Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Búcsúzik az NB I. legrégebbi stadionja

Pörge Béla

2018.08.06. 16:08

A kispesti Bozsik Stadion utolsó bajnoki mérkõzésén jártam.

Eredetileg nem Kispestre akartam menni meccsre a hétvégén, hanem Budafokra, a Vasas ottani vendégjátéka jó mókának ígérkezett. Azonban a Honvéd a luxemburgi bravúrjával elintézte, hogy az utolsó tétmeccse a Bozsikban a Paks elleni bajnoki legyen. Mégiscsak egy legendás stadion búcsúzott, így inkább oda néztem ki.

A Bozsik Stadion jelenlegi formáját 2006-ban nyerte el egy felújítás után, azonban a stadion egyes elemei 1939 óta változatlanok. Ezzel Magyarország egyik legrégebbi pályája volt a régi Bozsik, az NB I-ben nem is találni hozzá hasonlót az MTK-pálya újjáépítése óta.

Érdekes az, ahogyan búcsúzik ez a stadion. Ahogyan a legelején már utaltam rá, néhány nappal az utolsó tétmeccs előtt még nem lehetett tudni, hogy melyik lesz az utolsó. Ha a Honvéd továbbjutott volna az Európa-ligában, akkor még a Paks elleni bajnoki után is lett volna egy meccs a stadionban. Már ha egyáltalán a Paks elleni bajnokit nem halasztották volna el, erre is volt esély, ha a szlovén Domzale ellen játszott volna a Kispest. Ezt a sokváltozós egyenletet végül a luxemburgi fiaskóval feloldották a kispestiek, így a Paks elleni meccs lett az utolsó, bár szeptemberben lesz majd egy tényeges búcsúmeccs is, de az már csak sörmeccs.

Naivan arra számítottam, hogy sokan leszünk, ennek ellenére nagyjából 1700 néző volt kíváncsi a Bozsik Stadion utolsó bajnoki meccsére.

A stadion egyik sajátossága volt egyébként, hogy rendes kocsma nincs is a környéken. A vasúti átjárónál található Sorompó töltötte be ezt a szerepet, illetve pár megállóval arrébb a Guriga. Utóbbiban párszor jártam, de most inkább a Kőbánya-Kispesten található Swant preferáltuk a végén, ott csak 380 a Zlaty.

A stadionban Borsodit lehetett kapni 450 forintért. Nem jó, de mit lehet tenni?

A meccs olyan volt, amire számítani lehetett. Sőt, talán olyanabb is. Az első félidőben szinte semmi nem történt, az elején volt két kispesti helyzet, aztán semmi. A legérdekesebb jelenetet még a kezdés előtt jegyezhettük fel. A magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Kispestet bajnoki címre vezető Marco Rossi is ott volt a meccsen. Mikor ezt a műsorközlő bemondta, hatalmas ováció tört ki, egy percig Rossit éltette a publikum.

A legszórakoztatóbb rész az volt, amikor néhány kispesti megtalálta magának a tényleg nem valami nagyot játszó Batik Bencét.

Bence, mutass már valamit, itt van a Rossi, hátha beválogat, te zöld majom!"

Később már inkább a "takarodj innen, te fradista g888ci" beszólások voltak a jellemzőbbek. Ha már beszólás! Kassai vezette a találkozót, ehhez képest talán csak kétszer emlegették az édesanyját, ez nála ritka, még Sevillában is többször került elő a neve.

Az első félidőt tökéletesen zárta le Danilo kisgyermeke, aki a 45. percben felsírt a lelátón.

Én is ezt érzem"

– jegyezték meg többen is.

A második játékrészre az eső is elkezdett esni, tovább fokozva a stadionbúcsúztató hangulatot. A 49. percben viszont tizenegyeshez jutott a Honvéd, Danilo be is lőtte a jogos tizit, 1–0, ráadásul emberelőnybe is került a hazai csapat.

Jöhetett a gála – gondolhatják a nem elég járatos olvasók, de természetesen nem ez következett, hanem bő 40 perc szenvedés. A Paksnak is akadt több lehetősége, de kontrákból a Honvéd is veszélyes volt. Egyszer például Danilo léphetett ki, úgy emelte át a labdát a kimozgó kapus fölött, hogy aztán még elérte azt a szögletzászló környékén...

A kora esti vasárnapi esőben végül maradt az 1–0, így a Honvéd győzelemmel búcsúztatta stadionját. A szurkolókon látszott az elérzékenyülés, sokaknak rengeteget jelentett ez a stadion. Õsszel viszont lebontják, hogy egy teljesen új épüljön helyette.

Ezzel az újpesti Szusza Ferenc Stadion lesz a legrégebbi létesítmény az NB I-ben, egyben az Újpest lesz az egyetlen, amely nem kapott új stadiont az elmúlt években. Egyébként az Újpest az egyetlen csapat, ahol külföldi tulajdonos van. (A kispesti George F. Hemingway ugyan amerikai üzletemberként vette meg a klubot, de magyar, Magyarországon született, így ő nem számít külföldinek.)

A tulajdonossal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a meccsen többször is felcsendült a következő rigmus:

add el a klubot! Hemingway add el a klubot!"

Hogy végül így lesz-e, nem lehet tudni. Azt sem lehet tudni, mikor költözik vissza a Honvéd Kispestre, az viszont már biztos, hogy a következő hazai bajnokijukat a Hidegkuti Nándor Stadionban fogják játszani. Októberig nem kezdik meg a Bozsik Stadion bontását, a tervek szerint szeptember végén lesz egy búcsúmeccs, de nem tudni még, ki ellen.

Ez a búcsú azt is jelenti, hogy nem lesz több NB I-es meccs egy olyan klasszikus stadionban sem, ami gyermekkoromban a stadiont jelentette. Alsóbb osztályokban találni még ilyen pályákat: BKV, Csepel, ESMTK, Dorog – csak pár azok közül, amikben már voltam, és amik mind-mind különleges hangulattal bírnak és más-más korszakot képviselnek. Ilyen volt a Bozsik is, de ezzel vége.

Az NB I. végérvényesen mást jelent most már, mint a '90-es, 2000-es években.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére