Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

100 milliárdos fejlesztés a családok érdekében

Tóth Dalma

2016.04.11. 10:09

A kormány 100 milliárd forintot különít el arra, hogy 2020-ig minden magyarországi településen biztosítva legyen a bölcsõdei ellátás. Az állam a forrást adja, de az önkormányzatok feladata, hogy az ellátást biztosítsák.

Az új rendszer az eddiginél rugalmasabb lesz, hogy még jobban segítse a családokat. Eddig csak a 10 000 fő feletti településeken volt kötelező a bölcsődei ellátás biztosítása, annak ellenére, hogy több helyen lett volna rá igény.  A kisebb településeken sokszor nincsen bölcsődei férőhely vagy ilyen intézmény, de előfordul az is, hogy kihasználatlan bölcsődékkel találkozunk. A kormány ezen szeretne változtatni és a helyzetet kiegyenlítettebbé tenni. 

Az új rendszer a mini-, családi és munkahelyi bölcsődei formát is támogatja. Azokon a településeken, ahol legalább 5 olyan gyermek van, akiknek a szülei igényt tartanak a bölcsődei ellátás valamilyen formájára, az önkormányzatnak kötelező biztosítania azt.

A rendszer a legnagyobb rugalmasság mellett a legnagyobb biztonságot szeretné nyújtani a szülőknek.

Az új szabályozás, a kétkeresős családmodell terheit szeretné enyhíteni. Rengeteg édesanya nem tud visszamenni a munkaerőpiacra, mert a kisgyermeke ellátását nem tudja biztosítani. A 2017-től életbe lépő új rendszer rajtuk szeretne segíteni. A kormány már az elmúlt öt évben 28 milliárd forintot fordított a bölcsődei fejlesztésre, de az összeget most tovább emelték.

Támogatásra azonban nem csak az önkormányzatok jogosultak. Egyházak, nonprofit gazdasági szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek, közalapítványok is pályázhatnak a forrásokra. A támogatások infrastrukturális fejlesztésekre és eszközbeszerzésekre is felhasználhatók.  A pályázatok a 3 évnél fiatalabbak bölcsődei elhelyezését és a 3-6 évesek óvodai elhelyezését segítik elő.  A 100 milliárd forintos forrás a 2014-2020-as időszakra szól, ezért hosszú távú kiszámítható rendszert biztosít.

Az új rendszerhez a személyi feltételeket is garantálják. Az új és régi alkalmazottaknak tanfolyamokat és a felsőfokú végzettség megszerzésének a lehetőségét is biztosítják.

A bölcsődékben és az óvodákban a gyermekek több mint háromnegyede étkezhet ingyen.

Ahol közétkeztetés van, ott a szünidőkben is biztosított a gyermekek ellátása. Az rászoruló gyermekek mindegyike ingyenesen étkezhet.

Az állam következő feladata, a közétkeztetés rendszerének átalakítása, hogy a gyerekek például minőségi magyar tejhez vagy elegendő idényjellegű zöldséghez jussanak. Megvizsgálják, hogy működik e az iskolagyümölcs program, valamint, hogy a helyi beszállítók  mennyire vesznek részt az étkeztetésben, ki tud megfelelni az előírásoknak és ki alkalmatlan.   A cél a források leghatékonyabb felhasználása.

Fontos, hogy a szülők érezzék, reális, valós segítséget kapnak a gyermekneveléshez.
(Magyar Idők)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére