Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A migránslottó vasárnap beindul

888.hu

2016.03.19. 20:58

Az Amnesty International kétszínûséggel vádolta meg a EU vezetõit.

Az egyik legnagyobb emberi jogi szervezet szerint az EU makacsul hátat fordít a menekültválságnak.

Az EU és Törökország abban állapodott meg, hogy a Görögországba érkező migránsokat visszaküldik a törököknek, amennyiben nem nyújtanak be helyben menedékkérelmet, vagy a kérelmüket elutasítják. Cserébe Törökország pénzbeli segélyt kap a menekültek ellátásához, valamint politikai előnyöket is biztosít a törököknek az EU.A megállapodás további részleteiről itt tájékozódhatsz.

Ez a megállapodás egy cukormázas ciánkapszula, amelyet lekényszerítenek a menekültek jogait védő csoportok torkán"

– fogalmazott John Dalhuisen, az Amnesty európai és közép-ázsiai igazgatója.

A görög szigetekre érkező menekültek visszatelepítése Törökországba összeegyeztethetetlen a szigorú garanciákkal felvértezett nemzetközi joggal"

– mondta Dalhuisen.

Az egyezménnyel kapcsolatos szkepticizmus nem csupán jogi érvek miatt lebeg Európa egén. Egyenlőre az sem biztos, hogyan fog működni a gyakorlatban.

A menekültek oda-vissza küldözgetése az, ami a leginkább vita tárgyát képezi. Az európai vezetők biztosak abban, hogy a megállapodás megfelel a törvényeknek. Az egyezmény végrehajtásában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is részt vesz, de a szervezet nincs kibékülve a feladattal.

Törökország nem egy biztonságos ország"

– mondta az Amnesty szakembere.

Az egyezmény fő célja az lenne, hogy véget vessen az embercsempészetnek és ráébressze a menekülteket, hogy nem éri meg kockáztatni az életüket, hogy az EU-ba jussanak.

Egyenlőre nem világos, hogy milyen szisztéma szerint választják ki azokat, akik végül menedéket kaphatnak az EU-ban. Egyetlen kritériumról tudtak megállapodni a felek ezzel kapcsolatban: azok kaphatnak menedéket, akik eddig nem próbáltak átjutni illegálisan az EU-ba. Ez most nagyjából két-két és félmillió embert jelent Törökországban.

Vélhetően tehát az a menekült kerül Európába, aki nyer a "migránslottón".
Bár az Amnesty-nek sikerült itthon nevetségessé tennie magát pár alkalommal, de kétségkívül Dalhuisen úrnak igaza van abban, hogy ez a megállapodás gyenge lábakon áll. Sok a bizonytalan pont és Törökország olyan partner, akit nem lehet jóllakatni. A migránskrízis még évekig, évtizedekig a legfontosabb összeurópai, politikát meghatározó tényező maradhat. Talán ez az első olyan politikai törésvonal, amely mindegyik tagországot keresztbe szeli, sőt még az EU-n kívüli európai országokat is. A törökök újabb és újabb követelései komoly nyomást helyeznek majd az EU-ra. Így lehet ez a kényszerkvóták esetében is, melyet Angela Merkel szorgalmazott. Bár Orbán Viktor és a kelet-európai országok ebben a csatában nyertek, de elképzelhető, hogy csak időlegesen ,és ezzel a kvóták ötlete visszatérhet. Emiatt hamis az a baloldali megközelítés, hogy a kvóta-ellenes népszavazás ma már nem politikai realitás. Sajnos, nagyon is az. Egy érvényes, sikeres népszavazás legalább egy évtizedre megvédené Magyarországot, még akkor is, ha a jelenlegi kormányt esetleg leváltanák a jövőben.

(BBC)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére