Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Visszakaphatják a címerüket az Újpest-szurkolók

Horváth Tamás

2019.06.24. 15:17

Az Újpest FC állítólag nyitott a szurkolók által kezdeményezett tárgyalásokra.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Kúria május 29-én elutasította az Újpesti Torna Egylet (UTE) azon személyiségi jogi keresetét, amit a sportszervezet jogászai azért nyújtottak be a Roderick Duchatelet belga üzletember által tulajdonolt ÚJPEST 1885 Futball Kft. ellen, mert az az anyaegyesület, vagyis az UTE beleegyezése nélkül változtatta meg a labdarúgócsapat hagyományos címerét.

A Kúria döntése egy majd két évig tartó, még 2017 nyarán kezdődött szélmalomharc végére tett pontot, amikor is az Újpest FC vezetése úgy gondolta, hogy lecseréli a klub hagyományos címerét.

Habár a társasági szerződés feketén-fehéren fogalmaz, miszerint az arculati elemek megváltoztatásához (a címer is ilyen) a tulajdonosok százszázalékos hozzájárulása szükséges, az egyszázalékos tulajdonjoggal rendelkező UTE-t nem kérdezték meg a döntésről.

Az eredeti címer és a vécédeszka

Az Újpest-szurkolókat, sőt az egész magyar közvéleményt felháborító címercsere ellen az UTE minden tőle telhetőt megtett (megjegyzendő, hogy a szurkolók egy része elvitatja az anyaegyesület igyekezetét), ám a Kúria május végi döntése úgy tűnt, hogy szertefoszlatta a reményeket.

Az Újpest szurkolói azonban nem törődtek bele abba, hogy az 1885-ben alapított lila-fehér klub hagyományos címere helyett egy vécédeszkára emlékeztető „logó” szerepel a labdarúgócsapat játékosainak a mezén.

A Kúria ítéletét követően kiírásokkal üzentek mindhárom érintettnek, hogy üljenek le egymással tárgyalni, mert az nem létezik, hogy ne legyen valamiféle megoldás erre az abszurd, az újpesti és a magyar tradíciókkal is szöges ellentétben álló helyzetre.

Akkor az UTE egy Facebook-posztban válaszolt, melyben azt írták, hogy készek tárgyalni az Újpest FC-vel, a szurkolók szerint érdemi lépés viszont nem történt az ügyben.

A legnagyobb újpesti szurkolói csoport, a Viola Fidelity nem adta fel a harcot, s a múlt héten az összes Újpest-drukker nevében levelet küldött a három főszereplőnek, újfent felszólítva őket, hogy a kicsinyes érdekeiket rendeljék alá az Újpest érdekeinek, s tárgyaljanak egymással.

A Viola Fidelity péntek esti Facebook-bejegyzésében közöltek szerint az Újpest FC írásban és szóban is elfogadta a felkérést. Az, hogy nyitottak a tárgyalásokra, két dolgot jelenthet:

  • vagy csak blöffölnek,
  • vagy pedig létezik egy forgatókönyv, amely a címer visszaállítását tartalmazza.

Világos ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy legalább az esélyt megadjuk a második szcenárió beteljesülésére, az UTE-nek és az önkormányzatnak is mindent meg kell tennie, nulladik lépésként tárgyalóasztalhoz kell ülni az Újpest FC képviselőivel.

Megkeresésünkre Őze István, az UTE elnöke elmondta, hogy megkapták a szurkolók levelét, és a napokban szeretnének egyeztetni is velük: megpróbálják tisztázni azokat a kérdéseket, melyek miatt a fanatikusok egy része úgy gondolhatja, hogy az UTE igyekezete elvitatható.

Egyedül mi voltunk azok, akik mindent megtettek a címer visszaállításáért. Bíróság elé is mi vittük az ügyet

– hangsúlyozta Őze István, hozzátéve, hogy nem lenne miről beszélni, ha az Újpest FC belga tulajdonosa – amilyen egyoldalúan, tárgyalások nélkül lecserélte – vissza is állítaná a címert.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere a Facebookon osztotta meg a szurkolóknak írt válaszlevelét, melyben azt írta, hogy az UTE-nek és az önkormányzatnak először a szurkolókkal kellene leülniük, majd csak egy közös álláspont kialakítása után az Újpest FC-vel.

A 888 információi szerint a szurkolók viszont legfeljebb akkor látnák értelmét az UTE, az önkormányzat és a szurkolók közötti külön tárgyalásoknak, miután lezajlott a kétoldalú UTE–Újpest FC-egyeztetés.

Nem akarunk igazságot tenni az ügyben, de az megállapítható, hogy mindkét „haditerv” mellett lehet érveket felsorakoztatni.

Bárhogyan is alakuljon a jövő, vitán felül áll, hogy nemcsak az újpesti fanatikusok, hanem minden hagyománytisztelő magyar ember érdeke is az, hogy egy 134 éves, a magyar nemzetnek megannyi olimpiai bajnokot és kiváló sportolót adó egyesület legnépszerűbb „szakosztálya” (jogilag az Újpest FC már nem szakosztálya az UTE-nek, előbbi kft., míg utóbbi társadalmi szervezet formájában működik, mégis elvitathatatlan a két entitás közös történelme és identitása), a labdarúgócsapat is az eredeti, az Újpest-szurkolók szívébe beleírt címerben lépjen pályára.

Az újpesti szurkolók vonulása a Ferencváros elleni tavaszi derbi előtt | Fotó: Réti Zsolt

Nehéz megítélni, hogy a címer visszaállítására vonatkozó forgatókönyv mennyire megvalósítható, de amíg csak egy ezredszázaléknyi remény is nyílik arra, hogy a lila-fehér drukkerek visszakapják a szeretett jelképüket, addig minden pici esélybe bele kell kapaszkodni.

Annyira jó lenne, ha egy ilyen kaliberű és ennyi embert érintő kérdésben az összes érintett képes lenne a nagyvonalúságra, és valamilyen formában leülnének egymással tárgyalni – akár a sajtó nyilvánossága előtt is!

Ha másért nem, legalább a 134 éves Újpest miatt. Mert megérdemli.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére