Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elmosódnak a határok a szülők körül

Woke-figyelő

2021.11.30. 18:20

Egy leszbikus pár mindkét tagját szülőként tüntették fel gyerekük születési anyakönyvi kivonatán, akinek így kettő anyukája van. Mindeközben egy brit transznemű férfi Svédországban akarja megszülni második gyerekét, mert ott édesapának tüntetnék fel a születési anyakönyvi kivonaton.

Jól látható, hogy a szülők körüli határvonalak egyre jobban elmosódnak, amire ékes példa Freddy McConnell esete. Az eredetileg nőnek született Freddy ma már transznemű férfiként éli az életét – bár nem teljesen, mert szülni továbbra is tud, sőt, jelenleg a második gyermekével várandós.

Freddy több kezelésen is átesett a nemváltás érdekében, de női nemi szervét megtartotta, így néhány évvel ezelőtt gyereket szülhetett. A gyermek anyakönyvi kivonatában Freddyt értelemszerűen anyaként tüntették fel, ezzel azonban a transznemű férfi nem értett egyet, mert ő az új nemének megfelelően azon apaként akart szerepelni.

Célja elérése érdekében Freddy pert indított, a bíróság azonban úgy döntött, hogy az anyaság arra a személyre vonatkozik, aki átesik a terhesség biológiai és fizikai folyamatán, és végül megszüli a gyereket. Az ítélet ellen a transznemű férfi fellebbezett, de a fellebbviteli bíróság is úgy ítélte meg, hogy ő a gyermek anyja.

Freddy McConnell most már a második gyerekével terhes, és azt tervezi, hogy Svédországba utazik szülni, mert ott hivatalosan is elismerik a gyerek apjának. Az utazás megvalósulásához és ahhoz, hogy a családja is vele tarthasson, Freddy édesanyja közösségi gyűjtést is szervezett. Freddy harcáról, a svédországi szülésre való készülődéséről és az LMBTQ-családokat érintő kihívásokról pedig még filmet is forgatnak Our Trans Family címmel.

Mindeközben egy írországi leszbikus aktivistapárnak sikerült elérnie, hogy mindkettőjüket szülőnek ismerje el a bíróság, és mindketten teljes jogú szülőként jelenjenek meg a gyerekek születési anyakönyvi kivonatában. Mindezt egy dublini bíróság mondta ki, ahol Ranae von Meding mellett a párját, Audrey Rooney-t is elismerték anyukának a két gyerekük esetében.

A két nőnek úgy lettek gyerekeik, hogy Audrey Rooney petesejtjét egy spermadonor segítségével megtermékenyítették, majd Ranae von Meding megszülte a gyermekeket.

Minderre úgy volt lehetőség Írországban, hogy tavaly életbe lépett a gyermekekre és családi kapcsolatokra vonatkozó törvény (Children and Family Relationships Act, CFRA), amely jogi keretet biztosít a sperma- vagy petesejtdonorral született gyermekek számára. A törvény értelmében a kritériumoknak megfelelő azonos nemű párok ugyanolyan jogot kaphatnak, mint a biológiai szülők, és belekerülhetnek a születési anyakönyvi kivonatba.

Nem az említett azonos nemű pár volt az első, akinek sikerült elérnie a „dupla anyaságot”. 2010-ben Natalie Woods és Elizabeth Knowles – elsőként Angliában – egyaránt szülőként jelent meg gyermekük születési anyakönyvi kivonatában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére