Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vb-selejtező: felmondjuk a francialeckét az angolórán?

Jánosy Károly

2021.09.01. 11:00

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtökön este 20.45-kor játszik vb-selejtezőt a Puskás Arénában Anglia ellen. Természetesen az idei Európa-bajnokság ezüstérmese az esélyesebb, már csak azért is, mert az angolokat 59 éve nem sikerült legyőznünk, és a legdrágább játékosuk, Harry Kane egymaga többet ér (120 millió euró), mint a teljes magyar csapat. A hazánkban élő és dolgozó angol sportújságíró, Matthew Watson-Broughton szerint azonban – ha sikerül a franciák elleni Eb-meccsen bemutatott játékunkat megismételni – a döntetlen is elképzelhető.

 

Tulajdonképpen mindkét válogatottnak egyformán szurkol Matthew Watson-Broughton. Született angolként azért talán egy kicsit jobban szorít Harry Kane-ék sikeréért, de mivel régóta Budapesten él és dolgozik az UEFA korábbi magyarországi tudósítója, az MLSZ angol nyelvű honlapjának jelenlegi szerkesztője, természetes, hogy a mieinkért is szorít. De leginkább annak örülne, ha döntetlennel végződne a mérkőzés.

„Remélem, hogy iksz lesz a vége!” – árulta el honlapunknak a magyarul kitűnően beszélő sportújságíró. „S ezt nem azért mondom, mert magyar útlevelem is van, és második otthonom ez az ország. A döntetlen mindkét csapatnak jó lenne, hiszen akkor Anglia maradna a csoport élen, Magyarország is megőrizné második helyezését, csak a lengyelek szomorkodnának.”

Matthew szerint az angol válogatott erényeit nem szükséges hosszasan ecsetelni, elvégre az Európa-bajnokságon mindenki láthatta, hogy a döntőben csak egy hajszálon – azaz a tizenegyesrúgásokon – múlt az olasz siker az angolok ellenében.

„Gareth Southgate válogatott kerete gyors, fiatal és mégis nagyon tapasztalt futballistákból áll, akik a világ talán egyik legjobb bajnokságában edződnek hétről hétre. S persze komoly nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkeznek, hiszen az angol klubok kiemelkedő szerepet játszanak a Bajnokok Ligájában. Az azonban a hazaiaknak kedvez, hogy két kitűnő futballista, Phil Foden és Marcus Rashford sérülés miatt nem játszhat, és az Eb után keveset pihenhettek a játékosok. Ennek ellenére mégis inkább az angolokon múlik a számukra kedvező eredmény alakulása. Persze nem lesz könnyű dolguk, a magyar válogatottól olyasféle futballt várok, amilyet az Eb-n a vb-címvédő franciák ellen bemutatott. Nem lesz könnyű feltörni azt a védelmet, s ugye ott vannak a veszélyes kontrák, valamint a Puskás Aréna lelkes, hatvanezres közönsége is sok erőt ad majd Gulácsi Péteréknek” – összegezte véleményét az angol szakember.

 

Legutóbb Albert Flóri lőtt győztes gólt az angoloknak

A magyar labdarúgó-válogatott 1908. június 10-én játszotta első mérkőzését az angolokkal. A zuglói Millenárison közel hétezer ember nézte, ahogy a sportág tanítómesterei 7-0-ra elintézik a mieinket. Egy évvel később három napon belül kétszer is megmérkőztünk velük, 4-2, illetve 8-2 lett a végeredmény – oda. Negyedszázad után találkoztunk újra, 1934. májusában végre nyertünk, 2-1-re. Aztán 1953. november 25-én revánsot vettek Puskás Öcsiék, az Aranycsapat 6-3-ra nyert a Wembley-ben, fél évvel később Budapesten pedig 7-1-re.

A mérleg nyelve ellenfelünk javára billen, a 22 mérkőzésből 15-öt megnyertek, és 2 döntetlen mellett 5 magyar győzelem született. Legutóbb 1962. május 31-én, a chilei világbajnokság csoportmérkőzésén vertük meg Angliát, 2-1-re. A győztes gólt az akkor 20 éves Albert Flórián szerezte.

 

VB-SELEJTEZŐ, AZ I CSOPORT SZEPTEMBERI PROGRAMJA

SZEPTEMBER 2., CSÜTÖRTÖK

20.45: MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Andorra–San Marino
20.45: Lengyelország–Albánia

SZEPTEMBER 5., VASÁRNAP

18.00: Albánia–MAGYARORSZÁG
18.00: Anglia–Andorra
20.45: San Marino–Lengyelország

SZEPTEMBER 8., SZERDA

20.45: MAGYARORSZÁG–Andorra
20.45: Lengyelország–Anglia
20.45: Albánia–San Marino

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére