Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az álomcsoportban is csak kemény munkával válthatjuk valóra az EB-álmokat

Jánosy Károly

2022.10.09. 16:20

A 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolása utáni első pillanatokban álomsorsolást emlegettek a szurkolók. Alighanem joggal, hiszen a magyar labdarúgó-válogatott Szerbiával, Montenegróval, Bulgáriával és Litvániával találkozik. De éppen Marco Rossi csapatának Nemzetek Ligájabeli menetelése mutatta meg, hogy csínján kell bánni a jelzőkkel. A 888.hu néhány futballszakember véleményét kérte ki a sorsolással kapcsolatban.

 

Gianluca Zambrotta korábbi olasz válogatott labdarúgó Magyarország szelvényével a kezében a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjainak sorsolásán MTI/EPA/Sascha Steinbach

 

Napjaink futballjában már senkit sem lehet, vagy inkább érdemes lebecsülni. A Nemzetek Ligája tavaly decemberi sorsolásakor ki gondolta volna, hogy Magyarország Angliát és Németországot megelőzve, az olaszokkal harcolhat a négyes döntőbe jutásért. A csoportbeli második helyezésünknek is köszönhető, hogy az első kalapból várhattuk a mai sorsolást, illetve azt, hogy verhető ellenfeleket kaptunk Fortuna istennőtől. Néhány szakember véleményét is kikérte honlapunk az esélyeinkről.

 

Bálint László, a Ferencváros egykori válogatott hátvédje, korábbi szövetségi kapitány szerint az utóbbi évek legszerencsésebb sorsolása volt a számunkra:
„Szerbia a legerősebb a csoportban, de ők sem mehetnek biztosra ellenünk, hiszen két éve Belgrádban meg tudtuk verni őket. Az idei válogatott találkozókon pedig egészséges önbizalomra tehetett szert a csapat, szóval bizakodva várhatjuk a selejtezők rajtját.”

„Mindig születhetnek meglepetések, éppen a mi válogatottunk bizonyította ennek a tételnek az igazát.”
– nyilatkozta a 888.hu-nak Gellei Imre, aki a kétezres évek elején dirigált a válogatottnak.
„Minden egyes csapatot és mérkőzést komolyan kell venni, napjainkban nagyon sokszor borulhat a papírforma. Annál is inkább, mert például Montenegrónak vagy Bulgáriának nincs sok veszítenivalója, szóval jóval bátrabban fog játszani ellenünk. Mellesleg első pillantásra Szerbia tűnik a legesélyesebbnek a csoportgyőzelemre, de a második helyre mi is odaérhetünk. Marco Rossi szövetségi kapitány ugyanolyan alapossággal fogja felkészíteni a magyar csapatot a selejtezőkre, mint ahogy a tavalyi Eb-re, vagy az idei Nemzetek Ligája sorozatra.“

 

„Mindegyik ellenfelünk verhető.” – szögezte le Várhidi Péter, egykori szövetségi kapitány.
„De a korábbi tapasztalataink sajnos pontosan azt bizonyítják, hogy a magyar válogatottnak rendszerint a látszatra súlytalanabb vagy a velünk azonos súlycsoportban szereplők ellen nem megy igazán jól. A tavalyi vb-selejtezőkön Albánia oda-vissza nyert ellenünk. A szerbek mögött mi vagyunk a második legesélyesebbek, ezzel azonban élni kell, leginkább az olyan mérkőzéseken, amelyeken illene nekünk diktálni a tempót. A Nemzetek Ligája-szereplésből nem lehet igazán messzemenő következtetéseket levonni, bár az ottani szereplésünk arra nagyon jó volt, hogy az első kalapba kerültünk és így elkerülhettük a nagyon magasan jegyzett csapatokat.”

 

Az Európa-bajnoki selejtezőket 2023 márciusától novemberig rendezik meg, tíz fordulóból áll majd a sorozat. A csoportokból az első két helyezett jut ki a kontinensviadalra, így 21 résztvevő válik ismertté a 2023 decemberében megtartandó sorsolás idejére. A fennmaradó három kvóta sorsa a 2024 májusában esedékes NL-pótselejtezőn dől el.

Ezen ligánként a négy legelőrébb végző csapat vehet részt azok közül, akik a klasszikus selejtezőn nem tudták kvalifikálni magukat.

 

Mindez a magyar válogatott szempontjából azért lehet érdekes, ha nem sikerül közvetlenül kijutnia az Eb-re, az A-ligából a négy legjobb, nem Eb-résztvevő csapat közé kell kerülni az NL-rangsorban. Szinte biztos, hogy ennek a kritériumnak megfelel majd csapatunk (csak akkor nem, ha az olasz, holland, belga, dán, horvát, portugál, spanyol hetesből négy nem jut ki az Eb-re). Ha az A-liga csapatai közül négynél kevesebb venné sikertelenül az Eb-selejtezősorozatot, az alsóbb ligákból töltenék fel a pótselejtezős mezőnyt – a sorban az első a D-liga legjobbja, Észtország. Az elődöntő és a döntő is egy mérkőzésből áll, a győztes továbbjut, illetve kijut az Eb-re.

 

Az Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg tíz német városban.

 

Rossi: könnyebb és nehezebb csoportot is el tudtam volna képzelni

„Lehetett volna sokkal nehezebb csoportunk, de természetesen ennél jobb csoportot is el tudtam volna képzelni.” – nyilatkozta az MLSZ honlapjának Marco Rossi szövetségi kapitány. – „Nem szabad, hogy megtévesszen bárkit is, hogy bennünket sorsoltak a legerősebb kalapból, hiszen a szerbek a ranglistán előttünk állnak, és kint lesznek a világbajnokságon is. A szerbek mellett a montenegróiakat és a bolgárokat is ismerjük a közelmúltból az egymás elleni mérkőzéseinkről, ám az ellenük elért eredményekből nem lehet kiindulni, mert két-három év alatt nagyon sokat változhatnak az erőviszonyok. Nehéz mérkőzések várnak ránk, meccsről meccsre kell előre gondolkodnunk a selejtezők során, és ahhoz, hogy eredményesek legyünk, minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az összes találkozón.”

 

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nem szomorú a sorsolás eredménye miattMTI/Illyés Tibor

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére