Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudta, hogy a napokban tartják a transznemű tudatosság hetét?

888.hu

2021.11.16. 16:00

Bizony, bizony, nem akármilyen napokat élünk: a világ nem feledkezik meg, mert nem feledkezhet meg a nem túl nagy számú transzneműről sem, így nekik is jár külön, kizárólag nekik szánt és kisajátított hét!

 

A PinkNews oldal össze is szedett pár dolgot, hogy hogyan tölthetjük el tartalmasan ezt a kiváló, jóemberkedős hetet. Ajánlanak pár könyvet, amelyeknek az adja a különleges báját, hogy azokat

transz- és nem bináris szerzők írták.
Tudjuk, hogy ez nagyon felcsigázott mindenkit, hiszen ezekben a hideg napokban nincs is jobb időtöltés, mint a fotelbe bevackolva, meleg teát szürcsölve mindenféle transzkönyveket lapozgatni.
Az oldal megjegyzi, hogy mindenkinek tudnak olyat ajánlani, amitől megjön a kedve a transznemű tudatosság hetének átérzésére.
Egy olyan időszakban, amikor a médiában a transzéletekről ciszneműek írnak, soha nem volt még fontosabb olvasni, megosztani és ünnepelni a transzembereket, akik a transzéletekről írnak”
– fogalmaz az oldal.
Persze mindannyian jól tudjuk, hogy valójában nincs semmiféle LMBTQ-propaganda, ez csak egy kitaláció, fikció. Ha rámutatunk olyan jelenségekre, amelyek Nyugat-Európában már a mindennapokat jellemzik, akkor azok csakis kivételes esetek lehetnek. Meg, ugye, Magyarországon nem tudunk ezekre példát felhozni.
Az az igazság, hogy igenis tudunk, bár kétségtelen tény, hogy a jelenség még nem burjánzott el hazánkban.
Na, de nagyon elkalandoztunk a témától, a hetet inkább szánjuk az ünneplése, itt is van néhány könyv a listájukról:
Shon Faye 2021 szeptemberében megjelent könyve, a The Transgender Issue (A transzneműség kérdése) azonnal bestseller lett a Sunday Timesban. A könyv arról a kultúrharcról szól, amelynek középpontjában a transz- és nem bináris emberek vannak. Célja, hogy reflektáljon a Nagy-Britanniában kialakult transzellenességre.
Itt van nekünk Lou Sullivan meleg transzférfi naplója, amelyet az író egész életében vezetett, és azt kívánta, hogy a halála után jelenjen meg. A meleg transzférfiak mellett kampányolt, hogy lehetőségük legyen hozzáférni a nemet megerősítő egészségügyi ellátáshoz.

Ewan Forbes skót arisztokrata transzember igaz történetét meséli el a The Hidden Case of Ewan Forbes című könyv, amely igyekszik bemutatni, hogy az 1920-as években miként próbálták kezelni a felsőbb társadalmi osztályok a transzeneműséget mint jelenséget.

 

Akwaeke Emezi munkájának gyümölcsét, a The Death of Vivek Oji (Vivek Oji halála) című művet is hatalmas lelkesedéssel ajánlják. A könyv a címnek megfelelően Vivek Oji halálával kezdődik, majd visszakanyarodik Vivek nigériai gyermekkorához. Ezt követően a történet egyre inkább elmélyül, betekintést nyerhetünk abba, hogy az évek során miként alakult a főszereplő nemi hovatartozása, és hogy a családtagjai és ismerősei ezt hogyan fogadták.

 

A Black on Both Sides azt mutatja be, hogyan fonódott össze a fekete identitás és a transzneműség a XIX. század közepétől napjainkig. C. Riley Snorton könyve által feltárul előttünk, hogy hogyan hagyták figyelmen kívül a fekete transzemberek történeteit a rabszolgaság rendszerének kialakulásától kezdve, majd ez hogyan vezetett el a transzellenesnek vélt törvényjavaslatokig és a rasszizmusig. Egy egész fejezetet szentelnek bizonyos Phillip DeVine, egy fogyatékos fekete transzember történetének; 1993-ban ölték meg Brandon Teena fehér transzférfival együtt, akinek brutális megerőszakolását és meggyilkolását az egyik legismertebb transzszemélygyilkosságként tartják számon.

 

Paris Lees – aki a Vogue című lap rovatvezetője, rendszeres tévé- és rádióműsor-vezetője volt – emlékirata, a What It Feels Like for a Girl bemutatja munkásosztálybeli neveltetését a ’90-es években, egészen addig, amíg fel nem vették a brightoni egyetemre. A mű igyekszik lefesteni, hogy milyen az élet az Egyesült Királyságban egy szegény transznemű nő számára.

És a listát lehetne hosszan folytatni, de ezek a könyvek is gyönyörűen bemutatják, hogy ma mennyire „el vannak nyomva” a transzneműek a világon. Hiszen megérdemelten kapnak főszerepet sorozatokban, filmekben, valamint már könyvek is megjelenhetnek hányatott sorsukról. Ezeket pedig imádják Nyugat-Európában!

Zárkózzon fel ön is, mucsai magyar, így lesz igazán európaian jó ember!
Ehhez pedig remek alkalmat ad a transznemű tudatosság hete! Kellemes könyvélményt kívánunk (csak ki ne ömöljön az a meleg tea)!
(Képek forrása: PinkNews)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére