Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Isten veled, Puhl Sándor!

Jánosy Károly

2021.05.20. 14:50

Hatvanöt éves korában elhunyt Puhl Sándor labdarúgó-játékvezető, aki az 1994-es Brazília–Olaszország labdarúgó-világbajnoki döntőben, három évvel később pedig a Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőben fújta a sípot. A futball történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) négyszer választotta a világ legjobb játékvezetőjének 1994 és 1997 között. Az alábbiakban rá emlékezünk.

Talán csak a leghűségesebb, deresedő hajú angyalföldi szurkolók emlékeznek az 1984. szeptember 16-ai Vasas–Csepel meccsre. Az újságok rövid NB I-es összefoglalóiban a háromezer néző előtt született 3-0-s hazai győzelem – gólszerző: Kiss (3.), Theodoru II (32.), Komjáti (36.) – mellett az is szerepelt, hogy vezette: Puhl. Kevesen gondolták volna, hogy egy évtized múltán az akkor élete első NB I-es mérkőzésén dirigáló Puhl Sándor lesz a magyar labdarúgás legismertebb alakja.

Neki 1994 júliusában megadatott az, ami csak keveseknek:

világbajnoki döntőt vezethetett.

Ahol egyébként a 0-0 után tizenegyesekkel dőlt el a cím sorsa. A brazil–olasz finálé egyik észrevétlen, de nélkülözhetetlen résztvevője volt Puhl, akit a hazai meccsre járók persze jól ismertek, talán szidták is egy-egy ítélete után. A Los Angeles-i Rose Bowl stadionban azonban világsztár lett, miután hibátlanul tette a dolgát.

Nem csoda, hogy hazaérkezése után kézről kézre adták az egy csapásra világhírűvé vált játékvezetőt. Jómagam is leutaztam hozzá szűkebb pátriájába, Egerbe, ahol miután megvitattuk a futballvilág és az NB I állását, elköszöntünk egymástól. Csak egy percre, mert borissza ember lévén bementem a közeli üzletbe egy palack vörösért. Sanyi kiszúrta, és azonnal sárga lapot mutatott fel, mondván, egri lévén nem engedheti meg, hogy ezzel az olcsó „lőrével” rossz hírét keltsem szeretett városának. Kocsiba ültetett, és borért vitt. Igazi egriért, amivel már okkal, joggal lehet büszkélkedni.

A jóféle vörös már réges-régen elfogyott, de most kerítek egy palackkal a föld alól is, hogy rád emelem a poharam.

Isten veled, Sanyi! Legyen néked könnyű a föld!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére