Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akinek elege van a modern fociból, az is tud kinek szurkolni a BL nyolcaddöntőiben

Horváth Tamás

2020.02.18. 08:20

A nagycsapatok mellett néhány outsider is versenyben van még a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Kedden, azaz ma két nyolcaddöntős mérkőzéssel folytatódik a labdarúgó Bajnokok Ligája 2019/2020-as kiírása. Mint azt a BL-ben az elmúlt években megszokhattuk, ilyenkor már csak a topbajnokságok topcsapatai vannak versenyben, a kisebb klubok nem nagyon férnek oda a húsosfazékhoz.

A tavalyi idényben üde színfolt volt a saját nevelésű fiatalokra építő holland Ajax menetelése (az amszterdamiak a Real Madrid után a Juventust is kiejtették, végül egy utolsó perces góllal maradtak alul a Tottenhammel szemben az elődöntőben), idén viszont már a legjobb 16 közé sem került be olyan csapat, amelyik ne az öt topbajnokság – angol, német, olasz, spanyol, francia – valamelyikében pallérozódna.

Ettől függetlenül az is tud magának kedvencet találni, akinek elege van a dúsgazdag topcsapatok – egyébként kétségkívül izgalmas és színvonalas – vetélkedéséből.

Félreértés ne essék, teljesen legitim dolog a Real Madridnak, a Barcelonának, a Liverpoolnak, a Dortmundnak, a PSG-nek, a Tottenhamnek, a Manchester Citynek, az Atletico Madridnak, a Chelsea-nek, a Nápolynak, a Juventusnak vagy éppen a Bayern Münchennek szurkolni, ugyanakkor aki egy kis változatosságra vágyik, az talán szívesebben szorít az Atalantának, a Lyonnak, a Valenciának vagy a Lipcsének.

Lipcse

A Lipcsét természetesen fenntartásokkal kell kezelni, hiszen mégiscsak a modern foci állatorvosi lova lett a Red Bull által felvásárolt keletnémet klub. A csapat két magyar játékosa, Gulácsi Péter és Orbán Willi miatt azonban mégiscsak érdemes odafigyelni a Lipcsére – még akkor is, ha az utóbbi sérülése miatt a Tottenham ellen nem léphet pályára.

Marcelo Saracchi (balra), Orbán Willi (középen) és Gulácsi Péter gólöröme | Fotó: AFP

Lyon

A Lyon régi motorosnak számít a Bajnokok Ligájában, a legutóbbi tíz idényből hatban főtáblások voltak, az egyenes kieséses szakaszban azonban csak egyszer sikerült nagyot alkotniuk a piros-fehér-kékeknek: 2010-ben egészen az elődöntőig meneteltek. A Lyon ráadásul mostanában a francia bajnokságban sem remekel, 25 fordulót követően mindössze a 11. helyen szerénykedik.

A Lyont nagyszerű szurkolótábora is segíti a mérkőzéseken

Valencia

A Valencia hosszú évekig meghatározó csapata volt az európai klubfutballnak, a spanyolok 2000-ben és 2001-ben is döntőztek a BL-ben, a végső győzelem viszont egyik alkalommal sem jött össze nekik. Ehhez képest a Valencia az elmúlt években még a spanyol bajnokságban sem tudott maradandót alkotni, a denevérek az idei kiírásban is csak a 7. helyen állnak.

A Valencia játékosainak gólöröme az Atletico Madrid elleni spanyol bajnokin | Fotó: AFP

Atalanta

A legnagyobb outsider a nyolcaddöntőkben kétségkívül az Atalanta. Az olasz csapat idén jutott be először a BL csoportkörébe, s ha már ott volt, tovább is jutott. A néhány éve még Olaszországban is kiscsapatnak számító bergamói klub tudatos építkezés útján került fel az európai futballtérképre, ráadásul tette ezt nagyobb költekezés nélkül. Az Atalanta keretének értéke jelenleg sem kirívó, a Serie A-ban hét csapat is van, amelyiknek többet érnek a játékosai. Csak összehasonlításképpen, a legértékesebb olasz klub, a Juventus kerete 762 millió eurót, az Atalantáé pedig csak 297 millió eurót ér.

Az Atalanta fanatikus szurkolótábora

A sorsolás úgy hozta, hogy a „kiscsapatok” közül az Atalanta és a Valencia egymás ellen, a Lyon a Juventus ellen, a Lipcse pedig – mint már említettük – a Tottenham ellen kísérli meg a továbbjutást.

Az Atalanta, a Valencia és a Lipcse holnap, a Lyon pedig majd csak jövő héten lép pályára, ugyanakkor a többi párharca is érdemes odafigyelni, főleg annak, aki szereti a jó focit.

A Bajnokok Ligája egyenes kiesés szakaszának e heti programja:

  • Február 18. kedd: Atletico Madrid – Liverpool (kezdés: 21.00)
  • Február 18. kedd: Dortmund – PSG (kezdés: 21.00)
  • Február 19. szerda: Atalanta – Valencia (kezdés: 21.00)
  • Február 19. szerda: Tottenham – Lipcse (kezdés: 21.00)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére