Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A WHO átnevezi a majomhimlőt, mert szerintük kirekesztő

888.hu

2022.08.15. 12:00

A majomhimlő eddig aránytalanul nagy mértékben érintette a meleg férfiakat, ugyanakkor a szakértők figyelmeztettek: bárki elkaphatja a fertőzést.

 

A WHO közölte, hogy a döntést egy „globális szakértőkből” álló csoporttal való találkozó után hozták meg.

A szervezet szerint a majomhimlő betegség átnevezésének célja, hogy
„elkerüljék a kulturális, társadalmi, nemzeti, regionális, szakmai vagy etnikai csoportok megsértését, és minimalizálják a kereskedelemre, utazásra, turizmusra vagy állatjólétre gyakorolt negatív hatásokat”.

A majomhimlő új elnevezései „azonnal hatályba lépnek”. Az ügynökség bejelentette továbbá, hogy fórumot is nyit a nyilvánosság számára, hogy javaslatot tegyen a betegség új elnevezéseire – jelentette az Associated Press. Azonban azt már nem tudni, hogy a majomhimlőt hivatalosan mikor fogják átnevezni.

 

 

A májusban kezdődött járvány kezdete óta eddig csaknem 32 ezer majomhimlős esetet azonosítottak világszerte. A WHO júliusban a majomhimlőt nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította.

 

A majomhimlő átnevezéséről szóló döntés azután született, hogy júniusban egy tudóscsoport új név „gyors” elfogadását javasolta a betegséggel kapcsolatos az afrikai-ellenes megbélyegzés és rasszizmus leküzdése érdekében. A tudósok szerint a jelenlegi járványt nem szabad Afrikához kötni, mert az ilyen összefüggések „diszkriminatívak és megbélyegzőek” lehetnek.

 

A majomhimlő eddig aránytalanul nagy mértékben érintette a meleg férfiakat, bár egészségügyi szakértők hangsúlyozták, hogy bárki elkaphatja a majomhimlőt, és óva intettek a „homofób és rasszista sztereotípiák” használatától.

A CDC szerint a tudósok még vizsgálják, hogy a majomhimlő „terjedhet-e ondóval, hüvelyi folyadékkal, vizelettel vagy akár ürülékkel”.

A közegészségügyi tisztviselők azonban úgy tudják, hogy a vírus szoros, személyes – gyakran bőrről bőrre történő – érintkezés útján is terjedhet. Ez magában foglalhatja a majomhimlős kiütésekkel vagy hegekkel való közvetlen érintkezést; tárgyak, szövetek és felületek érintését; valamint a légúti váladékkal való érintkezést.

 

A Biden-kormányzat ígéretet tett arra, hogy a növekvő járványra adott válaszlépések során biztosítani fogja az LMBTQ-emberek „tiszteletét és meghallgatását”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére