Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Országgyűlés Külügyi bizottsága elítélte a munkácsi Turul-szobor eltávolítását

888.hu/MTI

2022.11.07. 17:40

A testület arra hívta fel az ukrán kormányt, hogy határolódjon el az akciótól.

 

A testület állásfoglalásában azt írta: megütközéssel értesült a munkácsi Turul-szobor „botrányos körülmények között történt eltávolításáról”.

 

A bizottság határozottan elítéli ezt a kárpátaljai magyarság megfélemlítésére, az egyetemes kulturális örökség rombolására és a magyar-ukrán kapcsolatok megmérgezésére irányuló értelmetlen és barbár akciót.”

– áll a dokumentumban, amelyben arra hívták fel az ukrán kormányt, hogy egyes helyi hivatalos tényezőkhöz hasonlóan határolódjon el ettől az akciótól.

 

A testület szerint Ukrajna öt éve, az oktatási törvény 2017. őszi elfogadása óta „folyamatosan és tervszerűen építi le” a kárpátaljai magyarság kulturális, oktatási és anyanyelvhasználati jogait, semmibe véve a nemzeti kisebbségek etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásának védelmére vonatkozóan Ukrajna által önként vállalt, nemzetközi egyezményekben és kétoldalú megállapodásokban rögzített kötelezettségeket.

Az állásfoglalásban ezért a testület ismételt aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyar közösség törvényes szervezeteinek rendszeres zaklatása és a demokratikusan megválasztott vezetőik megfélemlítésére irányuló hatósági eljárások miatt.
Az állásfoglalás hangsúlyozza: a külügyi bizottság elkötelezett a Magyarország és Ukrajna közötti együttműködés, párbeszéd és a kölcsönös bizalom erősítése mellett, amelyben a kárpátaljai magyar közösségnek kiemelten fontos szerepe van.

A bizottság ismételten kiáll Ukrajna szuverenitása és területi épségének sérthetetlensége mellett, átérzi az Oroszország által indított katonai agresszió okozta szenvedés fájdalmát, de hangsúlyozza, hogy a háború nem szolgálhat ürügyül a kárpátaljai magyarok jogainak csorbítására.

 

A lépés nem fér össze az EU-tagjelölt országokkal szemben támasztott jogállamisági és demokratikus követelményekkel, melyek tiszteletben tartására Ukrajna a csatlakozási folyamat megkezdésekor is kötelezettséget vállalt.

– olvasható az állásfoglalásban.

A Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának döntése szerint október 13-án eltávolították a munkácsi várból a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot, helyére az ukrán állam kiscímere, az úgynevezett trizub került.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére