Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„A Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte”

Sümeghi Lóránt

2019.10.14. 20:09

Kósa Lajos Fidesz-alelnök szerint nem szakadt meg a 2006 (ősze) óta tartó jobboldali-konzervatív győzelemsorozat, de kétségtelen tény, hogy az ellenzék a korábbihoz képest működőképesebb stratégiára tért át a vasárnapi önkormányzati választásokon.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a XXI. Század Intézet Választottunk. Mire számíthatunk az önkormányzati választás után? című hétfői budapesti panelbeszélgetés előtti felszólalásában hozzátette: „versengő helyzet” állt elő a magyar politikában, „hús-vér politikusok fontos feladatokban mutathatják meg, hogy mit tudnak”.

Úgy fogalmazott, az ellenzéki elit stabilizálta magát, és a 2022-es országgyűlési választásokon „ez az elit lesz”: Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK), Tóth Bertalan (MSZP), Fekete-Győr András (Momentum) és „a Jobbiktól (...) majd előkerül valaki”. A kormánypárti politikus részletesen felidézte, hogy miért döntöttek 2014-ben a választási ciklusok megváltoztatása mellett. Úgy fogalmazott, hogy jobb a demokráciának, ha fontos kérdésekről gyakrabban kérdezik meg az embereket és a politikai az elitek versenye is folyamatos. Még akkor is, ha már akkor tudták, hogy az ötéves önkormányzati ciklusra való áttéréssel a „saját esélyeiket rontják”. „Meggyőződésem, hogy jól döntöttünk” – hangoztatta.

Kósa Lajos azt mondta, hogy örül a vasárnapi eredményeknek, mivel

a kormánypártok országosan 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1 millió 450 ezer voksot, amivel a Fidesz-KDNP-nek abszolút többsége lenne a parlamentben.

Az önkormányzati választás eredményeiről érdekességként megjegyezte azt is, hogy aki a kampányban országos botrányba keveredett, „legyen az ellenzéki vagy kormánypárti, molesztálásos, kokainozós, korrupciós vagy szexbotrány, mindenki nyert (.). Nyert Karácsony, a budaörsi polgármester, a kispestiek, Borkai” – mondta. Ezen a ponton hozzátette, hogy aki „szürke egérként végigdolgozta a négy évet, az is tudott veszíteni simán”.

Szerinte az ellenzék „kisakkozta”, hogy a Fidesz-KDNP által uralt centrális politikai erőteret meg kell szüntetni, és az önkormányzati választások bebizonyították, hogy „ez korlátozottan, de eredményes lehet; (...) legalábbis szorosabb eredményre vezet”.

A Fidesz-KDNP ezt a választást is megnyerte, de kétségtelenül sokkal kisebb fölénnyel, mint a korábbiakat

– értékelt a nagyobbik kormánypárt alelnöke.

Úgy vélte, hogy a kisebb fölény azt a benyomást is keltheti, hogy a Fidesz veszített, de mint hangsúlyozta, ez illúzió.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének prezentációja szerint a 48,6 százalékos részvételi arány nem tekinthető rekordmagasnak. A májusi európai parlamenti választások fővárosi eredményit is felidézve úgy értékelt, hogy Karácsony Gergely Budapesten „nem tudta elvinni teljes mértékben az ellenzéki szimpatizánsokat”, míg Tarlós István több embert tudott megszólítani, mint a kormánypártok a májusi voksoláson.

A Borkai-ügyre is utalva Deák Dániel úgy vélte, „ha kevésbé lett volna botrányos a közhangulat az utolsó napokban”, akkor Tarlós István a kutatásokban is jelzett magasabb támogatást tudott volna elérni. A „legbrutálisabb” változásnak azt nevezte, hogy 2014-hez képest „jelentősen átszíneződött” Budapest, a fővárosi közgyűlésben kormánypártiból ellenzéki többségű lett. Az elemző szerint

kérdés, hogy az egymással általában veszekedő ellenzéki pártok a közgyűlésben mit fognak kezdeni a többségükkel.

Deák Dániel szólt a megyei jogú városok eredményeiről, és arról, hogy a 121 tízezres lélekszám feletti település esetében 60 százalék felett van a Fidesz-KDNP győzelme, valamint az összes megyei közgyűlésben abszolút többséget szereztek a kormánypártok.

A több mint egyórás panelbeszélgetésen Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a többi között úgy értékelt, hogy véget ért a magyar politika azon „rendkívüli állapota”, amikor minden fontos poszton kormánypárti politikus van. Ezzel szemben „normál üzemmód”, „kiélezett verseny” kezdődik.

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke ezzel vitatkozva úgy látta, hogy a „kivételes és normál” állapotok politikai teljesítmény alapján jönnek létre. Beszélt arról is, hogy

a kampány alatt az ellenzéki média politikai szereplőként viselkedett, felszabadította az indulatokat, és Borkai-ügy kapcsán nem volt szemérmes, a felvételek bemutatásával pedig komoly hatást is gyakorolt.

G. Fodor Gábor szerint a fővárosban elsősorban két politikai világfelfogás feszült egymásnak, a nemzeti-konzervatív és a baloldali-liberális. Karácsony Gergely közelegő regnálásával kapcsolatban azt prognosztizálta, hogy úgy „lehel majd életet az ellenzék múmiájába”, hogy nem a várost vezeti, hanem annak élén politizál a kormánnyal szemben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére