Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez igen! A polgármester lekötelezettje vizsgálja Kispest korrupciógyanús ügyeit

M. Kovács Róbert

2020.02.19. 18:05

Elszabadult a mutyihenger Kispesten: az a Ferenczi István LMP-s képviselő vezeti majd az ex-szoci Lackner Csaba korrupciós botrányát kivizsgáló bizottságot, akinek a családi érdekeltségébe tartozó szövetkezet már több mint fél éve megkapta pályáztatás nélkül Gajda Péter MSZP-s polgármestertől a Kispiac közösségi házát, amit – egyébként a még Tarlós István vezette főváros meghirdette – pályázaton újítottak fel.

Kéz kezet mos – vélhetően ez lehet a vezérelv a kispesti önkormányzatban, ahol sorra esnek ki a csontvázak a szekrényből, ezért az ellenzéki vezetésű kerület kénytelen volt antikorrupciós vizsgálóbizottságot felállítani. Korábban már beszámoltunk róla, hogy Lackner Csaba, volt MSZP-s képviselő egy kiszivárgott videófelvételen éppen fehér poros zacskó tartalmát szárítgatva, és hozzá valamiért tányért keresve (így nem éppen a szacharint, sokkal inkább egy másik, a kokacserje után elnevezett „-in”-t kezelik fogyasztás előtt…) magyarázza, hogy aki a közösből akar nyúlni az

nem a büdzséből vesz el”,

hanem olyan cégekkel köt szerződést, akik majd visszaosztanak. Megemlíti a felvételen Kránitz Krisztiánt, „Krinyót” a kispesti vagyonkezelő igazgatóját is, akit a kerületben már csak „Mr. Negyven Százalékként” emlegetnek.

A Lackner-Krinyó botrány olyan visszhangot kapott, amely után az MSZP-s Gajda Péter polgármester vezette önkormányzat kénytelen volt vizsgálóbizottságot felállítani a kétes ügyek felderítésére. A jelek szerint azonban

nem bízzák a véletlenre a végeredményt.

A bizottság elnökének Ferenczi István, az LMP önkormányzati képviselője jelentkezett. Persze aligha volt várható, hogy kormánypárti politikusra bíznának egy ilyen feladatot az ellenzéki vezetésű önkormányzatnál, de a jelek szerint Gajda Péternek nem biztos, hogy csak egyszerűen kapór polgármester még biztosabbra ment, hiszen

lekötelezettjét tette meg kivizsgálóbiztosnak.

Ferenczi felesége, Tracey Wheatley (aki Facebook fotói alapján legalább szimpatizánsa, egyes források szerint aktivistája az Extinction Rebellion anarchista zöldszervezetnek, amely decemberben és januárban felforgatta Európa nagyvárosait, nem kevés munkát adva a helyi rendfenntartóknak) annak a szövetkezetnek az igazgatósági elnöke, amely tavaly nyáron megkapta pályáztatás nélkül (!) hasznosításra a kerületben található Kispiac közösségi házát. Azét a Kispiacét, amelyet a Tarlós István vezette főváros Tér-Köz pályázatának keretében újítottak fel. A pályázat egyik feltétele volt közösségi tér kialakítása, amelyet a kerületben működő közhasznú egyesületek kezelésébe lehet adni.

A Ferenczi felesége által vezetett Átalakuló Wekerlei Közösségi Szövetkezet nem nevezhető kifejezetten civil szervezetnek, hiszen bár nevében közhasznú, cégbírósági bejegyzése szerint tevékenységi körei között megtalálható „az egyéb kiegészítő üzleti szolgáltatás” is. A szövetkezeti forma ráadásul olyan jogi személyt takar, amelyben a tagok nem csak a munkájukat, de adott esetben anyagi hozzájárulást is betehetnek, amelynek arányában osztalékot kaphatnak.

Az eset külön pikantériája, hogy a XIX. kerületi önkormányzat mai, február 19-i ülésén legalizálta az ügyletet, a fideszesek kivételével szinte minden kerületi képviselő megszavazta, hogy a szövetkezet megkaphatja a közösségi ház használatbavételi jogát.

Jobb később, mint soha:

a cégbírósági adatok szerint már 2019 júliusa óta a piaci közösségi ház a szövetkezet székhelye.

Naív bölcsődésnek kell lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye, egy ilyen gesztus után Ferenczi István mindenféle elfogultság nélkül képes lesz majd ítélkezni Gajda Péter polgármester bukott párttársának botrányos ügyeit illetően.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére