Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meglepően jól áll a magyar válogatott a régió országaihoz képest az Eb-selejtezőn

Pörge Béla

2019.10.17. 18:08

Megnéztük, hogy állnak a közép-kelet-európai válogatottak az Eb-selejtező célegyenesére fordulva.

A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságon 24 válogatott vehet részt (akárcsak a 2016-oson), összesen 12 helyszínen. A rendezők értelemszerűen nem jutnak ki automatikusan (hiszen ezzel a mezőny fele ott lenne), viszont amelyik rendező ott lesz az Eb-n, az minimum két meccset otthon játszik majd.

Magyarország nem könnyű, de viszonylag jó helyzetben várja az utolsó kört, a cikkünkben pedig sorra vesszük, hogy közeli és kicsit távolabbi sorstársaink hogy állnak jelen pillanatban.

Mielőtt a többiekre rátérnénk, röviden a magyar helyzet: amennyiben a magyar válogatott győzni tud Cardiffban Wales ellen, akkor Magyarország ott lesz az Eb-n, és két meccset minimum az új Puskás Ferenc Stadionban fog játszani.

A csoportunkban vannak még olyanok, akiknek eggyel több meccse van, így a többi számolgatás felesleges, mert minden bizonnyal csak matematikai az esély arra, hogy döntetlennel vagy akár vereséggel is kvalifikálja magát a magyar nemzeti tizenegy. Egyébként sincs annál tisztább helyzet, mint ez: nyerni kell, és akkor ott leszünk az Eb-n. A Nemzetek Ligája-rájátszással sem fogunk most foglalkozni, bár egyébként ha nem jön össze a walesi győzelem, jó eséllyel ez a pótselejtező igen.

Fotó: MTI

A magyar csoportban még két közép-európai ország szerepel, kezdjük velük az áttekintést!

Horvátországnak szintén egy meccs maradt hátra, déli szomszédaink Szlovákiát fogadják. Ha a horvátok nem kapnak ki, kijutnak az Eb-re. Horvátország akár egy vereséggel is célba érhet, ehhez az kell még, hogy a szlovákok ne verjék meg Azerbajdzsánt otthon, vagy a magyarok ne nyerjenek Walesben.

Szlovákiának még két mérkőzése van: Azerbajdzsán otthon, Horvátország idegenben. Két győzelemmel Szlovákia biztosan kijut, ha viszont Horvátországban (vagy valami csoda folytán otthon Azerbajdzsán ellen) nem sikerül nyernie a szlovákoknak, akkor bonyolultabbá válik a helyzet: ha Magyarország legyőzi Walest, akkor ezért nem jutna ki Szlovákia, ha viszont Wales kétszer győzni tud, akkor azért, tehát a Wales–Magyarország mérkőzésen északi szomszédainknak csak a döntetlen jó. Wales másik meccse egyébként Azerbajdzsánban lesz, nem könnyű, de kötelező győzelem.

Az E csoport után nézzük sorban a többi érintett országot!

Az A csoport igazi balkáni roncsderbi, Montenegró, Koszovó és Bulgária is itt kapott helyet, mellettük még Közép-Európából Csehország van itt. A csehek két meccsel a vége előtt jó helyzetben vannak, miután az előző körben legyőzték Angliát. Igaz, előtte meglepetésre kikaptak Koszovóban, így a soron következő Csehország–Koszovó találkozó igazi rangadó lesz, hiszen a csehek egy ponttal előzik a kis balkáni országot. Miután az utolsó körben a csehek a sereghajtó Bulgáriával játszanak, míg Koszovó a csoportfavorit angolokkal, így a cseheknek nemcsak a győzelem, de minden bizonnyal a döntetlen is megfelelő eredmény lenne Koszovó ellen. Montenegró és Bulgária már biztosan nem jutnak ki az Eb-re.

A B csoportban két szomszédos országot is találunk. A közép-kelet-európai régióba csak nehezen besorolható Ukrajna már kijutott az Eb-re egy körrel a vége előtt, Szerbia pedig harmadik, egy ponttal Portugália mögött. A szerbek Luxemburg és a tét nélküli Ukrajna ellen játszanak még, ebből akár hat pont is lehet, de Portugália a csoport két utolsójával, Litvániával és Luxemburggal játszik. Csoda lenne, ha nem a címvédő Portugália jutna ki a második helyen.

A következő, számunkra érdekes csoport az F, ebben szerepel Románia. A románok jelenleg harmadik helyen állnak, hátrányuk egy pont Svédország mögött. A következő fordulóban nagy rangadó jön, Románia Svédországot fogadja, míg az utolsó körben a már kijutott spanyolokkal játszanak keleti szomszédaink. A svédek az utolsó meccsükön Feröer-szigetekkel játszanak, így akár egy bukaresti vereség is beleférhet nekik, a döntetlen pedig szinte biztos svéd kijutást jelentene. A románok helyzete nagyon nehéz, hiszen a közvetlen rivális legyőzése mellett még Spanyolországban is pontot kellene szerezniük. Egyébként az örök rivalizálás mellett a Nemzetek Ligája rájátszása miatt is jól jönne nekünk, ha Románia nem jutna ki az Eb-re.

A G csoportban Lengyelországot találjuk sorstársaink közül, a lengyelek már kijutottak az Eb-re. Itt van még Ausztria és Szlovénia is, az osztrákoknak egy pontot kell szerezniük két meccsen ahhoz, hogy kijussanak, Szlovéniának viszont hatot kéne úgy, hogy Ausztria egyet sem szerez (ugyanez igaz Észak-Macedóniára is).

Végül még a J csoportban Bosznia-Hercegovina érdemel említést, ám a bosnyákok kijutására nem sok az esély: ha Finnország legyőzni Liechtensteint, akkor biztosan kijut, bármit is játsszanak a bosnyákok (vagy az azonos pontszámmal álló örmények).

Mint láttuk, abszurd esetben akár kilenc közép-kelet-európai ország válogatottja is ott lehet az Eb-n, legrosszabb esetben pedig négyen képviselik majd a régiót. Lengyelország és Ukrajna már kijutott, és a magyar-horvát-szlovák trió valamint a cseh-koszovói duó egy-egy tagja biztosan Eb-részvevő lesz.

2016-ban egyébként Ukrajnát, Ausztriát és Albániát beleszámolva kilenc ország jutott ki a tágan értelmezett régióból, de ha nem számoljuk bele a sokkal inkább nyugathoz tartozó Ausztriát, a mélybalkáni Albániát és a szovjet utódállam Ukrajnát, akkor is ott voltunk hatan: a V4-ek kiegészülve a románokkal és a horvátokkal. Könnyen lehet, hogy 2016 után 2020-ban is ott lesz az összes visegrádi ország az Eb-n, de az szinte biztos, hogy a 2016-osnál kevesebb ország jut ki ebből a régióból.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére