Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

OlimpiAgónia?

888.hu

2016.03.31. 15:18

Brazíliában lemondott pozíciójáról George Hilton, az ország sportminisztere. Mindez cirka 5 hónappal a riói olimpia kezdete elõtt, ami már magában döbbenetes. Helyét Ricardo Leyser Goncalves, a tárca államtitkára vette át.

Elég sok elbizonytalanító hír kószál a Rio de Janeiróban megrendezendő olimpiával kapcsolatban. Készen lesznek-e az indulás előtt, milyen lesz a közbiztonság, megfelelő-e az infrastruktúra, leszámolnak-e időben a zika-vírust terjesztő szúnyogokkal. Az egyik kedvencem – persze a döbbenet szintjén – hogy emberi testrészeket találtak azon a helyszínen, ahol a kajak-kenu versenyeket tervezik. Kisebb lenyomata annak, hogy milyen állapotok uralkodhatnak a hétköznapokban Brazíliában, Rióban.

Kicsiny országunkhoz hasonlóan, a dél-amerikai országban is a legsűrűbben előforduló témák között szerepelnek a korrupciós ügyek. E téren élen jár Dilma Rousseff, a brazil elnökasszony, aki kénytelen komoly problémákkal szembenézni. Szerdán jelentette be egyik koalíciós partnere, a Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB), hogy kilép a koalícióból, egyben felszólította 6 miniszterét a kormányból, hogy mondjon le posztjáról. A hatok egyike George Hilton.

Rousseff asszony nem sokáig tétlenkedett, szinte azonnal kinevezte Hilton utódját, Ricardo Leyser Goncalvest, aki egy másik koalíciós párt, a Brazil Kommunista Párt (PCdoB) tagja, és eddig is aktívan részt vett az olimpiai játékok előkészítésében.

Az nem kérdés, hogy a kormánynak és az egész brazil nemzetnek szívügye az olimpia megrendezése. Akkor is, ha sok olyan felhang van – főként ellenzéki szinten – amely tiltakozik ellene. Ennek nyilvánvaló oka, hogy Dilma Rousseff mélyen belekerült az országában kirobbant korrupciós botrányba, és az ellenzéki politikusok úgy gondolják, az olimpia jó ürügy, amelyből személyesen az elnökasszony és holdudvara húzhat hasznot.

A botrány miatt milliós tüntetések zajlanak nap, mint nap az ország nagyobb városaiban, így a kormánynak jelenleg jobb dolga is van annál, hogy éppen az olimpiával foglalkozzon, mikor egyes elképzelések szerint Rousseff kormánya bele fog bukni a korrupciós botrányba.

Egyértelmű, hogy a brazil belpolitikai viharok erősen befolyásolják az olimpia megrendezéséhez szükséges munkálatokat. Eddig is hajlamosak voltak Pató Pálosra venni a figurát a szervezők, ha pedig felsőbb szintről nem kapják meg a megfelelő támogatást, akkor ez komolyan befolyásolhatja a játékok megrendezését.

Persze, nem azt akarom sugallni, hogy megtörténhet, hogy elmarad az olimpia, mert ez gyakorlatilag elképzelhetetlen. Sokkal inkább a körülmények aggasztanak. Öt hónap van az olimpiáig, és áll a bál az országban. Munka még van bőven, hogy ideálisak legyenek a körülmények, látogatóknak és sportolóknak egyaránt. Most már teljes joggal merülhet fel a kérdés, hogy a hártra lévő feladatok mekkora részét képesek augusztusig elvégezni?

Mert az már teljesen biztos, hogy száz százalékra nem lesznek képesek, bármennyire is szeretnék. Ez pedig óriási nagy baj! Ha fogadó irodám lenne, akkor jelenleg kicsi odds-ot adnék arra, hogy megbukik az olimpia, legalábbis a rendezés szintjén.   

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére