Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egészen elképesztő: a románok szerint a magyarok balhéztak az úzvölgyi temetőnél

Bokor Gábor

2019.06.07. 21:00

Hiába vertek magyarokat a románok a katonai temetőnél, még Bukarestnek áll feljebb.

Megszólalt a bukaresti külügy, mely elutasította pénteken az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatos, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára által megfogalmazott vádakat és azok hangnemét.

A magyar tisztségviselők szították a feszültséget, miközben a román fél folyamatosan nyugalomra intett és mindkét közösség által elfogadható, kiegyensúlyozott megoldást szorgalmazott

– közölte a román diplomácia.

Ezzel szemben valójában:

Ahogyan arról több ízben is beszámoltunk, csütörtökön románok rátámadtak az úzvölgyi temetőt védő magyarokra. Tőke Ervin csíkszeredai városi tanácsos videókat is készített, melyeken látni, hogy egy csapat román gyakorlatilag darabokra tépi a székely kapu szárnyát, így a román tömeg benyomulhatott.

Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, Korodi Attila az események sűrűjében volt, elmondása szerint ő a kapuban állt, amikor elszabadultak az indulatok.

Rengeteg köpést, sarat, követ kaptunk az arcunkba, ennek ellenére a tegnapi nap a magyar közösség győzelme, mert megmutatta azt, hogy mi a méltóság

– fogalmazott a tegnapi eseményekről a Maszolnak a magyar politikus.

Korodi szerint amint visszanézte a felvételeket kiderült, hogy Bákó megyei csendőrök oda sem mentek, hogy megfékezzék az agresszív románokat, csak a hargitaiak voltak jelen a botrányos események során.

Fotó: MTI

Érdekesség, hogy a román elnöki hivatal még meg sem szólalt az incidens kapcsán, csupán három ellenzéki párt mondta el a véleményét. Az RMDSZ-en kívül mindenki a magyarokat okolta.

RMDSZ: mondjon le a belügyminiszter

A román belügyminiszter és Hargita megye prefektusának lemondását követeli az RMDSZ az úzvölgyi katonatemetőben történt incidensek miatt – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az M1-nek adott interjújában pénteken.

Ami a katonatemetőben történt, az nemcsak provokáció, hanem történelemhamisítás, területfoglalás és a múlt meggyalázása is egyben

– mondta Kelemen Hunor, aki szerint a rendőrök vagy nem akarták, vagy nem tudták megakadályozni a dulakodást és a kegyeletsértést, és bármelyik történt, mindkét esetben óriási a baj.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére