Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A magyarok 78 százaléka egyetért az iskolák újranyitásával

888.hu

2020.09.01. 16:50

Szeptember 1-ével újranyitnak az iskolaépületek és újraindul a közoktatás.

Az ismét növekvő betegszám miatt járványügyi, a digitális oktatásban lemorzsolódók miatt oktatásügyi és az otthonmaradó gyermekek miatt családügyi szempontokat, ráadásul korábbi tapasztalatokat, az aktuális helyzetet és a várható fejleményeket is figyelembe kellett vennie a kormánynak, amikor az iskolaépületek szigorú védelmi intézkedések melletti megnyitásáról döntött.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint az ehhez hasonló fontos kérdéseknél elengedhetetlen a társadalom egyetértése, a döntés elfogadása és végrehajtása miatt is. Ezért fontos megerősítés a kormány számára, hogy a magyarok 78 százaléka egyetért az iskolák újranyitásával. Azt, hogy „szeptembertől egyelőre nem digitálisan, hanem hagyományos módon, az iskolába bejárva folytatódik a tanítás”

a kormánypártiak 85, a baloldallal szimpatizálók 70 százaléka nevezte „jó döntésnek” és csak 8, illetve 24 százalékuk „rossz döntésnek”.

A világot sok tekintetben másként látó emberek között ez összességében a kormány döntésével való egyetértésnek nevezhető. Demográfiai szempontok szerint általánosnak mondható az egyetértés, egyedül az iskolapadra még frissen emlékező 30 év alatti korosztályban és a jobb digitális infrastruktúrával rendelkező budapestiek körében kisebb az iskolanyitással való egyetértés (70, illetve 67 százalék), de ezekben a csoportokban is a túlnyomó többség támogatja a kormány döntését.

Még nagyobb a társadalmi egyetértés az Orbán-kormány régóta épített, lépésről lépésre kiterjesztett ingyenes tankönyveket biztosító programja mellett.

A magyarok 95 százaléka gondolja jó döntésnek (4 százalék rossznak), hogy „szeptembertől minden diák ingyenesen kapja meg a tankönyveket”. Ilyen szinte ellenvélemény nélküli társadalmi egyetértés még a migráció elutasításakor vagy a rezsicsökkentés lépései körül sem alakult ki a magyar társadalomban. Nincs olyan társadalmi csoport, ahol a kilenctizedes támogatás alá szorulna az ingyenes tankönyvek népszerűsége, sem az életkor, sem lakóhely, sem a jövedelmi viszonyok nem mutatnak érdemi eltérést. Még a bevallottan a baloldali ellenzékkel szimpatizáló válaszadók 89 százaléka is kormánypárti ebben a kérdésben.

Jól látható, hogy a tavalyi Fidesz-kongresszuson Orbán Viktor által meghirdetett, a szegénységet felszámoló program a kormányzó jobboldal egyik újabb politikai sikertörténete lehet,

ha konkrét intézkedések formájában jelenik meg. Ha a társadalmi igazságérzetnek megfelelően nem kell fizetni az ingyenes közoktatásban a tankönyvekért sem, a baloldal szervezési és tartalmi kritikái nem foglalkoztatják a magyarokat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére