Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Népszabadság és a valóság

Vincze Viktor Attila

2016.10.14. 14:28

Azok számára, akik a Népszabadság kiadása körüli bonyodalmak miatt a sajtószabadságért aggódnak, megnyugtatásképpen felidézzük a lap néhány emlékezetesen hazug pillanatát.

Rövid összeállításunkban arra a Népszabadságra emlékeztetünk, amely csak az objektivitástól, az igazságtól és a valóságtól volt független lap, nem pedig a szocialista párttól.

A hír szent, a vélemény szabad, így szólt annak idején a baloldali sajtószlogen, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy számukra szabad hírként közölni a véleményt is.

Asszisztálás a nyelvújításhoz: hazugság = nem kibontani az igazság minden részletét

Történelmi pillanat volt amikor az őszödi beszéddel kapcsolatban a Népszabadságból tudhatta meg Gyurcsány Ferenc magyarázatát a magyar olvasóközönség azzal a nyelvújítási szófordulattal, hogy ő nem hazudott, csak nem bontotta ki az igazság minden részletét.

Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét. Ez politikailag racionális volt, mert megteremtette egy igaz fordulat esélyét. Az embereknek nehéz megmagyarázni, hogy a politikai és a hétköznapi erkölcs között különbség lehet"

– mondta Gyurcsány a Népszabadságnak.

Hír- és véleményhamisítás egyben: levélhamisítás Teller Ede nevében

De a magyarországi sajtó-, szólás- és véleményszabadság "állítólag" kiemelkedő képviselője, a Népszabadság volt az is, amely a világhírű, Amerikában élő Teller Ede nevében levelet hamisított, és azt meg is jelentette. Majd csak több napnyi tagadás után ismerte el a szándékos hamisítást.

Teller Ede atomfizikus köztudottan konzervatív értékrendet vallott és az első Orbán-kormány idején a Corvin-lánc-birtokosok egyike lett. Teller Ede halálát követően, 2003 szeptemberében történt, hogy a Népszabadság egy olyan hamis levelet közölt, amely élesen bírálta az akkor ellenzékben lévő jobboldalt. Horn Gyula is megszólalt az ügyben, kijelentve: „Minden jel szerint Teller Ede levele hiteles, tényleg ő írta.”

Pedig nem ő írta.

Mert, mint ahogy az később kiderült: a Teller Edének tulajdonított levelet valójában Zeley László írta, illetve egész pontosan hamisította.

A Népszabadság főszerkesztője ekkor Eötvös Pál volt, aki a botrány után nem mondott le. Sőt, Eötvös Pál az akkori MSZP-SZDSZ kormány idejének korszellemét jól kifejezve, nem sokkal később a MUOSZ vezetője lett.

A fokozhatatlan szólásszabadság: a Népszabadság véleményrovata megvédte a pedofilokat.

„A sokféle szexuális vágy közül a pedofil az egyetlen, amit nem lehet beleegyező partnerekkel, pornófilmes szereplőkkel kiélni. Ebből a szempontból pedofil embertársainknak a legrosszabb és legnehezebb. Nagyon helytelen lenne, ha olyan tilalmakkal nehezítenék tovább a helyzetüket, amelyek nem szükségesek senki megvédéséhez.” – ezt Révész Sándor írhatta a Népszabadságban annak kapcsán, hogy Japán nem tiltotta be az animált gyermekpornográfiát.

Egy kis elhallgatás: Eltitkolták a lap főszerkesztőjének gázolási ügyét

Az egyik legutóbbi emlékezetes igazságpillanat pedig az volt amikor a Népszabadság az utolsók között számolt be arról a magyar sajtóban, hogy főszerkesztője cserbenhagyásos gázolást követett el, és a bűncselekményének tagadása közben elhunyt az áldozat. Végül, csak közölnie kellett a Népszabadságnak is, hogy főszerkesztője halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége, valamint segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt kellett bíróság elé állnia. A Népszabadságnak az ügy miatt aztán új főszerkesztője lett, aki történetesen Murányi Marcell testvére. A volt főszerkesztő pedig egész mostanáig tanácsadóként segítette lapját.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére