Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Uram! Könyöröghetek egy másik Eb-döntõért?

888.hu

2016.07.08. 09:18

Én nem ilyen Eb-döntőről álmodtam! 

Annyi szebb és jobb párosítás lehetett volna. Most viszont itt van ez portugál - francia finálé, nézem innen, nézem onnan, de egyszerűen nem tudok vele mit kezdeni.

Lehet, hogy bennem van a hiba, hogy az elmúlt hetekben nem láttam egy David Trezeguet-t, egy Zidant,  hogy egy Michel Platinit már ne is említsek. A másik oldalon pedig már egy szürke Nuno Gomes-nek, sőt egy hat évig levezető, de még akkor is erős Luís Figonak is tudnék örülni. Nem a nosztalgia beszél belőlem, hanem a mutatott játék az oka elkeseredettségemnek.  

Azonban most a portugálok ott lesznek és játszanak - ha akarnak egyáltalán - vasárnap este a hajrámenő franciákkal, akiknél Griezmann a 2016-os Platini. De akik látták játszani az igazit, azok azért tudják, hogy ez most egy másik csapat. Amelyik persze simán Európa-bajnok lehet, mert az enervált németeket azért bedarálták.  

Azonban halkan állapítsuk meg, ha a portugálok ott vannak a döntőben, akkor talán mi is ott lehetnénk! Pedig ne feledjük, az Európa-bajnokság előtt körberöhögték azt, aki azt merte mondani, hogy van esélye a a magyar válogatottnak, Izlandnak vagy Walesnek eljutni a döntőig. 

Párizsba csak az ősz szökött be, mi nem fogunk - mondták az ellendrukkerek.

Azonban voltak meseszerű elemei ennek az Európa-bajnokságnak.

De legyünk reálisak, sutba a szurkolói énnel. Ha mi nem is, de Horvátország miért játszott azon az egy meccsen olyan gyámoltalanul? Hol vannak a tanító olaszok, a feltörekvő lengyelek, a hegemóniát építő Spanyolország legjobbjai? Mondd, ó Uram, hol estek el?   

Döntőbe jutott az a portugál válogatott, amelyik csak akkor nyer meccset, ha már lefújták a rendes játékidőt, esetleg akkor, ha Ronaldo legyőzve egész évadnyi fáradtságát, képes három méternél magasabbra ugorni! Mert Nani (Luís Carlos Almeida da Cunha), a könnycseppes Ricardo Quaresma és az ifjú titán - az Eb végére lassan hét évet öregedő - Renato Sanches nem győzött meg. A színtelen-szagtalan szövetségi kapitányról, Fernando Santos-ról már nem is beszélve. 

A franciákkal más a helyzet, de ennek is leginkább az országimázs az oka. Kimondjuk, hogy Franciaország és eszünkbe jut millió dolog: a sajt, a borok, a levendula, az isenheimi oltár, vagy még mélyebbre hatolva Vézelay, de könyörgöm, Olivier Giroud szakálla kinek jut eszébe? Kingsley Coman megdöbbentő hajáról nem is beszélve. 

Elnézést kérek azoktól, akik úgy aludtak el az elmúlt években, hogy 2016-ban Portugália - Franciaország döntőt akarnak látni a labdarúgó Európa-bajnokságon. De higgyék el, hogy Önök vannak kisebbségben. Továbbá azok is, akik Portugália - Németország vagy esetleg Franciaország - Wales döntőt vártak az Eb-n. 

Nem lehetséges, hogy most alszunk egyet és vasárnapra egy remek Németország - Horvátország döntőre ébredünk? Vagy, ha az ágaktól eltekintünk, akkor egy olasz - spanyolra?  

Itt már csak egy dolog segíthet, ha Portugália, miután Görögország ellen hazai pályán (!) vesztette el az Európa-bajnoki döntőt 2004-ben, most Párizsban nyer a franciák ellen. Az valamit visszacsempészhet a mesékből, a varázsból, ha még lehet egyáltalán ilyenben bízni. Amíg Magyarország és Izland ott volt az Eb-n, addig lehetett, de a mesehősök hazamentek. Annak már vége. 

Ki maradt? Inkább mi. A realitás, a futballfegyelem, a taktika és némi szerencse maradt, amiért vért kell pisálni a pályán. Azért Antoine Griezmann és Cristiano Ronaldo is ott van.

Annyit legalább kérhetek, hogy Portugália ne büntetőpárbaj után legyen Európa-bajnok? Akkor inkább nyerjenek a franciák, akik mindig csak otthon hódítanak (1984, 1998). Vagy majdnem otthon (2000).

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére