Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Aki a bérunióról beszél, az handabandázik

888.hu

2017.08.13. 11:58

A Jobbik terve nagyon jól hangzik, csak a szakértõk szerint teljesen értelmetlen.

Azonos munkáért azonos bért az EU-n belül – ez lenne a bérunió célja. Ez egy jó cél, azonban nem mindegy, hogy milyen úton akarjuk ezt elérni, jelentették ki a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában a meghívott vendégek, Boros Imre és Bogár László. Szerintük nem a plakátok, vagy Brüsszel, hanem a nemzeti kormányok összefogása jelenthetne egyedüli megoldást – írja a Híradó.

Boros Imre kijelentette, hogy nagyon jól hangzik a terv, de komoly ellenállásába ütközik az, hiszen a munkaadó és a tőke logikája nem ennek a megvalósításában érdekelt. Azt is kifejtette, hogy az EU nem állam, így nem hozhat ilyesfajta törvényeket. A megoldást nemzeti kormányok szintjén, bérközelítés formájában lehetne megtalálni. Mint mondta:

ez ma már Magyarországon elkezdődött, a bérek nemzeti keretek között korrigálódnak."

A közgazdász szerint, akik most kiállnak a bérunió mellett, azok korábban egy negatív bérunió érdekében tettek meg mindent, a magyar bérek még a kelet-európai bérekhez képest is úgymond „lezárkóztak” 2004 és 2010 között. Aki a bérunióról beszél, az ugyanúgy handabandázik, mint azok, akik szerint az Európai Bizottság beváltja fenyegetését, és megvonja Magyarországtól az őt megillető uniós támogatásokat – tette hozzá.

Bogár László szerint az Európai Unióban a bérek tekintetében több évtized alatt kialakult egyensúlytalanság megoldása csak súlyos hatalmi-stratégiai kérdések árán valósulhat meg, ami szerinte azt is jelzi, hogy több kell a plakátokon feltüntetett szlogeneknél. Azt azonban nem jelenti, hogy nincs rá szükség, hiszen ezt meg kell tennie Európának azért, hogy ne robbanjon szét, csak ezt a mostaninál méltányosabb, és a nemzeti kormányokra épülő egyezségrendszerrel együtt tartja reálisnak a közgazdász.

Kijelentette, hogy:

legjobb esetben is minimum két-három évtizednyi időre lesz szükség ahhoz, hogy kiegyenlítődjenek az európai átlagfizetések."

Azt a magyar bérekkel kapcsolatban a Vasárnapi Újságban megszólaló közgazdászok megjegyezték, hogy például Németországban a német autógyárakban ugyan azért a munkáért, amiért a Magyarországra kihelyezett ugyan azon gyárak magyar dolgozói is végeznek, kint ötször akkora fizetést kapnak az emberek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére