Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A román csapatokat román játékosokkal kell megerősíteni

Jánosy Károly

2022.07.08. 16:40

Merész lépéssel próbálják jobb helyzetbe hozni a Romániában a csapatsportokban szereplő hazai játékosokat. A bukaresti sportminiszter által aláírt rendelet szerint a 2022/23-as idénytől valamennyi csapatsportban, a felnőtteknél és a junioroknál egyaránt, a pályán levő játékosok minimum negyven százalékának román állampolgárnak kell lennie. Vajon más országok is követik a román példát?

 

Az intézkedés célja, hogy minél több román játékos kapjon lehetőséget a külföldiekkel szemben. A minisztérium szerint az intézkedés hozzásegíti a szakszövetségeket, hogy teljesítsék céljaikat. Novák Eduárd bukaresti tárcavezető megköszönte a szakszövetségeknek, hogy az előzetes tárgyalásokon támogatták az ötletet, és sok sikert kívánt az alkalmazásához, amely minden szövetség számára kötelező érvényű, hiszen a sport nemzeti prioritás.

Az intézkedés nyilván a labdarúgásra gyakorolhatja a legnagyobb hatást. A kilencvenes évek közepe óta előbb a nagy, nyugati futballnemzetek klubjai alkalmaztak számolatlanul légiósokat, majd a példát a kelet-európai együttesek is követték. A magyar, bolgár, lengyel, román labdarúgó-bajnokságban akad olyan csapat, amelyikben szinte csak mutatóban található – vagy még abban sem – az adott nemzet képviselője. Igaz, a Ferencváros aligha vitézkedhetett volna a nemzetközi porondon az elmúlt években külhoni labdarúgói nélkül. Hazai vonatkozásban üdítő kivétel az elmúlt idényben kupadöntős és bajnoki hatodik helyezett Paks, amelynek keretét magyarok alkotják.

 

„Ösztönözni lehet a hazait, tiltani, akadályozni azonban semmiképpen sem szabad a külföldi játékosok szereplését.”
– nyilatkozta 888.hu-nak dr. Borbély Zoltán ügyvéd, az MLSZ korábbi jogi igazgatója.
„Az 1995 óta létező »Bosman-szabály« ugyanis az Európai Unió alapelveivel összhangban kimondja a munkaerő áramlásának szabadságát a futballban és általában a sportéletben. A román rendelkezés első pillantásra, a negyven százalékos küszöb miatt talán határesetnek tűnik, de mivel senkit és semmit nem tilt, ezért vitákat ugyan kiválthat, a gyakorlatban azonban kiderül, mennyit és hogyan lehet belőle megvalósítani, illetve az is, hogy milyen előnyökkel, hátrányokkal járhat majd. Nyilván a szurkolók érzelmileg jobban kötődnek azokhoz, akik az adott nemzetet képviselik, bár a jó eredmények, a győzelmek azért némileg feledtethetik a hazai játékosok hiányát.”

A magyar labdarúgó bajnokságban is ösztönzik az élvonalbeli klubokat, hogy minél több fiatal bizonyíthasson. Az MLSZ rendszere szerint az a klub, amely átlagban négy-öt magyarral a soraiban játssza le a mérkőzéseit, akár több százmillió forinttal gazdagodhat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére