Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Össztűz alá vették a karanténtól gyötört ausztrálok az oltatlan Djokovicot

888.hu, MTI

2022.01.05. 21:20

Megosztotta Ausztráliát és a világot is az a döntés, miszerint a január 17-én kezdődő Australian Openen Novak Djokovic felmentést kapott az oltási kötelezettség alól, és simán Melbourne-be utazhat. Pedig a kontinensnyi országban az egyik legszigorúbb járványmegelőzési szabályok vannak érvényben, de úgy látszik – vélik a helyiek – ezek nem mindenkire vonatkoznak egyformán..

A klasszikus mondást idézik Djokovic esetével kapcsolatban: mindenki egyenlő, de vannak még egyenlőbbek. A Daily Mail ismert sportújságírója, Martin Samuel pedig így ír: „Most már tudjuk, hogyan lehet megkerülni Ausztrália oltási szabályait, gazdagnak, híresnek és kiváltságosnak kell lenned. Ja, és orvosi felmentéssel kell rendelkezned, de ez nagyon könnyen megszerezhető, ha a fent említett kategóriák valamelyikébe tartozol”.

Mr. Samuel kijelenti, hogy míg az oltatlan kisemberek be sem tehetik a lábukat a melbourne-i teniszpályákra, a világelső, kilencszeres Australian Open győztes teniszező, Novak Djokovic szabadon sétálhat az arénában és a városban. Ausztrália megbukott, és hagyta hogy a teniszező az oltás szkeptikusok és összeesküvés-elméletek terjesztőinek reklámarca lett. Az az ország, amely szinte zaklatta a járványügyi előírások betartása miatt a polgárokat, most nyilvános platformot adott egy olyan embernek, aki a Covid elleni küzdelemben a jelek szerint a másik oldalon áll. Szégyellni kellene magukat, summázta a véleményét a Daily Mail vezető újságírója.

Az Australian Open előírásai szerint minden résztvevő számára kötelező az oltás, de lehet orvosi alapon felmentést kérni és kapni. A szervezők szerint a mentességért folyamodó 26 versenyző közül Djokovic volt a felmentést kapók egyike és a döntés során a kérelmeket név nélkül bírálták el. „Novak nem azért jöhet az Australian Openre, mert ő a legnagyobb teniszsztár. Azért jöhet, mert bizonyítani tudta, hogy a mindenkire érvényes szabályok alapján jogosult a belépésre” – kommentálta a döntést Jaala Pulford, Victoria állam egyik minisztere.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison is megszólalt, aki szerint, ha a felmentés oka nem valós, a következő géppel hazautazhat a szerb teniszező.

Fotó: OSCAR GONZALEZ / AFP

A határokat és a vízumokat felügyelő szövetségi kormány nem volt része a mentességet biztosító folyamatnak, ugyanakkor Morrison szerint több példa is volt, amikor eltekintettek az oltási kötelezettségtől, amennyiben az igénylő tudta igazolni kérelme jogosságát. Ezért a kérdés nem egyedi, hanem azon múlik, hogy a sportoló alá tudja-e támasztani a kivételezés indokoltságát.

A teniszező számára kedvező döntés a 16 évesek több mint 90 százalékát beoltó Ausztráliában széleskörű kritikákat váltott ki, különösen, hogy az Australian Opennek otthont adó Melbourne a világ egyik leghosszabb karanténján van túl és az omikron variáns terjedése miatt rekordmennyiségű fertőzöttet regisztrál.

Victoria állam sportminisztere szerdán arról beszélt, hogy megérti, ha sokan csalódtak a döntés miatt, de szerinte a döntési folyamat rendkívül stabil. A felmentést többek között korábbi vakcinák mellékhatásai, közelmúltban történt nagyobb műtét vagy szívizomgyulladás illetve hat hónapnál nem régebbi fertőzés indokolhatják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére