Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Korrupciós botrány: újabb két baloldali képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolták

888.hu - PestiSrácok

2023.01.03. 09:00

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közösségi oldalán jelentette be, két parlamenti képviselő mandátumát függesztik fel a „Katar-gate” botrány miatt.

 

A belga igazságügyi hatóságok kérésére gyorsított eljárást indítottam két európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére.”

írta Twitter-oldalán Roberta Metsola, a testület elnöke.

A Le Monde úgy tudja, hogy Andrea Cozzolino és Marc Tarabella az újabb két gyanúsított, mindketten az S&D (szociáldemokraták) csoporthoz tartoznak. A PestiSrácok közli, hogy vélhetően az Egyesült Arab Emírségek nemzetbiztonsági tanácsadója szivárogtathatta ki azt az információt, ami elindította az Európai Parlamentet érintő gigantikus botrányt és indította el a lavinát, ami jónéhány magasrangú – leginkább baloldali – politikust magával sodort.

 

Az AFP hírügynökség szintén Twitteren számolt be róla, hogy a két politikus mentelmi jogának felfüggesztése összefüggésben van a világbajnokság ideje alatt kirobbant, Katar-gate botrányként elhíresült ügyben. Bár sem Metsola, sem az AFP nem nevezte meg, hogy kiknek a mentelmi jogát kérték ki a belga hatóságok, az ügy egyik fő gyanúsítottja, a görög Eva Kaili és férje mellett több más képviselőt is összefüggésbe hoztak a botránnyal. Az egyikük, Maria Arena pedig belga állampolgárságú. Arena alkalmazta asszisztenseként Kaili férjét, az olasz Francesco Giorgit.

 

Az ügyben gyanúsított Nicolo Figa-Talamanca, a No Peace Without Justice civil szervezet igazgatója, valamint egy volt olasz EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is. Ő jelenleg a Fight Impunity nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet elnöke.

 

A vád mindegyikük ellen bűnszervezethez tartozás, pénzmosás és korrupció.

A Le Monde azt írja, hogy Andrea Cozzolino és Marc Tarabella az újabb két gyanúsított, mindketten az S&D (szociáldemokraták) csoporthoz tartoznak – derül ki a belga Knack és Le Soir médiából, valamint az Agence France-Presse-től származó információkból – említett lapok belső informátorra hivatkoztak. Az elnök a következő hetekben előterjesztett reformjavaslatokat is kidolgozza, amelyek a jelenlegi szabályok felülvizsgálatáról és a belső rendszerek fejlesztéséről szólnak, különös tekintettel az ellenőrzésre.

Az Európai Parlament eljárási szabályzatának ( 6. és 9. cikk ) értelmében az elnök a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló kérelmeket a plenáris ülésen jelenti be, majd továbbítja az illetékes bizottsághoz (Jogi Bizottság [JURI]), mely kijelöl egy előadót, az ügyeket bizottsági ülésen ismertetik, és meghallgatást is lehet szervezni.

A népszerű olasz híroldal, a Dagospia szerint – amelyre számos más csatorna, például az amerikai NY Weekly és az olasz il Giornale újság is hivatkozott –, úgy véli, valószínűleg a Katar és az EU kapcsolatát átható botrány felfedésében az Egyesült Arab Emírséghez köthető személynek lehet szerepe. A Dagospia szerint Tahnoon bin Zayed Al Nahyan nemzetbiztonsági tanácsadója indította el az Európai Parlamentet elborító lavinát.Az EU-nak meg kell kérdőjeleznie saját feddhetetlenségét a korrupciós botrányban.” – hangsúlyozzák a hírekben. A NY Weekly szerint „A [Dagospia] tudósításának van értelme”, mivel Abu Dhabi többször is vezetett különböző Katar elleni hadműveleteket, beleértve az Egyesült Arab Emírségek DC-vel szembeni lobbikísérleteit és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon zajló médiaoffenzívát. Novemberben az amerikai hírszerzés által összeállított titkos jelentés kimondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek „kiterjedt erőfeszítéseket” tett „az amerikai politikai rendszer manipulálására”.

 

A teljes cikket ITT lehet megtekinteni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére