Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Európa 21. legjobban fizetett bajnoksága az NB I.

Pörge Béla

2020.01.20. 11:48

Ukrajnában másfélszer annyit keres egy focista, mint Magyarországon. Az NB I. Európában és a szűkebben vett régiónkban is átlagosnak számít.

Az UEFA közzétette a 2018-as évre vonatkozó összesítését, melyből kiderült, hogy a magyar focistákat ugyan jól fizetik, de akár európai, akár közép-kelet-európai viszonyításban nézzük: a magyar labdarúgókat nagyjából annyira fizetik túl, mint a külföldieket.

Természetesen ettől még nem lehet kijelenteni, hogy minden rendben lenne a magyar labdarúgók fizetésével, hiszen mi is többször foglalkoztunk már azzal, hogy az alsóbb osztályokat éppen a túl sok pénz teszi tönkre. Ugyanakkor az egy mítosznak tűnik, hogy Magyarországon különlegesen jó dolog lenne focistának állni. A nálunk jóval szegényebb Ukrajnában például sokkal jobban keresnek a labdarúgók, de az átlagfizetéshez képest Romániában sincs okuk panaszkodni a focistáknak.

2018-ban Magyarországon éves szinten 5,3 millió eurót, azaz 1,7 milliárd forintot költöttek az élvonalbeli klubok fizetésre. Ez az összeg Ukrajnában 7, Lengyelországban 5,8 millió euró, míg Horvátországban 5, Csehországban pedig 4,9 millió euró – írja az mfor.hu.

Az ország gazdasági szintjét tekintve arányosan a román 3,7 és a szerb 3,5 millió euró is nagyjából ez a szint, a régióból egyedül Szlovákia lóg ki, ahol egy klub évente átlagosan 1,9 millió eurót költ fizetésre.

Tehát Ukrajna felfelé, Szlovákia lefelé lóg ki a régióból a bérköltséget tekintve (nem számolva a felfelé ennél sokkal durvábban kilógó Ausztriát), egyébként a környező országokban nagyjából ugyanannyira éri meg focistának állni. Az anyagilag jobban álló Csehország kicsit szigorúbb, míg a nálunk szegényebb Horvátország bőkezűbb a labdarúgóival, de nagyságrendileg nincs eltérés.

Nagyjából hasonló a helyzet akkor, ha az egy labdarúgóra jutó havi átlagbért nézzük.

Ebben az összevetésben is Ukrajna vezet, ahol 5,5 millió forint a bruttó havi átlagfizetése egy labdarúgónak. A környék legszegényebb országában ez egészen elképesztő összeg, a minimálbér százszorosánál is több. Lengyelországban 4 millió forint a focisták átlagbére, Magyarországon pedig 3,3 millió forint (bruttó összeg mindegyik), de a két ország közé befért még Csehország (3,75 millió) és Horvátország (3,5 millió) is.

Szerbiában is közel hárommillió forint a focisták átlagfizetése, míg Romániában bruttó 2,5 millió forint. A sort itt is Szlovákia zárja, havi nagyjából 1,5 millió forinttal.

Jól látszik tehát, hogy pusztán a fizetéseket nézve az NB I. teljesen átlagosnak számít Európában. A színvonalat tekintve a fent említett országok közül Ukrajna szintén éllovas, a 10. legjobb európai bajnokság, míg a cseh első osztály a 14. Horvátország és Szerbia a 18. és a 19. helyen áll, míg a többiek egy kupacban szerepelnek a színvonal és az eredményesség listáján is: Lengyelország, Románia, Szlovákia és Magyarország a 28., 29., 30. illetve a 33. helyen áll a bajnokságok rangsorában.

Figyelembe véve a játékosok teljesítményét, elmondható, hogy a régióban Magyarország mellett Lengyelországban és Romániában nagyjából ugyanannyira „fizetik túl” a labdarúgókat, de Szerbiában és Horvátországban is igen bőkezűek a klubok, sőt, hiába áll jól az ukrán bajnokság, arányaiban ott is kifejezetten magasak a fizetések. Egyedül Csehországban, és főleg Szlovákiában tapasztalható a régióhoz képest, a teljesítménnyel arányban egy reálisabb bérezés a labdarúgásban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére