Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hivatalos: elismerték a nem bináris nemet Argentínában

888.hu

2021.07.22. 16:30

Bevezették az argentin személyi igazolványokban és útlevelekben a nem bináris nemet: szerdától azok, akik nem vallják magukat sem nőnek, sem férfinak, a semlegességet jelölő X-et kapják személyi okmányaikba az M (male, férfi) és az F (female, nő) helyett – írja a Magyar Nemzet csütörtökön.

 

A Magyar Nemzet szerint az új törvénnyel Argentína lett az első olyan ország Dél-Amerikában, amely hivatalosan is elismeri a nem bináris nemi identitású állampolgárokat. Alberto Fernández argentin elnök szerdán hivatalos ceremónia keretében adta át az első három új típusú személyi igazolványt a fővárosban, Buenos Airesben.

A kormánynak nem szabad azzal foglalkoznia, hogy állampolgárai milyen neműek. Léteznek más nemi identitások is a női és férfi nemek mellett, amelyeket tiszteletben kell tartani”

– fogalmazott az államfő, hozzátéve: ezerféleképpen lehet szeretni, szeretve lenni és boldognak lenni.

Fernández úgy véli, az ideális társadalomban mindenki önmaga tud lenni, és nem egymás nemi identitásával foglalkoznak az emberek. A politikus közölte:

Remélem, egyszer eljutunk odáig, hogy nem az igazolványok mondják meg, hogy valaki férfi, nő vagy bármi más.”

Az argentin LMBTQ-szövetség (FALGBT) örömmel fogadta a bejelentést, amelyet „a jogok történelmi előrelépéseként” jellemeztek.

A balközép politikai beállítottságú kormány közleményében az áll, hogy a döntéssel olyan országokhoz csatlakoztak, mint Új-Zéland, Kanada és Ausztrália. Az USA néhány államában bizonyos dokumentumokban szintén elérhetők a férfi és a női nemen kívül más nemválasztási opciók.

A hónap elején Antony Blinken amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy

Washington az egész országban lehetővé akarja tenni a harmadik nem bekerülését a személyi okmányokba.

A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként – lényegében „bemondásra” – választhatóvá tennék, hogy valaki a „férfi” vagy „nő” meghatározást szeretné-e látni a dokumentumokban.

A semlegességre utaló „X” jelet korábban már a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) is elfogadta.

Argentína a térség egyik legfejlettebb országa a társadalmi reformok szempontjából. Már 2010-ben törvényt fogadtak el az azonos neműek házasságának elismeréséről, két évvel később pedig törvényesen lehetővé tették a nemi identitás megváltoztatását. Júniusban pedig jóváhagyták azt a törvényjavaslatot, mely szerint

az állami szektor munkahelyeinek egy százalékát a transzneműek számára kell fenntartani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére