és a „Nagyon nagy a baj” már hallható, régebbi és újabb további feldolgozások jelennek meg a legfrissebb És? című albumunkon. Szóval nem lógatom a lábam.

888.hu: A hajdanában csodált Nyugaton az államférfiak, hadvezérek szobrainak döntögetése után a rocklegendák sem ússzák meg a megbélyegzést, már a Rolling Stones is a célkeresztbe került.

Schuster Lóránt: Na persze, ötven éve játsszák a Brown Sugar című számukat, amelyről most egyszeriben kiderült, hogy rasszista. Az a baj, hogy Jaggerék engedtek a nyomásnak, és nincs többé Brown Sugar a koncertjeiken. De a szinte érinthetetlennek számító gitárvirtuóz, Eric Clapton is megkapta a magáét, miután Van Morrison Stand and Deliver – Pénzt vagy életet! – című karanténellenes számát eljátszotta. Ma a dalok, holnap a könyvek, majd a mondatok és szavak lesznek betiltva a szép új világban?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére