Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Arányos képviseletet biztosít majd a magyar közösségnek az RMDSZ

888 - MTI

2020.12.07. 06:30

Kelemen Hunor szerint biztosított lesz a magyar képviselet a román parlamentben a következő négy évben. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az urnazárás után közzétett exit poll felmérések eredményei alapján értékelte a vasárnap tartott romániai parlamenti választásokat.

Kijelentette: az RMDSZ mind a képviselőházban, mind a szenátusban jelen lesz, és arányos képviseletet fog biztosítani a magyar közösségnek. Úgy vélte: az előre jelzett eredmény azt mutatja, hogy a magyar emberek megértették az RMDSZ üzenetét a választások tétjéről, a következő időszak kihívásairól.

A politikus a koronavírus-járványnak tulajdonította, hogy az elmúlt 30 év leggyengébb részvételével tartották a vasárnapi választásokat. Hozzátette:

előre látható volt a gyenge részvétel, mégis reménykedtek abban, hogy minél többen legyőzik a félelmet, amit a koronavírus-járvány okozott, és a dühöt, ami összegyűlt az elmúlt hónapokban, a szavazáson vezetik le.

Kijelentette: a következő napokban el kell kezdeni a tárgyalásokat a parlamenti többség és a stabil kormányzás biztosításáról. Hozzátette: azt tartaná kívánatosnak, hogy stabil jobbközép kormány alakuljon, de az RMDSZ-t még egyetlen párt sem kereste meg, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen egy esetleges koalícióról.

A járvány és a gazdasági válság következményei nem szűnnek meg egyik napról a másikra. A következő években kell ezekre jó választ adni”

– jelentette ki.

Az elkövetkező hetek menetrendjéről szólva elmondta: az új parlamentnek december 21-én el kell kezdenie a munkát, és legkésőbb december 22-én be kell iktatni az új kormányt. Erre szerinte azért van szükség, mert rögtön karácsony után a parlamentnek el kell fogadnia a költségvetési törvényt. Arra is kitért, hogy olyan költségvetésre van szükség, amely az oktatás, az egészségügy, a munkahelyteremtés, a gazdaságélénkítés és a beruházások ösztönzése terén is megadja a polgárok által várt választ.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor rosszallásának adott hangot amiatt, hogy az előrejelzések szerint a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is átlépte a parlamenti küszöböt.

Úgy vélte:

nincs szükség arra, hogy ilyen párt is ott legyen a parlamentben, de azt is hozzátette, hogy a választók akaratát tiszteletben kell tartani.

Megjegyezte: abban bízik, hogy sokkal többen lesznek a parlamentben, akik a racionalitás és a tisztelet oldaláról állnak a kérdésekhez.

Az exit poll felmérések szerint az RMDSZ a szavazatok 5,7 százalékát szerezte meg a vasárnapi romániai parlamenti választásokon.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére