Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Állami Számvevőszék szerint átláthatatlan volt az SZFE gazdálkodása

MTI, 888.hu

2021.04.26. 18:00

Nem volt átlátható és elszámoltatható a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vagyongazdálkodása 2018-ban és 2019-ben, valamint 2020-ban a fenntartóváltás időpontjáig.

Az ÁSZ közölte: az SZFE akkori vezetése nem biztosította a közfeladat ellátását szolgáló nemzeti vagyon megőrzését és védelmét; a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt volt a tulajdonosi joggyakorlás kereteinek megerősítése – írja az MTI.

Mint a közlemény emlékeztet, az Állami Számvevőszék 2015 és 2019 között összesen három alkalommal végzett ellenőrzést és utóellenőrzést a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél,

ezek sorozatos és visszatérő gazdálkodási törvénysértésekre, korrupciós veszélyekre világítottak rá.

A mostani ellenőrzést indokolta többek között az is, hogy az SZFE is a felsőoktatási modellváltással érintett intézmények közé tartozik.

Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy az egyetem a fenntartóváltás előtt az Alaptörvény előírásainak megfelelően biztosította-e a nemzeti vagyon értékének megőrzését, védelmét és szabályszerű kezelését, kimutatását.

Az ÁSZ feltárta, hogy az SZFE 2018-ban és 2019-ben rendelkezett ugyan az alapvető számviteli szabályzatokkal,

ám a vagyongazdálkodás kereteit nem szabályszerűen alakította ki.

Az alkalmazott számlarend nem volt összhangban a jogszabályi előírásokkal, továbbá 2019-ben az SZFE nem rendelkezett az önköltségszámítás rendjére vonatkozó szabályzattal.

Ez azt jelenti, hogy az SZFE korábbi vezetése nem alakította ki a szabályszerű könyvvezetés és vagyongazdálkodás alapvető feltételeit

- mutat rá a jelentés.

A számvevőszék azt is feltárta, hogy 2020-ban a fenntartóváltás fordulónapjára vonatkozóan az SZFE a törvényi előírás ellenére nem készített záró beszámolót és nem állított össze leltárt a rendelkezésére álló vagyonelemekről.

Ezáltal nem volt biztosított a számviteli nyilvántartásaiban szereplő vagyonelemek szabályszerű kimutatása és nem volt igazolt azok megléte sem.

A közlemény szerint az e törvénysértés miatt indokolt munkajogi eljárást az ÁSZ azért nem kezdeményezte, mert az előző kancellár foglalkoztatási jogviszonya időközben megszűnt.

Az ellenőrzés megállapításai alapján levonható a következtetés, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a kancellári rendszer bevezetése sem biztosította a nemzeti vagyon védelmét, az ÁSZ által már a korábbi években feltárt szabálytalanságokat, hiányosságokat nem javították ki.

A modellváltásra tekintettel az Állami Számvevőszék az ellenőrzött szervezet részére javaslatokat nem fogalmazott meg, hanem elnöki levélben hívta fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó kuratórium elnökének figyelmét az ellenőrzés megállapításainak jövőbeli hasznosítására, a rendelkezésre álló vagyon pontos számbavételére – áll a közleményben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére