Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Az elesett katonabajtársak emlékét örökké őrizni kell”

Horváth Tamás

2019.10.28. 19:18

Erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt a halottak napja alkalmából szervezett hagyományos kegyeleti gyertyagyújtáson Budapesten.

Benkő Tibor a budai Várban a Kapisztrán téren, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán tartott hétfői megemlékezésen elmondta, a mi dolgunk emlékezni és emlékeztetni mindenkit arra, hogy a halott katona már nem ellenség.

Ők hazájuk küldetésének lettek áldozatai

˜– tette hozzá.

A honvédelmi miniszter felidézte, a magyar történelemnek számtalan olyan eseménye volt, amely során a katonák életüket áldozták hazájuk függetlenségéért, szabadságáért.

Ilyenkor, halottak napjához közeledve minden katona emlékét kegyelettel őrizve gyújtunk gyertyát. Emlékezzünk azokra, akik hazai földben, s azokra is, akik külföldön nyugszanak!

– hangsúlyozta.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy még most is sok magyar család van, amelyikben nem tudják, hozzátartozóik melyik országban nyugszanak, tisztességesen vannak-e eltemetve vagy tömegsírban elhantolva.

Kötelességünk, hogy bárhol vannak is eltemetve a katonák, emléküket kegyelettel megőrizzük

– mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a fiatalokat arra is emlékeztetni kell, hogy el kell kerülni a háborúkat, amelyek véráldozattal járnak. Napjainkban a békét, a biztonságot, a hazát kell szolgálni.

Benkő Tibor | Fotó: MTI

A megemlékezésen részt vett – mások mellett – Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István honvédelmi államtitkár valamint a katonai attasétestület több tagja.

Az ünnepség végén a protestáns és a katolikus tábori püspökség, valamint a tábori rabbinátus képviselői mondtak imát a katonahősökért, majd az ünnepség résztvevői meggyújtották a kegyelet gyertyáit.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor. A halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való megemlékezéssé.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére