Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vágvölgyi Gergely a 888.hu-nak: Mi nem dughatjuk homokba a fejünket

Prokaj Dávid

2021.01.22. 10:00

Interjút adott a 888.hu-nak Vágvölgyi Gergely, a Vasárnap.hu főszerkesztője, többek között elmondta a véleményét a Jobbik legutóbbi kereszténygyalázásáról, az LMBTQ-lobbi térnyeréséről, valamint elárulta azt is, hogy miért nem szabad egy kereszténynek a Momentumra szavazni a 2022-es országgyűlési választáson.

 

888.hu: Bár politológusi végzettsége van, mégis újságíróként tevékenykedik. Mikor kezdődött a karrierje?

Vágvölgyi Gergely: A Demokrata hetilapnál kezdtem el publikálni, ott külsősként dolgoztam. Ez volt az első komoly újság, ahol már egyetemistaként megszólalhattam, és ahova cikkeket küldhettem. Aztán nagyon fontos terület volt az életemben a 777 blog is, amely valójában egy missziós lelkesedés, egy igazi evangelizációs műhely. 2019 szeptembere óta vagyok a Vasárnap.hu főszerkesztője.

 

Mindig is fontos volt számomra a konzervatív és a keresztény értékek átadása.”

 

Ami pedig a diplomámat illeti, nagyon büszke vagyok a politológusi végzettségemre, hiszen azt sikerült tanulnom az egyetemen, ami gyerekkorom óta érdekelt. Nem lehet kijelenteni, hogy biztosan nem fogok elemzőként dolgozni a jövőben.

888.hu: Mit jelent az ön számára a keresztény-konzervatív életmód?

V. G.: Jobboldali, nemzeti, patrióta és keresztény nevelést kaptam otthon a szüleimtől. A mindennapi életben is megpróbálom megélni azt, amiről írok. Teljesen természetes volt, hogy amiről egyébként blogoltam is, aszerint építjük föl a párkapcsolatunkat a feleségemmel, és úgy próbáljuk kialakítani a családi fészkünket is, ahogyan beszélünk róla. Egyre inkább azt látom, hogy a harc most már azért folyik, hogy a gyermekeinknek fenntartsunk egy kis szigetet a normalitásból.

888.hu: Forradalmi tett manapság Jézushoz tartozni és ezt fel is vállalni a mindennapokban?

V. G.: Forradalmi tettnek nem mondanám, de nem is népszerű.

 

Egyre inkább az evangélium radikalitásához és tisztaságához kell visszatérnünk.”

 

Valójában semmi mást nem ígértek nekünk, hiszen sosem mondták, hogy könnyű lesz kereszténynek lenni, és hogy ez világi értelemben könnyű befektetés. Jézus azt mondta, hogy őmiatta fűt, fát, bogarat fognak ránk kiáltani, sőt üldöztetésnek leszünk kitéve. Mi még kényelmes helyzetben vagyunk itt, Közép-Európában, hiszen a világ olyan szegletében élünk, ahol ugyan érhet minket verbális agresszió, de még alapvetően nem vagyunk kitéve üldöztetésnek a keresztény hitünk miatt.

888.hu: Nem úgy, mint Afrikában vagy Ázsiában. Lehet tudni pontos adatokat, hogy hány ember szenved el üldöztetést ezeken a területeken?

V. G.: A statisztikák szerint naponta 13 embert ölnek meg bizonyíthatóan és tételesen azért, mert Jézus Krisztushoz tartoznak. És ebben nincsenek benne azok, akiket vélelmezünk, hogy azért öltek meg, mert Jézus követői voltak. Ez egészen elképesztő szám!

888.hu: Nyugat-Európában szinte mindennaposak a keresztényellenes támadások, templomokat gyújtanak fel, szobrokat rongálnak meg. Miért távolodnak el a nyugatiak az egyháztól?

V. G.: Nyugaton az egyház talán elkényelmesedett, mert túl nagy a megfelelési kényszere. Sokkal inkább keresi földi szirénhangok kegyeit, mintsem azt az igazságot, ami 2000 éve rá van bízva, és amelynek elméletileg a képviseletére hivatott. Ez kommunikációs síkon is megjelenik, amikor arról beszélünk, hogy vegyük-e le a keresztet egy stockholmi templom tornyáról, mert mi van, ha az sértő. De ezzel együtt is el kell mondani, hogy nagyon komoly erők dolgoznak az egyház és a hit megmentésén, túlélésén, például Franciaországban. Vannak olyan mozgalmak, közösségek és egyének, akik őrzik a lángot.

888.hu: Nemrég a Jobbik ment neki a keresztényeknek, olyan képet tettek ki a közösségi oldalukra, amellyel lényegében a feszületen gúnyolódnak. Mi a véleménye erről?

V. G.: Úgy tűnt, mintha arra utaltak volna, hogy a keresztények politikai szempontból agyalágyultak lennének. Hogy aki egy meneten egy vallási szimbólumot mer magával vinni vagy feltartani, az gyanús, az rossz. Miért? Hát ő csak megéli egy fontos keresztény küldetését: tanúságot tesz. Amikor pedig a Jobbik ezt a botrányos mémet közreadta – és ha jól tudom, azóta sem kért érte bocsánatot, pedig illett volna –, akkor nagyon sok meggondolatlanságot követett el egyetlen kattintással.

888.hu: Még Vona Gábor, a párt volt elnöke is elhatárolódott tőlük.

V. G.: Nagyon jól tette! Voltak politikusaik, akik – mondhatjuk azt, hogy – belső kritikát fogalmaztak meg. Az is bántó egy egykori nemzeti-radikális párttól, hogy hangosan senki nem mondta ki, hogy elhatárolódna. Tényleg rossz nézni ezt egy olyan párttól, amely korábban fennen hangoztatta a keresztény Európa védelmét.

888.hu: Lehet, hogy ez már Gyurcsány Ferencnek a pártra gyakorolt hatása.

V. G.: Ha az intézményes egyházakkal való konfrontációját nézzük, akkor a DK a legantiklerikálisabb, legegyházellenesebb párt, de azért a Momentum is „felnő” hozzájuk a keresztény értékek támadásában. Az is botrányos volt, amikor a DK a Hungary Helps program törvénybe iktatására is nemmel szavazott. Amikor azt mondjuk, hogy Hungary Helps, akkor minden olyan humanitárius szerepvállalást értünk ez alatt, amit a magyar állam folytat. Ők erre a humanitárius szerepvállalásra is nemet mondtak.

888.hu: Elképesztően felgyorsult a genderelméletet terjesztő LMBTQ-lobbi térnyerése a világon. Ezeket a Momentum hozza be a magyar közéletbe. Nemzetközi szinten például már nemváltoztató műtétekre küldenek gyerekeknek. Ennek oka a nyílt társadalom eszméjének gyors terjedése?

V. G.: Az egész a nagy francia forradalom időszakában kezdődött el. A liberalizmusnak mindig is voltak vadhajtásai, amelyek egyház- és nemzetellenesek voltak. Ezek valójában mindig támadták az egyént, noha elvileg piedesztálra emelték. De az egyént, aki már meg van fosztva az identitásától – itt gondolhatunk a korábban meghatározó egyházi identitására, aztán később a nemzeti identitására, a családból hozott identitására –, legvégül a nemi identitásától is meg akarják fosztani.

 

Mit tanít az egyház? Hogy Isten saját képmására alkotta az embert, mindannyian egyszeri, megismételhetetlen és csodálatos teremtményei vagyunk az Istennek. Tehát innentől kezdve minden olyan kísérletet, amely arra irányul, hogy ezt az »Isten-képmásiságunkat« lerombolja, nekünk zsigerből el kell utasítani.”

 

Amikor liberális politikusok a természeti törvénytől és az Isteni rendtől teljesen elszakadva gondolkodnak, akkor erre látunk kísérleteket. És nyilván egy úgynevezett nyílt társadalmat, egy könnyű és puha társadalmat sokkal könnyebb irányítani is.

888.hu: A magyar celebvilág színe-java felháborodásában egy #családazcsalád kerettel látta el profilképét a közösségi oldalán, mert a magyar kormány módosította az alaptörvényt azzal, hogy belerakta az apa férfi és az anya nő kitételt. Hogy látja ezt?

V. G.: Ez intellektuális szempontból komoly szegénységi bizonyítványt állít ki a magyar celebvilágról. Egyébként ez egy szisztematikusan és tudatosan felépített érzékenyítő propaganda eredménye. Amióta Magyarország szabad országgá vált, onnantól kezdve nagyon sokan visszaéltek ezzel a szabadsággal. Rögtön megjelentek azok a szervezetek, amelyek elkezdték a társadalmat bomlasztani. Hatalmas felületeik vannak, pláne mióta a közösségi média megerősödött. Viszont erre jó válasz volt az, amit a magyar kormány tett. Lettország esete is mutatja, hogy a magyar példát át is veszik a józanul gondolkodó nemzetek. De elképesztő, hogy le kell írni azt, ami egyértelmű!
Egyébként abból a szempontból igazuk van, hogy a család az család. Csak folytassuk a mondatot: anya, apa, gyerekek. Most nem azokat akarom ebből kizárni, akiket súlyos egyéni drámák és válságok értek.

 

Pusztán arról van hangsúlyosan szó, hogy a klasszikus, hagyományos családmodell az, ami az értéket képviseli.”

 

Függetlenül attól, hogy ki milyen élethelyzetben van, ha ma Magyarországon megházasodik, életszövetsége jelentős társadalmi és jogi védettséget élvez. Ez hatalmas dolog!

888.hu: Egyre többször fogalmaznak meg a jobboldali, keresztény-konzervatív értékeket valló emberek kritikát az egyházzal szemben, mert azt tapasztalják, hogy Ferenc pápa számukra túl liberális kijelentéseket tesz. Benne van a pakliban, hogy emiatt sokan eltávolodnak a kereszténységtől?

V. G.: Katolikusként nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert egyrészt nekem is van egyfajta kritikai attitűdöm, másrészt az ember próbál jó katolikus lenni, ennek megfelelően empatikus és lojális a saját egyházához. Azt sose felejtsük el, hogy a Szentatya a hit és erkölcs dolgában tévedhetetlen – akkor, ha azt előre jelzett módon a tévedhetetlenségével, ex cathdera nyilatkoztatja ki, erre pedig ritkán látunk példát.

Amikor Ferenc pápa arról beszélt, hogy a homoszexuális együttélést valamilyen világi jogi formában védelmezni kellene, akkor sajnos olyat mondott, amivel például a Hittani Kongregáció nem ért egyet, amivel a katolikus egyház tanítása nem ért egyet. De nagyon fontos, hogy itt ő mégiscsak a saját, egyéni véleményét mondta el, és nem az egyházi tanításról beszélt. Nyilván az ilyen megnyilatkozások sajnálatos módon megosztottságot szülnek az egyházban, és inkább vetnek föl kérdéseket, és bizonytalanítanak el, mintsem megerősítenének.

Az én véleményem szerint – de itt, hangsúlyozom, hogy én egy vagyok a több milliárd hívő közül, ugyanolyan esendő porszem, tehát egy laikus katolikus ember – az egyháznak arrafelé kellene indulnia, ahol erősíti a katolikus identitást, az Istenbe vetett hitet. És persze ennek van egy megfelelően értelmezett ökumenikus kerete, amikor megéljük azt, hogy mind Krisztushoz tartozunk, és elsősorban arra figyelünk, hogy kívülről milyen támadások érik Jézus Krisztust és a kereszténységet.

888.hu: Jövőre országgyűlési választás is lesz Magyarországon. A médiában a mai napig liberális túlsúly tapasztalható, valamint a közösségi médiában kialakuló cenzúra sem kedvez a keresztény-konzervatív értékeket vallóknak. Ez a tendencia befolyásolja majd a választás végkimenetelét?

V. G.: Megtesznek majd mindent, hogy befolyásolják a választási eredményt. Ami megint botrányos, hiszen alapvetés, hogy egy másik állam és különösen egy óriásvállalat nem szólhat bele egy-egy szuverén ország belügyeibe. És mi lehet egy szuverén állam legintimebb belügye, ha nem a választások eredménye? Itt most arról van szó, hogy Kaliforniából megpróbálják majd eldönteni, hogy Magyarországot kik, milyen összetételben irányítsák. De ez a magyar emberek feladata és felelőssége. Mi is, mint egyébként sok más jobboldali lap, már a 2019-es két választás idején éreztük ezt a cenzúrát. Mindkét választási kampányban erősen visszafogták a Vasárnap eléréseit, pedig akkor még egy pici lap voltunk. Ezt a harcot meg kell vívni! Magyarország 10 milliós országként ezt a szabadságharcát is megpróbálja majd megvívni, bízom benne, hogy sikeres lesz, de nálunk nagyobb országok sem tudják féken tartani ezeket a szolgáltatókat. Egészen biztos, hogy itt nagyon-nagyon kemény véleménydiktatúra és cenzúra lesz. Ettől még ezeken a platformokon is ott kell maradni, és ki kell alakítanunk azokat az alternatív eléréseinket, amivel a sajátjainkat mozgósítani tudjuk.

888.hu: Lehet, hogy egy új platformot kellene létrehozni a nemzeti hangoknak? Vagy küzdjünk továbbra is a Facebook frontjain?

V. G.: Amennyire az erőnkből telik, minden lehetséges platformon ott kell lennünk, és mindenütt meg kell vívni a harcot. Bőven van legitimitása és szükségessége az utcai aktivizmusnak is, gondolok itt például az identitáriusok nagyon frappáns válaszára az SZFE-ügyben.

 

A keresztény ember felelőssége nagyon nagy lesz, hiszen mi nem dughatjuk homokba a fejünket.”

 

Pápák tanításai vonatkoznak arra, hogy nekünk a közéletből nem kivonulnunk kell, hanem alakítani, krisztusivá tenni azt. Ehhez hozzájárul, hogy a keresztény embernek morális kötelezettsége például egy választáson való részvétel a lehető legjobb tudása és lelkiismerete szerint. Ez egy következő felelősségre hívja fel a figyelmet: legyünk tájékozott és tudatos keresztények! Van egy olyan tézisem, amely bizonyos körökben kiveri a biztosítékot, de nem hallgathatok róla. Ez pedig az, hogy egy keresztény ember nem szavazhat például a Momentumra, mert abban a pillanatban kiderül, hogy egy – vagy inkább két – dologgal nincs tisztában: a keresztény társadalmi tanítással és a Momentum programjával. Ez a kettő ugyanis óhatatlanul összeegyeztethetetlen. De a Momentum helyére több más ellenzéki párt nevét is nyugodtan be lehetne helyettesíteni. Csak éppen a Momentum a legveszélyesebb és a legdurvább társadalmi felforgatást szeretné végrehajtani, ha hatalomra kerülne.

Ha valaki felüti a katolikus egyház katekizmusát vagy annak kompendiumát, vagy az olyan értelmező anyagokat, tankönyveket, amelyek gyönyörűen levezetik a katolikus társadalmi tanítást, és értelmezik azt, majd megnézi, hogy a Momentum milyen ügyek mellett áll ki, miket nyilatkoznak a politikusai, akkor ezt rögtön látni fogja. Az a program számunkra vállalhatatlan.

888.hu: Ráadásul ők elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani az ideológiájukkal. Hogyan lehet ennek elébe menni, mitől lehet vonzóvá tenni a jobboldali ideológiát a fiatalok számára?

V. G.: Bármennyire fura, mégis azt mondom, hogy szerintem azzal lehet ma vonzó a konzervativizmus, a kereszténység, a jobboldal a fiatalok számára, ha fel tudja mutatni a tiszta, értékönazonos voltát. Nyilván megengedve azt, hogy hibák, bűnök, rossz döntések, botrányok mindenhol vannak, ezekre pedig nem szabad fátylat borítani.

 

Ha meg tudjuk mutatni tiszta, értékönazonos mivoltunkat, az egy olyan világban, ahol az értelmes fiatal látja, hogy minden szétesik, hogy szétfeszülnek a keretek, hogy nincsenek kapaszkodók, nincsenek biztos alapok, vonzóvá válik. Mert a konzervativizmus és a kereszténység éppen a biztos alapokat, fogódzókat tudja megadni.”

 

Ahol már azt sem tudod, hogy fiú vagy-e, vagy lány, ahol már nem tudod, hogy merre van az előre, ott kellenek olyan lelki és szellemi közösségek, amelyek tisztában vannak azzal, hogy mi a jó, és mi a rossz. Hogy mi az üdvös, és mi a bűnös. Kellenek, akik tudják, és ki is merik mondani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére