Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A magyar kormány politikusnemzedéke vezette Kelet-Közép-Európát a szabadságba"

Forisek Ádám

2017.07.15. 10:58

Ezt Jay Carafano, a konzervatív Heritage Alapítvány igazgatója mondta, amelynek székházában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott elõadást - írja az MTI.

A magyar diplomácia vezetőjét Jay Carafano, a konzervatív Heritage Alapítván igazgatója a kelet-közép-európai térség új politikusnemzedékének jeles képviselőjeként mutatta be.

Ez a nemzedék vezette Kelet-Közép-Európát a szabadságba, hatalomra kerülése a szabadság erejének bizonyítéka"

– fogalmazott Carafano.

Szijjártó Péter az Európa előtt álló új kihívásokról és a magyar-amerikai kapcsolatok új korszakáról tartott előadásában beszélt az Európai Unió helyzetéről és a magyar politikáról, kérdésekre válaszolva pedig kitért a korábbi amerikai kormányzat beavatkozási kísérleteire és a magyar kormány migránspolitikájára is.

Öt történelmi kihívás áll az EU előtt

Ez pedig a terrorfenyegetés, a migrációs probléma, az ukrajnai háború, az energiabiztonsági kérdések és a Brexit, az Egyesült Királyság unióból történő kilépése.

Mint fogalmazott, ezek a legsúlyosabb kérdések, azonban abban valamennyi uniós tagország egyetért, hogy erős Európára van szükség, a vita arról szól, ez hogyan valósítható meg. A magyar kormány ebben a vitában az erős nemzetállamok mellett tesz hitet.
 

Az Oroszországhoz fűződő uniós, magyar és amerikai kapcsolatokat Szijjártó Péter szerint racionális vitának kellene jellemeznie. Magyarországnak elsődleges érdeke a jelenleginél kiegyensúlyozottabb amerikai-orosz viszony.

A történelem arra tanít bennünket, hogy bármikor konfliktus alakult ki a Kelet és a Nyugat között, Közép-Európa pórul járt"

– fogalmazott Szijjártó, hozzátéve:

Amikor szurkolunk annak, hogy az amerikai elnök képes legyen a jelenleginél jobb viszonyt kialakítani Oroszországgal, akkor ezt nem azért tesszük, mert oroszbarátok vagy Amerika-barátok volnánk, hanem mert egész egyszerűen magyarbarátok vagyunk..., a magyarok biztonságát kell megóvnunk".

Az energiabiztonságot érintve elmondta: Magyarország szívesen vásárolna amerikai cseppfolyósított gázt (LNG), csakhogy egyedül Lengyelországban van erre fogadóképes infrastruktúra. Megjegyezte: az orosz Gazpromtól Európa tavaly minden korábbinál több gázt vásárolt, például Németország is minden korábbinál nagyobb gázszállítási megállapodásokat kötött Moszkvával.

Elfogadhatatlannak nevezte a miniszter azt, hogy ha egy ország nagy és gazdag, akkor "szuperhősnek" minősítik, amennyiben tárgyal Oroszországgal, kicsiny és gyöngébb gazdaságú országokat viszont megbélyegzik a Moszkvával folytatott tárgyalásai miatt.

A migrációs hullámról is megemlékezett a miniszter

Szijjártó Péter elmondta: Európa tévedett a migránsprobléma kezelésében. Kifejtette, Magyarország soha nem azt állította, hogy az illegális bevándorlók terroristák, de álláspontja szerint a nagy migránsáradattal megvan az esély arra, hogy a migránsok közé férkőzve, terrorcsoportok tagjai is bejussanak Európába. Az Európai Uniónak a migránskérdésben is racionális vitára van szüksége.

A magyar-amerikai viszonyt illetően kiemelte: Magyarország örömmel fogadta az amerikai elnök véleményét, miszerint "a kétoldalú kapcsolatoknak a kölcsönös tiszteleten kell alapulniuk és nem egymás leckéztetésén".

Szijjártó Péter egynapos látogatást tett az Egyesült Államokban, a Heritage Alapítványnál elmondott beszéde előtt Maryland állam fővárosában, Annapolisban megállapodást írt alá James Fielder marylandi oktatási miniszterrel a marylandi McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről.

 (MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére