Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ostobaságból aljasság – avagy a baloldal szemantikai érzékenysége

888-összeállítás

2021.03.22. 15:00

Nem baj, ha valaki annyira képzetlen, hogy nem tudja, mit jelent az orvosinas kifejezés, csak akkor nem kell kiállni óbégatni...

 

Juj, mit mondott Orbán Viktor?! – lophatnánk el Pozsonyi Ádám korábbi, „Piszkostizenkettő” című rovatunkban megjelent írásának címét, hiszen a pénteki kormányfői interjú óta mindenki kikéri magának, hogy

a miniszterelnök „inasnak” nevezte a rezidenseket, korábbi nevükön „bentlakó orvosokat, kisdoktorokat, orvosoncokat”.

Volt itt minden az orvosi kamara alelnökének tiltakozásától Szabó Tímea előre kiszámíthatóan érkező felháborodott Facebook-posztjáig.

Azt már akár meg is szokhattuk, hogy

Karácsony Gergely egyszerre jobb- és balkeze, Szabó Tímea hamarabb szokott megszólalni, mint hogy gondolkodna,

de vajon ki feltételezte volna az orvosi kamara alelnökéről, dr. Lénárd Rita belgyógyász főorvosról, hogy

dunsztja sincs saját szakmája történetéről.

Merthogy az orvosinas kifejezés azóta jelöli a magyar nyelvben és történelemben a betanuló, még nem teljesen szakképzett gyógyítókat, amióta egyáltalán ilyen tevékenységet emberek végeznek.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány példát, hogy ennek értelmében a baloldali óbégatók szerint Orbán Viktoron kívül kinek kellene még bocsánatot kérnie az inas kifejezés orvosi értelemben vett használata miatt, Balzactól Füst Milánon át egészen a Magyar Tudományos Akadémia kutatójáig.

Ekkor a közlegelőn át csinos homokfutóján gyors ügetésben sietve közeledett felénk egy gentleman; s én mélységes emberismeretemmel azonnal rájöttem, hogy a bakon ülő szolga nem más, mint egy orvosinas, maga az úriember pedig egy ápolt és jó karban levő dr. Med. Univ.”

(William Makepeace Thackeray)

Basa Árpád csoportvezető 1967-ben kezdte inaséveit a Pécsi Orvostudományi Egyetemen.”

(PTE Orvoskari Hírmondó, 2010)

Az orvoslás esetében aránylag könnyen el tudjuk képzelni, hogyan működött az inas/tanítvány és mestere közötti viszony.”

(Tóth Anna Judit: Szakmai képzés az ókorban. MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont)

Ez a nyomorult orvosinas kétszeres halált érdemelne! No menj már! – szólt rá a két katona, miközben a karjukkal jobbról is, balról is támogatták.”

(Honoré de Balzac: A vörös vendégfogadó)

...félig ko­molyan maga is mondja: orvosinas, néhány nap múlva mindenki ismerte őt...”

(Pajtás újság, 1962)

Ez a neveléstípus a középkorban az alchemia, az arab medicina fénykorában érte el virágzásának tetőpontját, amikoris egy-egy mester köré mindössze egy-két »orvosinas« csatlakozott.”

(Mosonyi László: A régi és az új orvosi irányzatok tükröződése napjaink továbbképzésében. Felsőoktatási szemle, 1967)

Ezek a felszabadult orvosinasok tapasztalati úton gyógyítanak...”

(Tolnai Világlap, 1933. január–március)

A fontos ez: hogy holnap felmegyek a hadügyminisztériumba, s kérek ott egy állást, mint akármi, ápolónő, sebészinas, bármi mást...”

(Füst Milán: A mester én vagyok: egy doktorkisasszony naplójegyzetei)

Három évig tanultak a sebészinasok a kirurgus mesternél...”

(Horváth Ferenc: Helytörténeti tanulmányok. Szombathely, 1958)

A század kiemelkedő hazai orvosai kezdték nála afféle orvos ina­sokként egyetemre kerülésük előtt tanulmányaikat (...), tanítványai európai szintű tudósok, elismert orvosok voltak.”

(Neveléstörténet, 2006, 3. évfolyam, 1–4. szám)

Harmadik kérdése képviselő úrnak az volt, hogy a Btk. tervezett módosításával összefüggésben mik az elgondolásaink. Nos, a Házhoz benyújtott tervezet két irányban is erősíti és bővíti a védelmet. Egyrészt az összes egészségügyi dolgozóra – nemcsak az orvosra, hanem a nővérre, orvosinasra s a többire – fog kiterjedni, másfelől a közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett rablás, emberölés, illetve ezek kísérlete súlyosabban minősülő bűncselekményként kerül meghatározásra.”

(Dr. Kelemen András, volt MDF-es országgyűlési képviselő kérdése az igazságügyi miniszterhez Kell-e biztonsági őrt állítani az ügyeletes orvos mellé? címmel. 1998. október 20. )

Az orvos most már tudatosan készített fel a pályára: ha beteg jött, a rendelőben nekem is jelen kellett lennem, megmutatta a hazai és a külföldi szaklapokat, egyszóval »orvosinasnak« léptetett elő.”

(Bodor András: Beteljesült és szertefoszlott álmok. Korunk, 1988, 3. szám, Pályák és terek)

A grófot udvariasan, de határozottan kiküldték, te jó ég, mekkora hatalma van egy orvosinasnak is. Aztán a lány előbb félmeztelenre vetkőzött, körülölelte vékony testét a nyitott ablakon át beszivárgó hideg.”

(Darvasi László: Karolina a kollégiumban)

Jellemző egyébiránt: a köztudatban nincs általánosan elfogadott magyar jelentése a rezidens szónak sem. Gyakornokot jelent, szakvizsga nélküli orvost, ám a magyar megfelelőjét most keresik: ott tartanak, hogy »kisdoktor« és »orvosonc«.”

(Palágyi Béla: Hi, mint Hibás? Szabad Föld, 20. szám, 2012. 05. 18.)

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére