Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az újabb Hegedüs-levél bizonyítja, hogy műbalhé volt a tusványosi vita

888.hu

2022.07.29. 17:50

A miniszterelnök beszédét Spanyolországban, Lengyelországban, illetve Izraelben is megvédték, itthon pedig a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség áll értetlenül a rasszizmust emlegető vádakkal szemben.

 

Nagy port kavart Orbán Viktor szombaton elmondott tusványosi beszéde, amely a jelenlegi Európai gazdasági és társadalmi problémákra világított rá.

Kis János SZDSZ-alapító exfelesége, Hegedüs Zsuzsa a kormányfő – szerinte –„tiszta náci szövege” miatt beadta a lemondását három nappal ezelőtt. Hegedüs egyébként társadalmi felzárkóztatási programokért felelős tanácsadó, miniszterelnöki biztos volt. Orbán Viktor válaszlevelében kijelentette:

Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.”

 

 

Csütörtökön Orbán Viktor Bécsbe látogatott, a Karl Nehamerrel közös sajtótájékoztatóján tusványosi beszédére is kitért, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:
„Az, hogy néha félreérthetően fogalmazok, az előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett.”

 

Hegedüs Zsuzsa pedig hirtelen meggondolta magát és újabb levelet írt:

20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom. (...) Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz.”

 

 

Ez is remekül bizonyítja, hogy tusványosi beszéddel kapcsolatos egész ügy műbalhé volt,

a miniszterelnök beszéde a muszlim bevándorlás kulturális hatásairól és veszélyeiről szólt, és arról, hogy nekünk meg kell őriznünk önazonosságunkat.

 

 

Sokan kiálltak a miniszterelnök mellett

 

Miután a magyar kormányfőt rengeteg baloldali kritika érte a beszéd miatt, a spanyol konzervatív Vox párt egyik vezető politikusa védelmébe vette a miniszterelnököt. Véleménycikkében úgy fogalmazott, hogy

 

Orbán Viktor kellő megfontoltsággal és alázattal beszél azokról a válságokról – a koronavírus-járványról, az orosz–ukrán háborúról és az ezekből fakadó gazdasági és inflációs válságokról –, amelyek Európát jelenleg sújtják. Ezek a kihívások, félelmek és veszélyek nem csupán fenyegetik, de az összeomlás szélére sodorták Európát.”

 

A miniszterelnök politikai igazgatója közösségi oldalán arról számolt be, hogy a lengyel jobboldali sajtó meghatározó alakja is kiállt Orbán mellett.

„Łukasz Warzecha írásában hangsúlyozta, hogy a kormányfő rasszistának bélyegzett szavai kemény és pontos diagnózist adnak a jelenlegi európai helyzetről.” – mutatott rá Orbán Balázs.

 

Az izraeli Likud párt külügyi koordinátora pedig felhívta rá a figyelmet:
„A magyar kormányfő a muszlim világból érkező bevándorlás veszélyeiről beszélt, s aki Orbán tusványosi beszédét antiszemitának nevezi, az egy idióta.”

Az RMDSZ elnöke szerint a kevert fajúságról szóló kijelentését Orbánnak kiragadták a szövegkörnyezetből, és félremagyarázták.

 

Orbán Viktort nagyon rég ismerem, volt alkalmam többször is hosszasan beszélni vele sok mindenről, és határozottan merem állítani, hogy Orbánban egy csöppnyi rasszizmus nincs, és ezeket a vádakat a szokásos vádaskodásnak tekintem.”

 

– fogalmazott Kelemen Hunor.

Ahogy azt már megírtuk, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség is határozottan visszautasította a miniszterelnököt ért vádakat. Emlékeztettek, hogy Orbán Viktor és kormánya adott lendületet nemcsak a magyarországi, hanem az európai roma felzárkózásnak, amikor az EU soros elnökségeként európai közösségi szintre emelte a cigányság felzárkózásának ügyét, Európai Roma Stratégiát alkotott, komoly szerepvállalásra késztetve a tagállamokat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére