Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Az uniós agrárpolitikának gazdabarátnak kell lennie"

Sümeghi Lóránt

2016.09.03. 19:58

Magyarország és Románia összehangolja agrárdiplomáciai erõfeszítéseit az uniós agrárpolitika (KAP) tervezésében és alakításában - állapodott meg Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter és Achim Irimescu román mezõgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szombaton a romániai Szilágyperecsenben.

A szilágysági településen folytatott tárgyalást követően Fazekas Sándor a helyszínről mondta: a kétoldalú agrárkapcsolatokat áttekintő megbeszélés legfontosabb kérdésköre volt az uniós közös agrárpolitika összehangolása. 

Magyarország és Románia az agrárkérdéseket azonosan vagy hasonlóan ítéli meg, és ebben eddig is együttműködés volt a két ország között. Továbbá mindkét nemzet abban is érdekelt, hogy

az unióban egy erős közös agrárpolitika legyen, megfelelő anyagi háttérrel." 

A két ország ugyancsak egyetért, hogy az uniós agrárpolitikának egyszerűnek és gazdabarátnak kell lennie, továbbá az anyagi forrásokhoz is könnyű hozzáférés szükséges azért, hogy a gazdák korszerű és versenyképes módon termelhessenek.

A találkozón az állategészségügyi kérdéseket érintve megállapították, hogy az afrikai sertéspestis, illetve a szarvasmarháknál a bőrcsomósodás betegség veszélyezteti a termelést. Ezek a betegségek közelítenek az unió határaihoz, és a védekezés hiánya nagy gazdasági károkat okozhat.

A miniszterek a helyi termékek népszerűsítéséről is véleményt cseréltek. Fazekas Sándor fontosnak nevezte, hogy a szilágysági termékek minél ismertebbek legyenek Erdélyben és Magyarországon is. Ebben a térségben ugyanis jelentős a hagyma-, a zöldség- és a gyümölcstermelés, valamint a bor- és pálinka-előállítás:

a Szilágyságban nagyon erős magyar közösségek találhatók, amelyek fenntartják a térségre jellemző termelési kultúrát."

Fazekas Sándor jelezte, hogy meghívta román kollégáját Magyarországra, a találkozó a mostani helyszínhez hasonlóan vidéki környezetben lesz, hiszen az agrárium a vidékhez kötődik. A miniszter elmondta, hogy a megbeszélés előtt részt vett a 18. Krasznai Napok rendezvényén is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére