Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Thürmer Gyula a 888-nak: „A baloldaliság azt is jelenti, hogy védjük meg a nemzeti érdekeinket”

Horváth K. József

2022.04.29. 11:00

A Gyurcsány-kormány idején a nemzeti elemet teljesen kiszorították a baloldaliságból – hangsúlyozta egyebek mellett kérdésünkre Thürmer Gyula, a Magyar Munkáspárt elnöke. Hozzáfűzte: nagyjából olyasmit csináltak, mint Adolf Hitler a múlt század harmincas éveiben, hogy fogta a munkásmozgalom vörös zászlaját és belerakta a horogkeresztet. Megígért mindent a népnek, a dolgozóknak, a munkásoknak, aztán utána nem teljesítette azt, csak amit a nagytőke elvárt tőle. Valami ilyesmi történt Magyarországon is. 888-interjú.

 

888.hu: A gyurcsányista baloldal hatalmas vereséget szenvedett április 3-án. A teljes baloldalra elmondható ugyanez?

Thürmer Gyula: A 2022-es választáson a parlamenti pártokból összeállt ellenzéki koalíció szenvedett súlyos vereséget. Ez a koalíció magát baloldalinak nevezte, így próbálta magát pozicionálni a politikai életben. A valóságban viszont nem képviselt baloldali értékeket. Megfosztotta önmagát azoktól az értékektől, amelyekről az átlagember az utcán azt gondolja, hogy baloldali. Nagyjából olyasmit csinált, mint Adolf Hitler a harmincas években, hogy fogta a munkásmozgalom vörös zászlaját és belerakta a horogkeresztet. Megígért mindent a népnek, a dolgozóknak, a munkásoknak, aztán utána nem teljesítette azt, csak amit a nagytőke elvárt tőle. Valami ilyesmi történt Magyarországon is.

 

888.hu: A horogkereszt itthon is jelen van, mert az a Jobbikot juttatja az ember eszébe.

Thürmer Gyula: Így van. Így is mondható. A koalícióban összeállt mindenki, aki úgy gondolta, hogy Orbán Viktort le kell váltani. Ez volt az egyetlenegy szempont ezen a választáson. Ők nem törődtek a baloldali értékekkel. Persze erre lehet azt mondani, hogy a Fidesz megvalósított egy sor olyan dolgot, ami a baloldal szokásos feladata. A rezsicsökkentéstől kezdve a családtámogatáson át a minimálbérek növeléséig.

 

888.hu: Amit a gyurcsányista baloldal kifejezetten támadott, s meg akarta szüntetni.

Thürmer Gyula: Így van, amit ők kifejezetten támadtak. Ennek ellenére maradt volna egy sor olyan dolog, amit magukra vállalhattak volna. Például az, hogy adóztassuk meg a milliárdosokat, fizessenek a gazdagok, költsünk többet az egészségügyre, ne a magánegészségügyet fejlesszük.

 

888.hu: A „Fizessenek a gazdagok” jelszóval lépett színre 2018 előtt Botka László mint baloldali miniszterelnök-jelölt, aztán el is zavarták.

Thürmer Gyula: Igen, volt néhány hónap, amíg ő volt a miniszterelnök-jelölt. Ez nem fért bele a liberális gondolkodásukba.

 

888.hu: Azt mondták ezzel, hogy ne fizessenek a gazdagok.

Thürmer Gyula: Így van. Tehát ők, a Gyurcsány-koalíció szenvedett vereséget, nem általában a baloldal. Pedig vannak baloldali emberek Magyarországon, vannak baloldali érzések. Ezen a választáson tulajdonképpen szervezetileg, politikailag a Munkáspárt és az ISZOMM szövetsége testesítette meg a baloldalt. Próbálkoztak mások is elindulni a szociáldemokratáktól kezdve az Európai Baloldalig, de nem jutottak egyről a kettőre, voltaképpen nem volt jelöltjük.

 

888.hu: Ebben a kettősségben az MSZP-ből kiszakadt Szanyi Tibor nem a leghitelesebb személyiség mint baloldali politikus. Miért vállalta ezt el?

Thürmer Gyula: A baloldaliság sokszínű fogalom. Ennek egy jelentős részét a Munkáspárt megtestesíti. Mi következetesen a kapitalizmus, a tőke, a pénz uralma ellen vagyunk. A magyar munkásmozgalom hagyományait, a szocializmus jó értékeit megőrizzük. De van egy sor más kérdés, amiben mi kevésbé vagyunk otthon. Kezdve a környezetvédelemtől, a zöld problémákon át, az Európai Unió gondjaiig és sok minden másig. A másik oldalon a mai világ olyan bonyolult, hogy sokrétű válaszokra van szükség. Egy párt nem tudja még a baloldalon se kimeríteni ezeket a válaszokat. Nem véletlen, hogy a jobboldalon is két párt van, a Fidesz és a KDNP. Ezért éreztük úgy, hogy szükség van tartalmi együttműködésre. Ám lehet, hogy nem lett volna együttműködés, ha a Fidesz-kormány nem kényszerít bennünket erre. Korábban ugyanis ahhoz, hogy egy pártnak országos listája legyen, kellett 27 egyéni jelölt. Ez nekünk mindig megvolt, mindig el tudtunk indulni, mindig gyűjtöttük a szavazatokat. Most pedig fölemelték 71-re. Ezzel bennünket eleve kizártak. Ezért gondoltuk, próbáljuk meg ketten, kettőnknek talán sikerül ezt a 71-et kiállítani.

 

888.hu: Van-e arra esély, hogy ez a tandem elvigye a csoportot a nemzeti baloldal megerősítése irányába?

Thürmer Gyula: Én azt gondolom az elmúlt 30 év tapasztalata alapján, hogy a baloldallal szemben Horn Gyula annak idején elkövette azt a súlyos bűnt, hogy összeállt az SZDSZ-szel, a liberálisokkal. Elfogadta az ő gazdaságpolitikájukat, a Bokros-csomagot és egyéb disznóságaikat.

 

888.hu: AZ SZDSZ pedig elkövette azt a súlyos bűnt a jobboldallal szemben, hogy annak mondta magát, aztán átállt a baloldalra.

Thürmer Gyula: Igen, így van. Horn Gyulának kellett egy igazolás, hogy beléphet az úri klubba. Az SZDSZ pedig megadta ezt az igazolást a világ és a magyar nép előtt. Az SZDSZ-nek meg kellett valamilyen erő, amely hatalomra juttatja őket. Ez egy nagy üzlet volt. Egyfajta szimbiózisban kezdett ez a két párt élni. Ez pedig oda vezetett, hogy az MSZP baloldaliságát felőrölte, az MSZP egész politikája liberálissá vált. Gyurcsány alatt ez még tovább súlyosbodott. És ahelyett, hogy visszaálltak volna a baloldalra, teljes mértékben átálltak a liberális oldalra.

 

888.hu: Az SZDSZ nyomvonalán tovább haladva a szélsőbaloldalra, háttérbe tolva a nemzeti elemet.

Thürmer Gyula: Igen. Ezzel a saját gyökereiket tépték szét. Egy gyökereit felszámoló pártnak pedig nincs jövője. Ez az ő haláluknak az oka, s a mostani MSZP is ebbe az irányba megy. A másik bűn, amit elkövettek Horn után, főleg a Gyurcsány-kormány idején, hogy a nemzeti elemet kiszorították a baloldaliságból. Minden nemzetit rossznak, bűnösnek, károsnak, elavultnak tekintettek és megpróbálták ezt az összeurópaiság, a páneurópaiság, a transzatlanti értékek, meg hasonló dolgok emlegetésével felváltani. Ez súlyos hiba volt. Mi mindig azt mondtuk, mi közösségi társadalmat akarunk, mi a baloldali értékeket képviseljük, de azokat itthon, Magyarországon kell megteremteni a magyar embereknek. A baloldaliság azt is jelenti, hogy védjük a nemzeti érdekeinket, hagyományainkat, a nemzeti szokásainkat. Ebben a Munkáspárt sokat tett az elmúlt 30 évben.

 

888.hu: Például?

Thürmer Gyula: A migráció idején például világosan megmondtuk, hogy bármit mond a kormány, mi akkor is a migráció ellen vagyunk. Ha szidnak, akkor is, mert az nemzeti érdek, hogy megvédjük magunkat az illegális bevándorlástól. De kiálltunk a nemzeti mezőgazdaság, a nemzeti kultúra, a nemzeti nyelv mellett is. Egyáltalán: védjük meg a nemzeti önrendelkezés jogát az európai népek együttműködésében. Ezért mi az EU támadásit visszautasítottuk, visszautasítjuk. Mi is úgy véljük, hogy a népek, a nemzetek Európájára van szükség. De olyan történelmi kérdésekben is változtattunk, mint mondjuk Trianon. Trianonról nem beszéltek a szocializmus évtizedei alatt. Mi az első világháború 100. évfordulóját használtuk föl arra, hogy kimondjuk: kérem szépen, ennek a háborúnak mi a vesztesei voltunk, Trianon pedig bűn volt a magyar néppel szemben. Igenis, ennek az emlékét mi is őrizzük. És azóta is koszorúzunk a trianoni, az első világháborús emlékműveknél. Nagy disznóságnak, tisztességtelen lépésnek tartjuk, amit a magyar néppel szemben elkövettek. Ezekben a dolgokban mi próbáltuk meg a nemzeti elemet a baloldalon felhozni. Nem véletlen, hogy a jelszavainkban azt mondjuk, hogy mi ellenzéki párt, baloldali párt és nemzeti párt vagyunk. Ezzel a három szóval tudjuk a Munkáspártot jellemezni.

 

888.hu: Ettől függetlenül még élhet az a távolságtartás a nemzeti baloldal képviselőitől, ami már 1990-ben, a rendszerváltoztatás után megjelent, amikor a szociáldemokrata pártot tették egyik pillanatról a másikra taccsra. Lehetetlenné téve Petrasovits Anna működését. Lehet ez ellen valamit tenni? Lehet küzdeni azért, hogy a nemzeti baloldali politikusok nagyobb szerepet kapjanak? A baloldali emberek jelentős része ugyanis nemzeti érzelmű, szereti a hazáját.

Thürmer Gyula: Petrasovits Annát említette és az MSZDP-t. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt egy történelmi párt volt, amely kétségkívül hosszú története során kiállt a nemzeti értékek mellett. Bűn volt a rendszerváltoztatás után elsorvasztani.

 

888.hu: Ez tudatos sorvasztás volt.

Thürmer Gyula: Ez tudatos elsorvasztás volt, tudatosan tették a liberálisok kiszolgálójává. Ma már nem emlékszik rá senki, de a '90-es évek közepén a Munkáspárt és az akkor – a ma már néhai – Kapolyi László által vezetett MSZDP történelmi szövetséget akart kötni. Megállapodtunk arról, hogy a választásokon egy választási párt formájában indulunk. Akkor mi nagyon erősek voltunk, mi adtuk volna az erőt, ő adta volna az igazolást arról, hogy mi is a klub tagjai vagyunk. Mégiscsak egy történelmi párt. Mindent letárgyaltunk, még a programban is megegyeztünk. És akkor megjelent egyszer nálam Kapolyi László és megsúgta: „Nézz oda, Horn Gyula miniszterelnök hívatott, és közölte: két lehetőség van. Vagy csinálsz a Munkáspárttal egy új pártot, az a te dolgod, de akkor gondjaid lesznek a vámhivatalban az ukrán üzleteid miatt. Vagy nem csinálsz új pártot és akkor tovább üzletelhetsz Ukrajnával, és a milliárdok szaporodhatnak.” Mint tudjuk, nem csináltunk közös pártot, visszamondta, cserébe beülhetett az MSZP listáján a következő parlamentbe. Sajnos az MSZP-ben meglévő nemzeti erők, mondjuk Szili Katalin, megkísérelte ugye a saját útját járni, de nem volt ebben elég erőteljes, végül egy tiszteletreméltó funkciót tölt ma be, de mégis csak a Fidesz és a kormány hatókörében. Ilyen értelemben a baloldalt elhagyta. Más kísérletek nem voltak. Mi voltunk azok, akik a kimondtuk, hogy a nemzeti ügyekért kiállunk. Támogattuk, hogy igenis kapjon állampolgárságot a környezetünkben élő magyarság. Mi azt gondoljuk, hogy ezen az úton kellene tovább lépni, keressük hozzá a partnereinket. A választások során azt tapasztaltam, hogy most 2022-ben az emberek nagyon sokan aláírtak nekünk. És mondták, hogy tisztességes, nemzeti, magyar párt vagytok, ezt támogatjuk, de most még nem szavazunk rátok, mert úgy gondolták, hogy nincs esélyünk.

Azt gondolom, a kormányzat akkor tenne jót a magyar politikának, ha engedné szervezetileg is és jogilag is a nemzeti baloldal kibontakozását.

 

888.hu: Nem akadályozza eddig sem, vagy igen?

Thürmer Gyula: A 71 egyéni képviselőjelölt indítása az országos listaállításhoz komoly akadály. Médiát kellene adni nekünk, hogy elmondhassam ott is, amit most önnek. Ha nem tudom elmondani, akkor pár ember tudja, de sok ember meg nem tudja. És most, 2022-ben láttuk, hogy már nem kérik számon rajtunk a szocializmus vélt vagy valós hibáit. Már nem érdekes. volt. Rendben van. Eltelt 30 év, új nemzedékek nőttek föl. Van, aki már a rendszerváltoztatásra sem emlékszik, mert nem is élt még akkor. Egészen biztos, hogy a mai teljesítmény, a mai üzenetek számítanak. Az ország kiegyensúlyozott fejlődésének tényleg fontos része lenne az, hogy legyen nemzeti alapokra támaszkodó baloldal. De ezt a csatát mi még a nemzetközi munkásmozgalomban is megvívjuk. Vannak ugyanis olyan pártok, amelyek csak kizárólag osztályalapon, internacionalista alapon nyilatkoznak.

 

888.hu: Milyen a kínai szocializmushoz való viszonyuk?

Thürmer Gyula: Mi a kínai típusú szocializmust tudomásul tudjuk venni. A kínaiak ugyanis azt mondták, hogy ők a maguk arcára, a maguk szokásaira felépítenek egy társadalmat, amit szocializmusnak neveznek és nincs senkinek sem joga megítélni, hogy ez jó vagy nem jó. Ezt a kínaiaknak dolga megítélni. Mi a kínai példában nagyon sok jót látunk. És főleg azt a törekvést, hogy nemzeti alapon kell minden népnek saját a sorsát eldönteni.

 

888.hu: A jelzett akadályok ellenére a Fidesz negyedik kétharmada segíti a Munkáspárt működését, esetleges erősödését?

Thürmer Gyula: Én már elég régen vagyok a politikai életben. Az évtizedek során sokféle Fidesz-vezetőt megismertem.

 

888.hu: Ahogy szokták mondani: ön még látta Lenint … Kádár Jánost, Grósz Károlyt … Közel dolgozott hozzájuk.

Thürmer Gyula: A magyar politikának két veteránja van. Az egyiket úgy hívják, hogy Orbán Viktor, a másik pedig én vagyok. Senki nincs, aki harminc évvel ezelőtt is itt lett volna. Mi ketten itt vagyunk, mindketten vezetői tisztséget töltünk be az első perctől kezdve. Azt gondolom, vannak a polgári erők között pragmatikusan gondolkodó emberek, akik azt mondják, hogy mi speciel nem akarunk szocializmust, mert nem szeretjük a szocializmust, de a Munkáspárt azért egy normálisan gondolkodó, nemzeti párt. Ezért megtűrjük, engedjük, legyen, induljon a választásokon is. Talán még hasznunkra is válik. Aztán vannak olyanok, akik azt a szót, hogy munkáspárt, meg kommunista, meg szocialista hallani sem akarják és maximálisan ellenzik egyáltalán a mi jelenlétünket.

Ezt megtapasztaltuk most a 2022-es választásokon is. Az utcán gyűjtöttük az aláírásokat. Volt úgy, hogy mellettünk volt a Fidesz-KDNP sátra, köszöntünk egymásnak és kezet fogtunk, de volt olyan város, ahol meglehetősen ellenségesen álltak hozzánk.

Véleményem szerint a pragmatikus viszony a helyes. Mi sem vagyunk szerelmesek a Fideszbe, de mi azt mondtuk, hogy ami jót csinál a népnek a Fidesz, a kormány, azt mi támogatjuk. Legyen ez a családtámogatás, a rezsicsökkentés, a keleti nyitás vagy bármi más. Amiről pedig azt gondoljuk, hogy árt a népnek, meg kárt okoz, azt nem fogjuk támogatni. Azt gondolom, ez egy korrekt viszony.

Most nem az a kérdés van napirenden a magyar politikában, hogy szocializmus vagy kapitalizmus, kialakult viszonyok vannak. Ma a fő kérdés az, hogy megmarad-e Magyarország az átalakuló nemközi viszonyok között. Meg tudjuk-e úszni a háborút? Ha háború lesz, akkor élve marad-e Közép-Európa, azon belül Magyarország? Mi lesz a kultúránkkal? Hogyan tudunk a liberalizmus átkaival szemben föllépni? Be kellene a konzervatív oldalon is látni, hogy ma nem a Munkáspárt a fő ellenség, hanem a liberalizmus. És a liberalizmus nekünk is ellenségünk. Ez ellen föl kell lépni a nemzet védelmében, a gyerekeink védelmében, a családok védelmében.

 

888.hu: A magyar érdek szolgálata lehet a közös nevező?

Thürmer Gyula: Nekünk nem kell hivatalosan együttműködni a jobboldallal. El kell egymást fogadni, párbeszédben kell lenni, tárgyalni kell, meg kell tűrni egymás létét, és az segíti akkor, hogy ki-ki a saját területén tudja a nemzet érdekeit védelmezni.

 

888.hu: Van erre jó példa is már. Ön a hódmezővásárhelyi kórház védelmében együttműködött az akkor polgármester Lázár Jánossal.

Thürmer Gyula: Igen, van történelmi példa. Amikor a Medgyessy-kormány privatizálni akarta a kórházakat 2004–2005-ben, akkor mi, a Munkáspárt indított egy népszavazási kezdeményezést. Azt mondtuk, ne adják el a kórházakat. Nyilvánvaló volt, hogy mi egyedül nem tudunk annyi aláírást rövid idő alatt összegyűjteni, akkor a polgári körök és a Fidesz hivatalosan, nyilvánosan kijelentette, hogy menjetek, írjatok alá. Nem azért, mert ez egy munkáspárti dolog, hanem azért, mert ez egy jó gondolat. Lázár Jánost én azóta ismerem, együtt védtük a vásárhelyi kórházat. Ahogy utalt rá, amikor ő polgármester volt, egy Szolzsenyicin idézet volt kitéve a polgármesteri szoba ajtajára, ami nagyjából így hangzott, hogy a kommunisták a világ legbűnösebb emberei. Ennek ellenére számtalanszor találkoztam Lázár Jánossal. Mert rendben van, az az ő hite, én is mást gondolok, de nem erről van szó. A kórházról van szó, a falvakról van szó, az ott élő emberekről van szó. És abban – igenis – lehet közösen gondolkodni, meg még együtt is működni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére