Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Katasztrófával járhat a fehérek földjeinek elvétele Dél-Afrikában

Horváth Tamás

2020.02.19. 12:44

Az apartheid vége óta folyamatosan hanyatlik a dél-afrikai gazdaság.

Katasztrofális hatással járhat Dél-Afrikában, ha kártalanítás nélkül kisajátítják a magánkézben lévő földeket – szögezte le szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Addisz-Abebában, afrikai látogatásának utolsó napján.

Pompeo azt mondta, a magánkézben lévő földek ilyetén elvétele mind az ország gazdaságát, mind a lakosságát nagymértékben sújthatja.

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök a múlt héten elhangzott beszédében az 1913-ban elfogadott, a földeket az őslakosoktól elvevő törvényt a múlt század végéig alkalmazott apartheidrendszer eredendő bűnének nevezte, hozzátéve, hogy e hatalmas igazságtalanság ma is kísérti Dél-Afrikát.

Ramaphosa leszögezte, hogy kormánya az idén felgyorsítja a földek újraelosztását, s megvizsgálja a körülményeket, amelyek esetében elképzelhető a kártérítés elengedése.

Noha Ramaphosa az újraelosztást történelmi igazságtételnek nevezte, sietett leszögezni, hogy az törvényesen zajlik majd.

„Föld vagy halál” – szimpatikus gazdajelöltek Dél-Afrikában

Elemzők szerint az afrikai országnak égetően szüksége van külföldi tőkére, miután

Dél-Afrika munkanélküliségi rátája elérte a 29 százalékot, így egy évtizede a legmagasabb.

Az apartheidrendszer 1994-es felszámolása óta folyamatosan kormányzó, kommunisztikus elveket valló Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) több tagja és a baloldal szélére sorolt, ellenzéki Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) régóta sürgetik a földek újraelosztását.

A kezdeményezés bírálói azonban emlékeztetnek a szomszédos Zimbabwéban végrehajtott földreformra, ahol a kisajátítások gyakran erőszakba torkolltak, és a kialakuló káosz miatt az egykor virágzó gazdaságú országban megcsappant a külföldi befektetők száma.

A jelenlegi amerikai vezetés nem először fejezte ki aggodalmát a földek tervezett újraelosztásával kapcsolatban. Donald Trump elnök tavalyelőtt azt mondta, hogy a kisajátítások erőszakba fúltak, és sok fehér farmert megöltek. Több elemző úgy véli azonban, hogy a gazdák elleni halálos kimenetelű támadások már 20 éve tartanak, és emiatt is kiemelkedően riasztó az ország bűnözési statisztikája.

(MTI nyomán)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére