Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyévnyi Karácsony: be nem tartott ígéretek és dicsekvés más munkájával

Filipp Dávid

2020.10.13. 09:20

Épp ma egy éve, hogy Budapest főpolgármesterét Karácsony Gergelynek hívják. A főpolgármester az elmúlt napokban komoly önfényezésbe kezdett a Facebook-oldalán, azonban nem eszik olyan forrón...

Egy évvel ezelőtt Budapest polgárai úgy gondolták, hogy nagyszerű lenne, ha a magyar főváros következő főpolgármesterét Karácsony Gergelynek hívnák. A baloldali szivárványkoalíció által támogatott Karácsony az elmúlt napokban terjedelmes Facebook-bejegyzésekben kezdte magyarázni a bizonyítványát. Bajok azonban akadnak.

Lánchíd felújítása: Közel egy évtized halogatás után elindítottuk a Lánchíd felújítását. Kiírtuk a közbeszerzést, a megvalósításhoz azonban szükséges, hogy a kormány rendelkezésre bocsájtsa azt a 6 milliárd forintot, amelyre korábban kötelezettséget vállalt”

– írja október 12-i bejegyzésében Karácsony.

Ezt valóban kiírták, de emlékezzünk vissza, milyen nehéz szülés volt. Arról nem is beszélve, hogy a kormány nem egyszer s nem is kétszer kijelentette, hogy kész a 6 milliárdos támogatást odaadni a fejújításra. Nyugi, megkapjátok.

Út- és kerékpárút felújítási program: Útfelújítási programunk részeként elkészült a IV. kerületben a Berlini utca-Szent László utca felújítása az úttest és a kerékpárút korszerűsítésével, a III. kerületben a Szentendrei út csillaghegyi szakasza és a VII. kerületben a Síp utca. Novemberig elkészül a XVII. kerületben a Zrínyi utca és a Bakter utca, a X. kerületben a Bányató utca, a XIV. kerületben az Ond vezér útja és az I. kerületben a Hattyú utca felújítása”

– sorolja ugyanebben a bejegyzésében a főpolgármester.

Erről Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának Fidesz által delegált tagja rántotta le a leplet.

Újpest korábbi polgármestere előbb egy hibára hívta fel a figyelmet:

a IV. kerületben nincsen Szent László utca, az a Berlini utca folytatása, de már Angyalföldön.

Semmi gond, Karácsonytól már megszoktuk, hogy fogalma sincs, merre van az előre, gondoljunk csak arra, amikor Csepelt Észak-Pestre helyezte.

A nagyobb baj az, hogy az említett felújításhoz Wintermantel szerint Karácsonynak semmi köze sincs.

A képkivágaton is látszik, hogy a saját út és kerékpárút fejlesztési programjának titulálja a Berlini utca felújítását, holott a komplett tervezés és közbeszerzés lefolytatása a Tarlós időszakban zajlott és 2018 nyarán kezdődtek el a munkálatok is. Mondjuk az legalább dicséretes, hogy nem állították le a beruházást, mint oly sok mindent Újpesten! Zárójelben jegyzem meg, hogy idén kellett volna felújítani a Pozsonyi és István utakat és a Rózsa utca északi szakaszát is, melyekre a fedezet is rendelkezésre állt! Karácsony idén egyetlen négyzetméter utat nem újít fel Újpesten!!! Az öt helyettes és negyven tanácsadó közül valaki szólhatna neki, hogy ne írjon hülyeségeket!”

– jegyezte meg Wintermantel Zsolt.

 

Új villamosok: Már az idén új CAF villamosok érkeznek Budapestre az 1-es villamos vonalára és 2021-ben további új villamosokat állítunk forgalomba”

– írja tegnapi bejegyzésében a főpolgármester.

Ez a kijelentés is necces. Karácsony Gergely tegnap átadott négy CAF villamost, csakhogy a beszerzésükhöz szintén semmi köze nincs, ahogy azt Vitézy Dávidtól, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójától tudhatjuk.

Végre forgalomba állt ma az első négy darab abból a 26 db új CAF-villamosból, melyeket még 2017-ben rendelt meg az Európai Unió és a Kormány 99%-os finanszírozása mellett a BKK, és melyek immár 15 hónapja porosodtak a kocsiszínekben mindenféle kifogások miatt”

– írta Vitézy.

Csatornahálózat fejlesztése: Elkezdtük a Béke téri szennyvíz főgyűjtő építését és további csatornahálózat és szennyvíztisztítási projekteket készítünk elő, amelyek részben uniós finanszírozással valósulnak meg (kerületi csatornahálózat bővítése, Dél-Pesti szennyvíztisztító telep korszerűsítése, Budapesti Központi szennyvíztisztító iszapvonalának korszerűsítése)”

– írja Karácsony október 9-én.

A Béke téri történethez sincs sok köze Karácsonynak és 40 fős tanácsadói személyzetének. A Magyar Nemzetnek ugyanis Schneller Domonkos, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár elmondta:

a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa még 2019 februárjában döntött arról, hogy sok száz millió forint állami pénzzel kiegészített EU-s forrásokból épüljön meg a nagy keresztmetszetű, hiánypótló csatorna.

Ha pedig kicsit visszamegyünk az időben, akkor a főpolgármester úr Facebook-oldalán találhatunk egy videót, amelynek az a címe, hogy Elkészült az M3-as autópálya fővárosi kivezetőjénél a zajvédő fal eddig hiányzó szakasza”. Nagyszerű hír, csakhogy ez sem Karácsony Gergelyék érdeme.

A beruházás részleteivel kapcsolatban Szeneczey Balázs korábbi főpolgármester-helyettes a Magyar Nemzetnek elmondta: a közbeszerzési eljárás 2019 végén zárult le, így gyakorlatilag minden előkészítő munkát a Tarlós-féle városvezetés végzett el. Terveket készítettek, végigcsinálták az engedélyezési eljárást, amelynek során néhány helyi vállalkozó folyamatosan próbálta „elgáncsolni az ügyet”, közel 600 millió forint forrást biztosítottak, és lebonyolították a közbeszerzési eljárást – közölte.

Szóval ennyit arról, hogy Karácsony Gergely milyen szépen tud más tollával ékeskedni.

Most pedig nézzük a saját vállalásait.

A főpolgármester kampánya, illetve megválasztása után nagyjából 145 ígéretet tett. Ezek közül 15 teljesült, 3 pedig részben. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt ígéretei 10,3 százalékát váltotta be.

A teljesült vállalások a következők:

  • klímavészhelyzet kihirdetése (semmi változás nem tapasztalható),
  • lakossági szűrővizsgálatok támogatása,
  • rászoruló családok rezsitámogatása,
  • munkakeresőknek ingyenes közösségi közlekedés,
  • lakosság véleményének rendszeres kikérése online platformon (kivéve, ha biciklisávokról van szó, mert akkor senkit nem érdekel az autósok véleménye),
  • partnerség az online közösségi hibabejelentő platformokkal,
  • fővárosi önkormányzat brüsszeli irodájának megerősítése (Jávor Benedek és társai),
  • több biciklis férőhely a tömegközlekedési eszközökön,
  • fővárosi főkertész pozíció létrehozása (hiányszakma!),
  • Római-part megóvása,
  • a Lokál kitiltása a fővárosi közterületekről (azóta megszűnt, ma már ismét a Metropol nevű ingyenes lapot terjesztik Budapesten),
  • a rabszolgatörvény néven elhíresült rendelkezés tiltása a fővárosi cégeknek,
  • zajvédő fal építése az M3-as autópálya kivezető szakaszán (nagylelkűek vagyunk – lásd feljebb),
  • hűsítőpontok létrehozása a város forgalmasabb helyein (koronavírus idején ivókút a metróban – okos),
  • új, környezetbarát gyomirtási eljárás bevezetése a fővárosi közterületeken.

Mi jöhet még?

Erre Karácsony Gergely adta meg a választ épp a minap.

Vissza a gyökerekhez, mondhatnánk, jó baloldali politikus módjára Karácsony Gergely a már jól ismert adóemelés módszeréhez kíván nyúlni a koronavírus-járvány okozta károk enyhítésére.

A főváros egy félszázalékos, úgynevezett újraindítási adó bevezetésén gondolkozik, amelyet az ötmilliárd forintnál nagyobb iparűzésiadó-alappal rendelkező vállalkozásoknak kellene fizetniük, amíg Budapest ki nem jut a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból – mondta a főpolgármester a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács ülésén tartott prezentációjában, amelyet a Városháza Facebook-oldalán lehetett figyelemmel követni.

A jó hír az, hogy már nincs sok a következő önkormányzati választásig, csak

47 hónap van hátra 2024 októberéig.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére