Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bedros J. Róbert: A nyájimmunitás nélkül nem tudjuk legyőzni ezt a vírust

888 - Origo

2021.02.05. 09:30

Hónapokon keresztül valamennyien áldozatokat hoztunk a járvány megfékezése érdekében, és számos nemzetközi példa mutatja, hogy alig néhány hét leforgása alatt is súlyos következményei lehetnek a korai enyhítésnek – mondta az Origónak Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója, a miniszterelnök főtanácsadója.

 

Bedros J. Róbert, a Szent Imre Kórház főigazgatója az Origónak adott interjújában elmondta, hogy csökken azon fertőzötteknek a száma, akik kórházba kerülnek, valamint egyre nagyobb a gyógyultak száma, így a kórházi osztályok terheltsége is mérséklődik. Elmondta, hogy a betegellátással párhuzamosan zajló tesztelések és az oltások jelentősen leterhelik a dolgozókat.

Rendkívüli időkben, erejüket megfeszítve álltak kiválóan helyt, valóban örülnének a pihenésnek, de amíg a járvány tart, menni kell tovább, hogy minél több ember életét tudjuk megmenteni

– tette hozzá.

Elmondta, hogy egyelőre nem tapasztalják a mutáns vírusok megjelenését az országban, ami számukra elsősorban a fertőzésszám emelkedésében nyilvánulna meg. Ismertette, hogy 33-35 százalékkal csökkent az ellátásra szoruló gyanús és pozitív esetek száma decemberhez képest. Elmondta, hogy leginkább az idősebb korosztály van veszélyben, mert a betegek 40–48 százaléka ebbe a korosztályba tartozik.

Elárulta, hogy a tavalyi tavaszi hullám óta sokkal több információ áll rendelkezésünkre, és a gyógyszeres terápiára vonatkozó iránymutatások is bővültek.

Minden feltétel adott, lélegeztetőgépek, maszkok, a szükséges eszközök, a Covid-ellátásra szolgáló remdesivir és favipiravir hatóanyagú antivirális gyógyszerek is a rendelkezésünkre állnak”

– mondta, majd hozzátette, hogy ők is használni fogják a bamlanivimabot, amint szélesebb körben elérhetővé válik.

A főigazgató hozzátette, hogy minden gyógyszer, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet jóváhagy, egyértelműen biztonságos.

Hangsúlyozta, hogy

ha valaki az oltás után elkapja a vírust, akkor minden esélye megvan arra, hogy vagy tünetmentesen vészeli át a fertőzést, vagy enyhe lesz a betegsége, és nagy esély van ara, hogy nem adja tovább.”

Hozzátette, hogy a vakcina véd a súlyos, akár végzetes kimenetelű megbetegedéstől, éppen ezért mindenkit a regisztrációra és az oltás beadatására biztat.

Úgy látja, kulcsfontosságú, hogy minél többen kérjék a vakcinát, mert „a nyájimmunitás elérése nélkül nem tudjuk legyőzni ezt a vírust”. Elmondta, hogy ha szükséges, akkor képesek megszervezni 1-1,2 milliót ember két-három nap alatt történő beoltását.

A korlátozások feloldása szerinte járványügyi szempontból még „túl korai” lenne, a helyzetet február végén fogja a kormány újra megvizsgálni.

Hónapokon keresztül valamennyien áldozatokat hoztunk a járvány megfékezése érdekében, és számos nemzetközi példa mutatja, hogy alig néhány hét leforgása alatt is súlyos következményei lehetnek a korai enyhítésnek”

– mondta.

(Kép: Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére