Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb zöldterületet sodor veszélybe a baloldali vezetés Újbudán

888

2021.04.28. 18:00

A DK-s László Imre által vezetett XI. kerületben újabb hatalmas zöldterületet készülnek eladni a magukat környezetvédőnek valló balliberálisok. Ezzel óriási veszélynek teszik ki az Őrmező és Péterhegy között elterülő Keserű-vizek védőterületét.

A gyurcsányista polgármester 54 telket hirdetett meg eladásra Újbuda egyik hatalmas, védett zöldterületén. A több mint 168 ezer négyzetméternyi (!) zöldfelület vízbeszerzési, hidrogeológiai szempontból különösen érzékeny területnek minősül. Itt termelték ki korábban a híres Ferenc József és Hunyadi János gyógyvizet, ami számos emésztőrendszeri betegségre kiváló gyógyír.

A keserűvíz-források hasznosítási lehetőségeit a XIX. században kezdték el kutatni. Az első keserűvíz kitermelő kutat 1864-ben fúrták Őrmezőn, majd mellette Örsödön is létesítettek ilyen vízhasznosító telepet. A keserűvíz-források egyébként a kerületben több területen, Kelenvölgyben, Kelenföldön és a mai Bikás-parkban is jellemzőek voltak, sőt még a Feneketlen-tó is egy régi keserűvízforrásból jött létre.

Ezeket a felbecsülhetetlen értékű területeket akarja most kiárusítani bagóért az DK-MSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd-Jobbik képviselőkből álló baloldali koalíció, a Hitlert éltető polgármesterrel az élén.

A felháborító, környezetre kifejezetten káros privatizációs ötletről megkérdeztük Csernus Lászlót az újbudai Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának frakcióvezetőjét.

888: Frakcióvezető úr, Ön szerint miért döntött úgy a balliberális koalíció és László Imre polgármester, hogy értékesíti ezt a területet?

Csernus László: Forráshiányra panaszkodnak, nincs elég pénzük Czeglédy Csaba, Komáromi Zoltán, Dési János vagy dr. Nagy Zoltán (Transparency International) kifizetésére. Az idei költségvetésben legalább 1,6 milliárd forint értékű ingatlaneladást terveztek. Több beépítetlen telket adnak el, köztük a Bocskai István Általános Iskola melletti területet, amelyet jelenleg is az intézmény használ. Mindezt úgy pályáztatták meg, hogy az Iskolát nem is értesítették előtte. Az eladással a fejlesztési lehetőségeket veszik el.

Csernus László és Mészáros Ádám a helyszínen

888: A korábbi, szintén balliberális kerületvezetés még a 2010-es leköszönése előtt készíttetett egy szakértői vizsgálatot a területről, amely többek közt kimondja, hogy „a kutak közvetlen környékének védelme kiemelt fontosságú”, illetve, hogy egy megfelelő védőidom lehetőséget teremt a keserűvíz-kitermelés folytatására, új kutak létesítésére. Ön szerint mégis miért akarják inkább elkótyavetyélni a területet a hasznosítása, megvédése helyett?

Cs. L.: Molnár Gyula (MSZP) és Lakos Imre (SZDSZ, ma a DK újbudai elnöke) regnálása idején minden nagyobb területet eladtak, gondoljunk csak a Kopaszi gátra, vagy a Madárhegyre. Ezt a „jól bevált” gyakorlatot igyekszik folytatni László Imre (DK) és Orosz Anna (Momentum) vezette balliberális többség. Nem gondolnak a jövőre, csak a jelenben élnek.

A 2019-es kampányban az „Újbuda megtelt!” és „Kizöldítjük Újbudát!” szöveggel kampányoltak. Ők ennyire megbízhatóak és szavahihetőek. Amikor a hatalom közelébe kerülnek, minden ígéretüket elfelejtik, és csak a haverok számítanak. A terület hasznosítása a jelenlegi védőövezet, a környezet megóvása. Ezen nem kell és nem szabad változtatni.

888: Az évtizedekkel korábban kijelölt ún. védőidom eddig sikeresen megvédte a keserűvíz területeket a szennyeződéstől. A szakértői tanulmány szerint erre a továbbiakban is képes lenne, hosszútávon is. Feltéve, hogy nem építenek rá épületeket, ipari létesítményeket, szennyvízcső-hálózatot például. Mi lehet a terve a leendő vevő(k)nek?

Cs. L.: Nem tudjuk még ki a vevő. Egyelőre még csak kijelölték eladásra ezt a területet, a pályázatot még nem írták ki. A jelenlegi szabályozás nem tesz lehetővé semmilyen beruházást itt, de biztos, hogy van az a pénz számukra, amely ezt is el tudja söpörni. Infrastrukturális szempontból nagyon jó helyen van a terület, rengeteg fejlesztés elképzelhető itt.

Továbbra is azt mondom, szüksége van Újbudának ezekre a zöld területekre, a levegő minősége, az egész város életminősége szempontjából. Szinte ugyanolyan terület ez, mint a Sashegy, amely természetvédelmi terület.

888: A balliberális koalíció tagjai a 2019-es kampányban előszeretettel hangoztatták a „Kizöldítjük Újbudát” szlogent? Miért kezdték el mégis a kerület vagyonának kiárusítását, zöldfelületeinek eltüntetését?

Cs. L: Ez csak egy kampányszlogen volt nekik nem több, egy szín a szivárványkoalícióban. Elhangzottak olyan ígéretek tőlük, hogy már az első évben több ezer fát ültetnek. Talán, ha tíz fát sikerült nekik elültetni egy év alatt.

Ezzel szemben tele van szeméttel Újbuda, még tisztán tartani sem tudják. Most az ingatlaneladásokkal újabb beruházásokat indítanak el. Nem csak a Bocskai iskola melletti telket adják el, ahol társasház épülhet, hanem a Gellérthegyen egy villaépületet, amelyet korábban kulturális hasznosításra írt ki a korábbi Fideszes vezetés. Ezt a pályázatot leállították, most az ingatlant eladják.

Eladnak Szentimrevárosban egy olyan telket, amelyre orvosi rendelőt terveztünk korábban. Eladják az Albertfalvi piac épületét, valamint egy olyan, nyereségesen működő önkormányzati vállalkozás területét, ahova akár lakópark is épülhet.

Összesen több százezer négyzetméternyi ingatlant akarnak értékesíteni. A legnagyobb felelőtlenség az eladásban az, hogy a jövőt adják el, a fejlesztésektől veszik el a lehetőségeket.

Megkérdeztük a körzet korábbi Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjét, Mészáros Ádámot is az ügyről.

888: Hol vannak most a harcos, környezetvédő „balliberálisok”?

Mészáros Ádám: Ez az év nem kampány év, így láthatóan már nem fontos nekik a természet- és a környezetünk védelme. Tökéletesen látszik, hogy a korábbi módszereiket húzzák elő a baloldali képviselők, amikben most már a Jobbik is partner. A probléma csak az, hogy korábban a legjobban ők lázadoztak a kerületben történő szabályozások, zöldövezetek, építkezések miatt, erre most el akarják adni a kerület egyik legnagyobb természetvédelmi területét.

888: Miért dönthettek a kerület ingatlanvagyonának elherdálása mellett a láthatóan inkompetens balliberális vezetők?

M.Á.: Korábbi magyarázkodásaik alapján a költségvetés vírushelyzet miatt kieső részét valahogy pótolni akarják, de Újbuda költségvetése elég nagy (és korábban elég stabil is volt) ahhoz, hogy ezt némi átcsoportosítással meg lehessen oldani, nem pedig védett zöldterületek eladásával. Ez amit most terveznek egyszerűen nonszensz.

888: Tájékoztatta-e a körzet Jobbikos képviselője a lakókat az ügyről?

M.Á.: A rövid válaszom, nem. Mivel jómagam is itt élek Péterhegyen a Keserű-vizek védőterületének közelében, ezért minden felületen követem a területet érintő híreket, aktualitásokat, de ezt az ügyet nem reklámozta a képviselő asszony.

888: Tett-e bármilyen lépést a „szivárványkoalícióhoz” csatlakozó Jobbikos képviselő, hogy ne történhessen Őrmezőn és Péterhegyen környezeti katasztrófa a keserűvíz-telepek felszámolásával?

M.Á.: Sajnos eddig sem a környékbeliek, sem én nem hallottunk arról, hogy képviselő asszony kiállt volna a gyurcsányista László Imre polgármester elképesztő ötletével szemben, az egyik legnagyobb zöldterület védelméért és a kerületi közvagyon megóvásáért.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére