Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Állami Számvevõszék: hátrább az agarakkal

888.hu

2017.12.13. 15:28

Az Állami Számvevõszék (ÁSZ) szerdán reggel közleményt adott ki, amelyben reagált az intézményt ért támadásokra.

Az ÁSZ így kezdi közleményét:

"Az Állami Számvevőszék kiáll törvényes rend és a törvénytisztelő állampolgárok mellett. Az ÁSZ munkáját mindenben a hatályos törvények előírásai szerint végzi. Ellenőrzései során törekszik a törvénytelenségek felszámolására, a korrupció megakadályozására és a következményekkel járó ellenőrzések jogszerű alkalmazására. Kérünk minden érintettet, hogy nyilatkozatai során ezt szem előtt tartva járjon el. Az ÁSZ a Jobbik ellenőrzése során törvénysértést tárt fel, és biztosítja a párt reagálását a törvényi keretek között."

Az ÁSZ nemrég általános vizsgálatot végzett a Jobbiknál, amelyet egy hatósági bejelentést követően kiterjesztett a 2017 első fél évében kötött plakátszerződésekre. Sajtóértesülések szerint az adóhatóság jelezte az ÁSZ felé, hogy a Jobbik elszámolásaiból kiderült, hogy a párt törvénytelenséget követett el.

Korábban többször is megírtuk, hogy Simicska Lajos lényegében plakáthelyeket játszott át a Jobbiknak. Ezekhez jelentős kedvezményekkel jutott hozzá a párt. A részletek a mai napig nem világosak, ám az ÁSZ vizsgálatából kiderült, hogy a Jobbik összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül.

Ezután megindult egy hazugságcunami a számvevőszékkel szemben. A Jobbik többek között az állította, hogy a szervezet munkatársai szándékosan nem veszik át tőlük a dokumentumokat, valamint a független szervezetről megpróbálták elhíresztelni a balliberális sajtóban, hogy a kormány befolyása alatt áll. Ma azonban szembehelyezkedett a rágalmakkal az ÁSZ. Közleményükben tételesen sorolják fel az eddigi hazugságok cáfolatait.

"Az ÁSZ megállapításait az ellenőrzése során rendelkezésére bocsátott dokumentumok alapján teszi meg. Ezzel együtt az ellenőrzések tervezése és megindítása során az ÁSZ figyelembe veszi a bejelentésként hozzá érkező, értékelhető hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal alátámasztott jelzéseket, amelyeket kockázatelemzés alá von" – írja az ÁSZ, vagyis a Jobbiknak például kár sivalkodnia amiatt, hogy nem adta le időben az ÁSZ által kért dokumentumokat, hiszen utólagos leadásnál is figyelembe veszi ezeket az intézmény. (A párt szerint nem vették át tőlük a papírokat az ÁSZ alkalmazottai, valamint lezárták az online felületet, amelyen el lehetett volna küldeni. Mindezt könnyű lett volna bebizonyítani egy screenshottal, ám a Jobbik még erre is képtelen volt.)

"2014. január 1-jével módosult a párttörvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítást megelőzően a pártok szinte „bárkitől” fogadhattak el vagyoni hozzájárulást, így a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoktól és magánszemélyektől is. A módosítás következtében azonban 2014. január 1-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása" – írja az ÁSZ. Vagyis ha Simicska Lajos 2013. december 31-éig minden vagyonát a Jobbiknak adta volna, vélhetően akkor sem büntette volna meg az ÁSZ, hiszen akkor még nem volt hatályban az új törvény. "Az [új törvény] indoklása arra is utalt, hogy a szigorítást külföldi korrupcióellenes civil- és egyébszervezetek (Pl: Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) is indokoltnak tartották" – tették hozzá.

"Tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül, ha egy párt a mindenki számára elérhető ár alatt vesz igénybe, vagy rendel meg szolgáltatásokat (pl. ingatlan bérlése, plakátok kihelyezése, egyéb szolgáltatások). Az új törvényi előírás szerint ha egy párt tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, például az adott időszakban alkalmazott piaci árnál lényegesen olcsóbban rendelt meg valamilyen szolgáltatást, a törvényi előírás alapján az ÁSZ megállapítja a tiltott támogatás értékét" – áll a szervezet közleményében.

A jobbikosok és számos ellenzéki politikus a "piaci ár" fogalmába kötött bele, és a fogalmat emlegetve úgy nézett össze Kálmán Olgával, mint ha sose hallott volna még erről. Szerencsére ebben a témában is eligazít minket az ÁSZ közleménye.

"Az ÁSZ a jogi személyektől igénybe vett szolgáltatás esetén, a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét a rendelkezésére álló dokumentumok (szerződések, számlák, stb.) alapján, az összehasonlítható független árak módszerével állapítja meg. Az ÁSZ az árat a szolgáltatás tényleges igénybevételének időszakára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett hivatalos inflációs rátával korrigálja, továbbá az ár megállapításakor figyelembe veszi a minden piaci szereplőre egységesen érvényesített kedvezményeket. Ha az ÁSZ megállapítja, hogy az adott időszakban alkalmazott piaci ár megegyezik a párt esetében számlázott árral, vagy az eltérés nem volt lényeges, akkor az ellenértéket az ÁSZ elfogadja. Amennyiben a párt által fizetett ár volt az alacsonyabb, akkor a különbözetet az ÁSZ tiltott forrásból származó nem pénzbeli hozzájárulásnak minősíti."

A szervezet közleményéből kiderül: hazugság a Jobbik meséje arról, hogy a pártot akadályozták törvényi kötelezettségeinek teljesítésében, azaz az adatok beszolgáltatásában.

"Az Állami Számvevőszék 2017. október 3-án közölte, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom többszöri értesítés, illetve helyszíni adatkérés ellenére – a 2015-2016. évek, valamint az ellenőrzés megkezdéséig tartó időszak vonatkozásában – nem tett eleget a számvevőszéki ellenőrzés lefolytatásához szükséges törvény szerinti adatszolgáltatási kötelezettségének."

Végezetül a szervezet felhívta a pártok figyelmét arra, hogy az ÁSZ lejáratása a jogállamot veszélyezteti.

"Az ÁSZ a magyar jogállamiság egyik legfontosabb garanciális intézménye, így a minden alapot nélkülöző, de az ÁSZ-szal szembeni közbizalom aláásására alkalmas kijelentések, az ÁSZ jó hírnevét sértő politikai nyilatkozatok és valótlanságokat tartalmazó közlések (sajtómegjelenések) a magyar demokratikus jogállam alapjait veszélyeztetik"– írják.

A közleményből terjedelme miatt csupán részleteket hoztunk le, a teljes anyag itt olvasható.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére