Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az ELTE BTK dékánja: állami egyetem ne politizáljon, a tanóra nem erre való

Forisek Ádám

2018.12.19. 09:00

Egy állami egyetemnek politikailag semlegesnek kell lennie az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) dékánja szerint, aki errõl a Magyar Idõk szerdai számában megjelent interjújában beszélt.

Mint ismert, nagy vitát kavart az elmúlt hetekben, hogy az oktatók egy része az egyetemi katedrát politizálásra használja. A Magyar Idők erre vonatkozó kérdésére Sonkoly Gábor azt mondta: egy állami egyetem ne politizáljon, a tanóra nem erre való. Ugyanakkor hozzátette, hogy vannak olyan területek, ahol óhatatlanul szóba kerülhetnek aktuális politikai kérdések is, ilyen például a média vagy a kortárs történelem.

Bízom oktatóink felkészültségében, de ha egy hallgató vagy oktató úgy érzi, hogy őt politizálásra vagy az elveinek a megtagadására késztetik az egyetemen, akkor az etikai kérdés, amelyet fegyelmi bizottság elé kell vinni"

– fogalmazott a dékán.

Sonkoly Gábor szólt arról is, hogy készül a Bölcsészettudomány a 21. században című stratégia, amelynek igényét az oktatási kormányzat fogalmazta meg. Ebben az ELTE BTK meghatározó szerepet kíván játszani.

A dékán nagyon fontosnak nevezte, hogy nemzeti párbeszéd legyen arról, mi a bölcsészettudomány szerepe ma Magyarországon, és hogyan tud válaszokat találni a kortárs társadalmi igényekre a bölcsészettudomány. Az egyik ilyen fontos kérdéskör a nemzettudat. Hozzátette, hogy társadalmi részvétellel együtt kell lefolytatni azokat a vitákat is, mit jelent ma a nemzeti kánon, kik tartoznak bele a nemzeti irodalmi, történelmi, nyelvi és néprajzi kánonba.

Ennek a kereteit is ki kell dolgozni – jegyezte meg Sonkoly Gábor, aki szerint a dokumentum arról is szól, hogy mi Magyarország helye a világban.

Az interjút teljes terjedelmében ITT lehet elolvasni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére