Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csökkent a népességfogyás Magyarországon

Horváth József György

2016.08.26. 10:08

A KSH mérései alapján csökkent a természetes népességfogyás az elsõ fél évben. Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016 elsõ hat hónapjában, mint az elõzõ év azonos idõszakában, mérséklõdött a természetes fogyás.

A KSH jelentése szerint az első fél évben 43 594 gyermek jött a világra, ami 1,8 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma ugyanakkor 9,5 százalékkal csökkent, 62 978 volt január és június között. A természetes fogyás idén 19 384 volt, ez 5833-mal kevesebb az egy évvel korábbinál — emelték ki.

Februárban és márciusban többen, a másik négy hónapban kevesebben látták meg a napvilágot, mint tavaly. Április-júniusban átlagosan 5 százalékkal esett vissza a születések száma 2015-höz képest.

Ami a halálozásokat illeti, a májusi elenyésző emelkedést leszámítva az év többi hónapjában számottevően kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb mérséklődés január-áprilisban történt, ekkor az elhunytak száma átlagosan 14 százalékkal csökkent.

Mivel a születések számának visszaesése kisebb mértékű volt, mint a halálozásoké, a természetes fogyás mérséklődött."

— hangsúlyozták.

Az év során folytatódott a házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó figyelemre méltó emelkedése.

Az idén januártól júniusig anyakönyvezett 21 921 frigy 19 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Különösen a február-áprilisi növekedés volt jelentős — fűzték hozzá.

Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 12,9 halálozás jutott 2016-ban. Előbbi 0,2, utóbbi 1,4 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 1,2 ezrelékponttal 4 ezrelékre csökkent.

Ezer élveszületésre 4,3 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődést jelent a tavaly január-júniusi adatokhoz képest.

A születések száma régiónként különböző mértékben változott. Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön enyhén emelkedett, míg a többi régióban mérséklődött. A csökkenés a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon volt jelentős. Az elhunytak száma mindegyik régióban visszaesett, különösen a Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön.

A természetes fogyás üteme az összes régióban mérséklődött, a legnagyobb csökkenést az Észak-Alföldön regisztrálták. A házasságkötések száma mindegyik régióban emelkedett, kimagasló mértékben Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön.

(MTI, KSH)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére