Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter: Legyünk büszkék arra, hogy egyre jobban számít Magyarország véleménye

Vincze Viktor Attila

2018.10.21. 09:00

A magyar-ukrán kapcsolatok javításáért kölcsönösen bizalomerõsítõ lépéseket tesz mindkét ország, de emellett Magyarország továbbra is elvárja Ukrajnától a kárpátaljai magyarokat ért jogsértések felszámolását - mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Szijjártó Péter. A külügyminiszter szerint a hazugságokat tartalmazó Sargentini-jelentés kapcsán kiderült, hogy Magyarország egyáltalán nincs egyedül, sõt még soha nem volt olyan erõs a visegrádi és a közép-európai együttmûködés, mint most. A tavaszi EP-választás megemelkedett jelentõsége miatt a miniszter fokozódó harcra számít a tömeges bevándorlást ellenzõ nemzetállamok és a migrációt támogató globalista politikai erõk között.

Vincze Viktor Attila: A kárpátaljai magyarokat az utóbbi időben ért összetett támadások ügyében mintha valami pozitív előrelépés lenne érzékelhető. Az elmúlt napok intenzív külügyminiszteri szintű magyar–ukrán tárgyalásai után a kijevi politikai körökből kevésbé harcias üzenetek érkeznek, és végre eltűnt az internetről a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyar tisztviselőket fenyegető halállista. Bizakodhatunk abban, hogy rendeződhet az ukrajnai magyarok nyelvkorlátozással súlyosbított élete?

Szijjártó Péter: Egy dolog biztos. Ez a mostanra kialakult helyzet senkinek sem jó. Nem jó nekünk, nem jó az ukránoknak és nem jó a kárpátaljai magyaroknak sem. Ezt az ügyet tehát meg kell oldani. Felmerül a kérdés, hogy ki miatt állt elő ez a helyzet. Nem miattunk, hanem egyértelműen az ukrán fél miatt. Nem mi fogadtunk el a kisebbségi jogokat súlyosan korlátozó oktatási törvényt, nem mi fogadtunk el a kisebbségi jogokat súlyosan korlátozó nyelvtörvényt. Nem Magyarországon jött létre egy olyan lista, amelyen kettős állampolgárokat sorol fel a meglehetősen vészjóslóan hangzó purgatórium felirat alatt. Ráadásul a magyar sajtóban megjelent hír téves, a lista továbbra is fent van a honlapon. Ugyanakkor nem a magyar parlament honlapján van egy olyan petíció, amely egy nemzeti közösség deportálására hív fel és gyűjt aláírásokat. Nem mi hajtottunk végre titkosszolgálati akciót egy ukrán külképviseleten, hanem pont fordítva történt.

Ezek a tények azonban nem jelentik azt, hogy mi ne akarnánk Ukrajnával együttműködve megoldani ezt a helyzetet. Mi mindig is készek voltunk és készek vagyunk továbbra is a párbeszédre a helyzet rendezése érdekében. Legutóbb hétfőn találkoztam Luxembourgban az ukrán külügyminiszterrel és a jövő héten Varsóban is fogunk tárgyalni. Van olyan kérdés, amelyet teljesen azonosan látunk. Ilyen például a deportálásra való felhívás kérdése, amelyet mindketten elfogadhatatlannak, a XXI. századi Európához méltatlannak, gusztustalannak tartunk. Kaptam ígéretet arra vonatkozóan, hogy ez a felhívás megszűnik. Reméljük, hogy így lesz.

Elkezdtük apró bizalomerősítő lépések megtételét is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy újraépíthessük a 2017. szeptember előtti jó kapcsolatokat. Így például megállapodtunk a konzuli és jogi kérdésekről történő konzultációs mechanizmus újraindításáról. Kölcsönösen megadtuk az engedélyt egy-egy tiszteletbeli konzul munkavégzéséhez. Mi az ukrán kérést teljesítve és kompromisszumot ajánlva megváltoztatjuk a kárpátaljai fejlesztési együttműködésért felelős kormánybiztos elnevezését, ugyanakkor megkapjuk az új kijevi magyar nagykövetünk működését lehetővé tevő diplomáciai engedélyt. Tehát vannak bizalomerősítő lépések a két ország kapcsolataiban.

Ugyanakkor nem felejthetjük el, hogy Ukrajna a magyar nemzeti közösség jogait szeptember óta folyamatosan csökkenti, amivel nemzetközi jogsértést követ el. A magyar nemzeti közösség tagjai pedig – ahogy ezt a KMKSZ elnöke, Brenzovics László elmondta – fenyegetve érzik magukat, amikor a purgatórium felirat alatt listázzák őket, amikor felrobbantják a székházukat, vagy amikor a deportálásukra gyűjtenek aláírásokat. Ezt az Ukrajna által létrehozott állapotot fel kell számolni, de ehhez Ukrajnának komoly lépéseket kell tennie.  

Vincze Viktor Attila: Megsűrűsödtek az utóbbi időben a Magyarország-ellenes nemzetközi akciók. Minek tudható be ez a koncentrált támadás?

Szijjártó Péter: Szerintem ez három oknak tudható be. Az első ok az, hogy a migrációs politika tekintetében bebizonyítottuk, hogy amit Brüsszel az elmúlt három és fél évben mondott, az nem igaz. Bebizonyítottuk, hogy az illegális migrációt igenis meg lehet állítani. A migrációs politikánkkal gyakorlatilag keresztbe tettünk azoknak, akiknek az volt a tervük, hogy Európát a migránsok behozatalával átléptetik egy posztkeresztény, posztnemzeti korszakba. Azzal, hogy bebizonyítottuk, a migráció megállítható, a legfontosabb érvük vált semmissé, hiszen azt hangoztatták, hogy azért kell beengedni a migránsokat, mert az illegális bevándorlás megállíthatatlan.

A támadások második oka az, hogy Magyarország 2010 óta folyamatosan olyan megoldásokat talál és olyan döntéseket hoz és hajt végre sikeresen, akár a gazdaság, akár a társadalompolitika területén, amelyekről a mainstreamhez, a fősodorhoz tartozó politikusok és médiumok folyamatosan azt állítják, hogy azok nem működnek. Magyarország az elmúlt nyolc évben a problémából a megoldás részévé vált Európában. Gazdaságilag egy kifejezetten sikeres időszakot tudhatunk magunk mögött. Bebizonyítottuk, hogy a mainstream által nem kedvelt, kényelmetlennek tartott megoldások működnek. Ennek ők nem örülnek.

Harmadrészt pedig a közelgő európai parlamenti választás kampánya az oka a turbulens nemzetközi politikai hangulatnak. Két nagyon fontos vízió csap majd össze az EP-választáson. Az egyik vízió erős nemzetállamokra épülő erős Európát akar, a másik pedig az európai népesség összetételét akarja változtatni, Európát bevándorlókontinenssé akarja tenni. A tét óriási, éppen ezért ez a jövő tavaszi nem egy sima, eddig megszokott uniós parlamenti választás lesz. Ezért van az is, hogy a bevándorláspárti erők mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú kérdéseket lezárják a választásokig. Nem akarják például, hogy a kérdéses migrációs ügyekben lehessen bármi is. Miközben a demokratikus felfogás alapján hagyni kellene, hogy az emberek dönthessenek erről az ilyen komoly kérdésekről. Mi pontosan ezért úgy tekintünk az európai parlamenti választásra, mint egy lehetőségre, amely alkalmat ad arra, hogy az emberek az Európai Unió jövőjének kulcsfontosságú kérdéseiben elmondhassák a véleményüket.

Vincze Viktor Attila: Magyarország a méretéhez képest aránytalanul nagy súllyal és tekintéllyel szerepel ezekben az uniós vitákban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig hihetetlen ismertséggel bír a nemzetközi politikai életben és a komoly véleményvezérnek számít. Hogyan tudunk élni ezzel a lehetőséggel, valamint kell-e félnünk amiatt, hogy kiállunk az érdekeink mellett?

Szijjártó Péter: Először is szerintem legyünk büszkék arra, hogy van hangunk. Legyünk büszkék arra, hogy az európai jövő alakításában ténylegesen számít, hogy mit mondunk. Ez többek között annak köszönhető, hogy Magyarországon politikai stabilitás van: Orbán Viktor és kormánya a magyar emberek egyértelmű akarata és felhatalmazása alapján kormányozhat. Ha végignézzük az európai politikai eseményeket, akkor azt láthatjuk, hogy ma a legstabilabb, legnagyobb felhatalmazással rendelkező és a legkiszámíthatóbb politikát lehetővé tevő struktúra Magyarországon van az egész EU-ban. Politikai súlyunkat alapvetően az növelte meg, hogy mi adtunk először helyes választ az illegális bevándorlásra, másrészt pedig a gazdasági eredményeink is mellettünk szólnak. A magyar emberek teljesítményének és a kormányzati gazdaságpolitikának köszönhetően mára sikerült kialakítanunk a legvonzóbb befektetési környezetet Közép-Európában, és egyre közelebb jutunk a teljes foglalkoztatottsághoz.

Vincze Viktor Attila: Mit lehet tenni a Sargentini-jelentés, valamint annak következményei ellen? Ez az elképesztő hazugságokat tartalmazó jelentésbe csomagolt balliberális politikai támadás nap mint nap újabb hivatkozási alap a Magyarország elleni újabb akciókban.

Szijjártó Péter: Fontos leszögezni, hogy a Sargentini-jelentés egy Magyarország ellen intézett támadás. Azért támadták meg Magyarországot, mert szembementünk Brüsszellel, a magyar emberek azt mondták, nem akarják, hogy Magyarország bevándorlóországgá változzon. Mi világosan kijelentettük, hogy az illegális migrációt meg lehet állítani, és csak mi, magyarok dönthetjük el, hogy a mi országunkba ki jöhet be, és hogy kivel akarunk együtt élni. Ezzel szemben a bevándorláspárti erők azt hangoztatják, hogy a multikulturális társadalom jobb és értékesebb, mint egy egységes, a történelmére büszke, a nemzeti identitásához ragaszkodó társadalom. Mi viszont világossá tettük, hogy mi más véleményen vagyunk, és szerintünk minden társdalom maga döntheti el, hogy mit tart értékesebbnek. Tiszteletben tartjuk mások döntését, de elvárjuk, hogy tartsák tiszteletben a mi akaratunkat is.

Ha valaki megnézi a Sargentini-jelentést, akkor azt láthatja, hogy van benne 69 vádpont. Ezekből 13 kérdést a magyar kormány már régen megvitatott és le is zárt az Európai Bizottsággal. Emellett van benne 19 olyan pont, amelyekről az uniós jognak megfelelően jelenleg párbeszéd folyik a Bizottság és a magyar kormány között, és van 37 olyan pont, ami szemenszedett hazugság. Ráadásul olyan hamis dolgokkal vádolnak minket, amelyek sokkal inkább ráillenek azokra az országokra, amelyek most a leghangosabban vádolnak minket a jelentés hazug állításaira hivatkozva. Ugyanis nem Magyarországon vernek meg zsidó fiatalokat a nyílt utcán, nem Magyarországon gyújtják rá a lakásukat idős zsidó emberekre, és nem Magyarországon titkolta el a sajtó heteken keresztül, hogy migránsok követtek el bűncselekményeket az adott ország állampolgárai ellen.

Vincze Viktor Attila: A Sargentini-jelentésben mintha érezni lehetne egyfajta Magyarországot, a közép-európai országokat és embereket lenéző nyugati szemléletmódot. Valóban van egy ilyen minket lekezelő, lenéző hangvétele ennek a politikai jelentésnek, illetve ha igen, akkor ez jelen van-e az unióban más területeken is? Elfogadható ez a hozzáállás a számunkra a tagállamok közötti egyenlőséget hirdető EU-ban?

Szijjártó Péter: Valóban van ilyen hozzáállás, és sok területen érezhető, ám ez elfogadhatatlan a számunkra. Ha megnézzük például az európai uniós forrásokkal kapcsolatban már egy ideje zajló vitát, akkor abban ennek a felsőbbrendűségnek a tükröződését láthatjuk. Azt a hazug tévképzetet sugallják, hogy nekünk hálásnak kell lennünk az uniós forrásokért, mert ezek a nyugati barátaink jófejségének és nagyvonalúságának köszönhetők. Holott az igazság valójában az, hogy Magyarország az EU-hoz való csatlakozáskor megnyitotta a piacait, és a magyar vállalkozásoknál sokkal tőkeerősebb nyugati vállalatok szabadon jöhettek a magyar piacra. Tehát mi a piacnyitásért, a vámok eltörléséért és a mi piacunkon megszerzett profitért cserébe kapjuk az EU-s forrásokat, hogy megközelíthessük a már régebb óta uniós tagállamok fejlettségi szintjét.

Vincze Viktor Attila: A Sargentini-jelentés európai parlamenti szavazása mennyire mutatta meg hogy kikre számíthat szövetségesként az általunk képviselt álláspontok megvédésében Magyarország?

Szijjártó Péter: A legfontosabb dolog, ami kiderült, az az, hogy a visegrádi együttműködés még soha nem volt olyan erős, olyan hatékony és olyan kikezdhetetlen, mint jelenleg. Ez pedig nagyon jó hír. Világossá vált, hogy a visegrádi együttműködés a legnagyobb nyomás közepette is kitart. A lengyel kormány volt az első, amely közölte, hogy semmilyen szankciót nem támogat Magyarországgal szemben és mindig számíthatunk rájuk. Ez így van kölcsönösen, ők is számíthatnak ránk. A cseh miniszterelnök személyesen nyilatkozott arról, hogy soha nem támogatna Magyarországgal és Orbán Viktorral szembeni intézkedéseket. Ráadásul az egyik EP-képviselőjük éppen azért nem lett külügyminiszter, mert igennel szavazott a jelentésre, amit a cseh miniszterelnök árulásnak tartott. A szlovák parlament elnöke pedig egy Magyarország mellett kiálló dokumentum megszavazását kezdeményezte a jelentés miatt, de kiálltak a bolgárok és a horvát néppártiak is a magyar ügy mellett. Kevesen gondoltuk volna azt is, hogy a román liberális képviselők is kiállnak mellettünk. Bebizonyosodott, tehát hogy az európai növekedés motorjaként működő Közép-Európa egy összetartó térség, a visegrádi együttműködés pedig ma az EU-n belül a leghatékonyabb és legszorosabb szövetség.

Vincze Viktor Attila: Mi lesz a tétje a jövő tavaszi európai parlamenti választásnak? A tömeges illegális migrációt és azt ellenző magyar politika lehet-e az egyik meghatározó témaköre az uniós képviselői helyekért zajló kampánynak és választásnak? Milyen eredményre számíthatunk?

Szijjártó Péter: Ha végignézünk az elmúlt néhány európai nemzeti parlamenti választáson, akkor azt láthatjuk, hogy a migrációellenes pártok szerepeltek a legjobban. Ez alapján pedig kijelenthető, hogy a migráció nem vehető ki a most következő európai parlamenti választás fókuszából. Ennek a választásnak az egyik legfontosabb tétje mindenképpen az, hogy a migráció megállításáért, az európai kontinens biztonságáért síkra szálló politikai erők milyen eredményt tudnak elérni.

Remélem, hogy a választás eredménye következtében nagy változás lesz jövőre mind az Európai Parlament, mind pedig az Európai Bizottság összetételében. A jelenlegi bizottság botrányos teljesítményt nyújtott és rendkívül komoly károkat okozott az elmúlt időszakban az Európai Uniónak. Gondoljunk csak bele, hogy a Brexit miatt a következő év lesz az unió történetében az első olyan év, amikor csökkenni és nem nőni fog a tagállamok száma. Ez a bizottság az, amelynek a tevékenysége alatt eddig soha nem látott mértéket ért el a terrorfenyegetettség az EU-ban. Ez a szervezet még azt a korábban elképzelhetetlen dolgot is elérte, hogy meginogjon az évtizedek óta kikezdhetetlennek gondolt transzatlanti szövetségi rendszer. Ezek után mindenkinek az az érdeke, hogy ez a bizottság minél gyorsabban távozzon.

Vincze Viktor Attila: Mi a Fidesz álláspontja az Európai Néppárton, az EPP-n belüli tagságával összefüggésben? Marad az EU egyik legerősebb jobboldali pártja a belső vitáktól és megosztottságtól hangos uniós pártszövetségben?

Szijjártó Péter: A Fidesz az Európai Néppárt legsikeresebb tagja. Mi azt szeretnénk, hogy az EPP térjen vissza arra az útra, ami a pártszövetség eredeti értékeinek megfelelő politizálást és az európai polgárok valós képviseletét jelenti. Mi egy olyan pártszövetséget szeretnénk, amely minden fontos ügyben az európai polgárok akarata szerint jár el. Ez például azt is jelenti, hogy az EPP-nek mindent el kell követnie azért, hogy az európai emberek újra biztonságban élhessenek, és ne kelljen terrortámadásoktól tartaniuk.

Vincze Viktor Attila: Mivel komoly a tétje a tavaszi uniós parlamenti választásnak, ezért a tömeges bevándorlást és az illegális migrációt globális szinten szervező és támogató Soros György és a balliberális politikai szövetségesei sem maradnak tétlenek. Mire számíthatunk tőlük?

Szijjártó Péter: A harc egészen biztosan folytatódni fog és fokozódik is a nemzeti identitáshoz és a szuverenitáshoz ragaszkodók, valamint a nemzetállamok jelentőségét csökkenteni akaró, a migrációt támogató bevándorláspárti politikai erők között. A nemzeti érdekekkel szemben álló politikai oldalnak a legnagyobb támogatója és szervezője maga Soros György.

Vincze Viktor Attila: Számíthatunk az amerikai republikánus Trump-adminisztrációra nemzetközi ügyekben?

Szijjártó Péter: Számos ügyben nagyon szoros együttműködés van közöttünk. Ilyen az illegális bevándorlás elleni fellépés és a közel-keleti keresztény közösségek támogatásának az ügye. Nem múlik el úgy hivatalos találkozó az amerikaiakkal, hogy ne hoznák fel, hogy ők mennyire nagyra becsülik ez irányú erőfeszítéseinket. De mindig megemlítésre kerül az is, nagyon fontos a számukra, hogy mi velük egyféleképpen gondolkodunk és egyfelé húzunk az ENSZ megreformálásával összefüggésben. Az amerikaiak elismeréssel szólnak arról is, hogy Izraellel kapcsolatban mi mindig korrekt, tisztességes, kiegyensúlyozott álláspontot viszünk, aminek hangot is adunk a nemzetközi szervezetekben. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon 1700 amerikai cég működik, amelyek több mint százezer magyar embernek adnak munkát. Ezek sikeres cégek, amelyek folyamatosan újabb beruházásokat hoznak az országba. Van védelmi típusú együttműködésünk is, valamint az energia-diverzifikációval összefüggő ügyekről is tárgyalunk.

Vincze Viktor Attila: Pedig a vágyvezérelt magyar balliberális sajtó folyamatosan arról ír, hogy az amerikai nagykövet keményen odaszólt a magyar kormánynak, vagy hogy a nagykövet ultimátumot intézett a magyar kormányzathoz.

Szijjártó Péter: Nonszensz felvetés. Mi egy ország vagyunk, nekünk ultimátumot adni nem lehet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére